Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба на Радина Стоименова и Никола Шапел в столичната галерия „Dеpoо“

Снимка: галерия „Dеppo“

"Sofia Tropics" на Радина Стоименова поставя на фокус затворените частни комплекси в съвременната градска среда и масовата култура. Артистът търси нишките, вплитащи различни места, пространства и хора, както и отговори на въпроса допълват ли се едни други, или обособяват отделни социални групи? Такъв е основният въпрос, който задава Радина Стоименова чрез своите работи. На фокус, както в досегашните ѝ изложби, са сградите, през които артистът преминава като пешеходец и преживява своите трансформации.

„Преплитането спомага за разнообразната атмосфера в един град, всичко това си струва да бъде изследвано. Интересното е, че частните комплекси обикновено са отдалечени, до тях се стига с кола, но аз разглеждам това през пешеходеца, защото съм пешеходец по принцип. Аз така разглеждам изложбата. Докато Никола има по-филмографско виждане за нещата. Но диалогираме чрез нещата си. 

В сегашната изложба Никола има серия от картини върху картон. Има няколко забавни момента в неговата колекция. Задавам си въпроса какво е луксът, каква е семиотиката му, всъщност всички го разпознаваме, има прости символи. Но един приятел ми беше казал, луксът никога не може да бъде евтин, но пък може да бъде беден. Луксът понякога е затворен за този, който е вътре, златна клетка, в която се поставяме сами, луксът е да си отделен от друг и да придадеш уж усещане, че си специален. Изследвам от субективната гледна точка и са ми интересни всички истории, които се носят около мястото, какво е било преди, като се събори една сграда. Културата обединява, затова културите трябва да са различни в един град, за да се обогатява историята му.“

"Sofia Tropics"  е проект, който съпоставя градските пространства и разсъждава върху концепцията за собственост и лукс. Част 1, "Освен ако палмите не растяха на юг", се съсредоточава върху затворените частни комплекси и тяхното място в съвременната градска среда и в масовата култура, чрез серии рисунки, картини и текстове. По време на екологична криза уебсайтовете поставят частните комплекси в привидно най-природосъобразна светлина – в контекста на планина, гора или река, но за сметка на това Google Earth безцеремонно ни връща към реалността – комплексът е 3Д проект насред празно поле. Лексиката също винаги е от значение – описателна и на пръв поглед ангажирана с екологичната кауза. Разминаването между фикция и реалност е допустима грешка, когато всички данни могат да бъдат проверени.

Чуйте повече от звуковия файл.

Снимки – галерия „Dеpoо“




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Радостин Радев

Като на филм: пътят от България до Англия на актьора и продуцент Радостин Радев

Вместо да стане полицай, какъвто си е представял, че иска да бъде, той избира да е от хората, които могат да изиграят всеки, дори човекa на реда. От школата в Симеоново до самолета, който каца в Лондон, Радостин Радев извървява пътя на самоосъзнаването и вечното усъвършенстване в преследване на влечението – актьорското майсторство. Британската..

публикувано на 24.04.24 в 16:46
Кадър от снимачния процес

Музикален клип говори за любовта на човек към родината

Предстои премиерата на музикалния клип "Оставам" на певицата Вили Русева. Сюжетът на клипа представя една история за силната и непреходна любов между човек и родина. Идеята се ражда от режисьора Борислав Костов, който от години работи по сценарий за филм за българската история – "Коси в прахта".  Самият късометражен музикален филм е продуциран от..

публикувано на 24.04.24 в 16:04

Привидният парадокс на непреходната култура

От какво зависи непреходното в културата на прехода – обобщения на културолога и филолог проф. Александър Кьосев по повод заключителната му лекция в рамките на проекта "Култура на прехода", която ще се състои днес (24 април) от 18:30 ч. в Театралната зала на Софийския университет. Проф. Александър Кьосев, директор на Културния център на..

публикувано на 24.04.24 в 11:36
Анди Готс (вдясно) и Георги Тошев

Фотографията като среща

Анди Готс неслучайно носи прякора "фотографът на звездите". Сам се хвали, че от първите си стъпки в изкуството не е снимал нищо друго, освен знаменитости. И докато в началото му се е налагало да ги ухажва за да застанат пред камерата му, днес известните сами го търсят. Фотографът печели популярност с вниманието, което отделя на личностите зад..

публикувано на 24.04.24 в 11:30

Инициатива насърчава деца в неравностойно положение да посещават театрални постановки

"60 от сърце" е благотворителната инициатива на младата продуцентска компания The Balkan Theatre Factory. На всяка нейна постановка се пазят 60 места, които се предоставят на деца от домове или деца в неравностойно положение или деца на бежанци. Първият спектакъл на компанията е "Островът на съкровищата", пиратско комедийно приключение за деца и..

публикувано на 24.04.24 в 10:10