Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Изложба на Радина Стоименова и Никола Шапел в столичната галерия „Dеpoо“

Снимка: галерия „Dеppo“

"Sofia Tropics" на Радина Стоименова поставя на фокус затворените частни комплекси в съвременната градска среда и масовата култура. Артистът търси нишките, вплитащи различни места, пространства и хора, както и отговори на въпроса допълват ли се едни други, или обособяват отделни социални групи? Такъв е основният въпрос, който задава Радина Стоименова чрез своите работи. На фокус, както в досегашните ѝ изложби, са сградите, през които артистът преминава като пешеходец и преживява своите трансформации.

„Преплитането спомага за разнообразната атмосфера в един град, всичко това си струва да бъде изследвано. Интересното е, че частните комплекси обикновено са отдалечени, до тях се стига с кола, но аз разглеждам това през пешеходеца, защото съм пешеходец по принцип. Аз така разглеждам изложбата. Докато Никола има по-филмографско виждане за нещата. Но диалогираме чрез нещата си. 

В сегашната изложба Никола има серия от картини върху картон. Има няколко забавни момента в неговата колекция. Задавам си въпроса какво е луксът, каква е семиотиката му, всъщност всички го разпознаваме, има прости символи. Но един приятел ми беше казал, луксът никога не може да бъде евтин, но пък може да бъде беден. Луксът понякога е затворен за този, който е вътре, златна клетка, в която се поставяме сами, луксът е да си отделен от друг и да придадеш уж усещане, че си специален. Изследвам от субективната гледна точка и са ми интересни всички истории, които се носят около мястото, какво е било преди, като се събори една сграда. Културата обединява, затова културите трябва да са различни в един град, за да се обогатява историята му.“

"Sofia Tropics"  е проект, който съпоставя градските пространства и разсъждава върху концепцията за собственост и лукс. Част 1, "Освен ако палмите не растяха на юг", се съсредоточава върху затворените частни комплекси и тяхното място в съвременната градска среда и в масовата култура, чрез серии рисунки, картини и текстове. По време на екологична криза уебсайтовете поставят частните комплекси в привидно най-природосъобразна светлина – в контекста на планина, гора или река, но за сметка на това Google Earth безцеремонно ни връща към реалността – комплексът е 3Д проект насред празно поле. Лексиката също винаги е от значение – описателна и на пръв поглед ангажирана с екологичната кауза. Разминаването между фикция и реалност е допустима грешка, когато всички данни могат да бъдат проверени.

Чуйте повече от звуковия файл.

Снимки – галерия „Dеpoо“


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Културата е вечност

Националната програма "Христо Ботев" се развива и утвърждава като най-голямата и основна българска медия за култура, образование, класическа и други жанрове музика в радиоефира. От 4 януари 1971 година Втора програма на Българското национално радио носи името на Ботев. В годините след демократичните промени (през декември 1992 г.),..

публикувано на 24.05.22 в 18:35

Сребрина Тимофей предизвиква зрителите с "Локдаун номер 5"

Представлението "Локдаун №5" е авторски проект на актрисата Сребрина Тимофей. Тя изследва процесите на изолацията от собствената си практика, като в представлението Сребрина влиза в ролите и на режисьор, актьор и драматург. В работа си по представлението актрисата използва реални ситуации, като залага на факта, че в Средновековието в Европа се появило..

публикувано на 24.05.22 в 17:55

Мирела Иванова: Българският език е всеобемащата ни памет, далечният хоризонт на бъднините ни

Запознаване Родена през май. На единайсти. В София. Веднъж на трамвайната спирка я срещна Дон Кихот. Към обществото няма заслуги, освен една – обича другите, обича ги всеотдайно и без причина. Среща се с много хора – с още повече се е разминала. Решава най-безнадеждния ребус - как завинаги да остане на себе си. Не излизат понякога..

публикувано на 24.05.22 в 17:14

Елка Няголова с приз за поезия на стотните годишни награди на СБП

Поетесата Елка Няголова е тазгодишния лауреат на Съюза на българските писатели (СБП) за поезия. Новата ѝ поетична книга "Парапет за душата" спечели не само читателите, но и литературната критика. "Парапет за душата" – тази метафора се появява в не едно и две стихотворения на едноименната нова книга на Елка Няголова… Най-малко в поезията..

публикувано на 24.05.22 в 16:23

Съюзът на народните читалища издаде "Алманах 165"

Излезе внушителен луксозен алманах за поезия, проза и изкуство, чието заглавие кореспондира с 165-годишнината на общонародното читалищно дело в България (1856-2021). "Артефир" го представи на слушателите на 24 май. Алманахът, издаден под редакцията на Анита Тарасевич, е вдъхновен от проекта "Национален преглед на литературните клубове". Този..

публикувано на 24.05.22 в 15:20