Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Когнитивно-поведенческата терапия – за кого е подходяща

23 ноември – Ден на психотерапията

Снимка: Pixabay

На 23 ноември се отбелязва Денят на психотерапията.

През лятото във връзка с една инициатива за подобряване на психичното здраве на децата след продължителното онлайн обучение, психоложка от Югоизточна България ми каза: „Ами, знаете ли, в нашия град никой не ни търси нас, психолозите, хората ги е срам“.  

Изглежда, все още съществува предубеждението, че който търси психолога, е луд, а пък в малкия град, където хората се познават, е опасно да не ти излезе име. В днешния ден на психотерапията може да се каже, че страховете и срамът все повече се преодоляват и че много българи се възползват от този метод на повлияване на психичното здраве и състояние, който е базиран на разговор с терапевта.  

Един от видовете психотерапия, който е чест избор за хората, търсещи облекчаване на своето психично страдание, е когнитивно-поведенческата терапия. Това, че нейният основател Аарън Бек почина в началото на ноември на възраст цели сто години, е не точно обещание за дълголетие за пациентите, но със сигурност провокира интереса към нея. 

д-р Ирина Лазарова – Олга Добрева, БНРПо темата в "Нашият ден" говори д-р Ирина Лазарова, председател на Българската асоциация по когнитивно-поведенческа терапия. Тя е лекар психиатър, не д-р по психология – психотерапията изиска специална допълнителна подготовка, тя е нещо като специализация и за психолози и за психиатри.  

В разговора д-р Лазарова обръща внимание върху факта, че около пандемията хората, както никога досега, се фиксират върху тялото си и начина, по който то функционира, търсейки там симптоми на болест. Освен всичко друго, когнитивно-поведенческата терапия дава възможност да се разграничи нормалното телесно функциониране от сигналите за истинска застрашеност, така че тя може да е от полза за много хора сега. Какво всъщност представлява тя и в кои случаи е приложима – чуйте повече от звуковия файл.  

Снимки – Pixabay

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Хани Таук

Хани Таук – един ливанец, който обича България

Хани Таук е от Ливан, роден е в Башари – р од e н град и на световноизвестния писател Халил Джубран. Историята на Хани Таук е наистина интересна – завършва архитектура в Ливан и няколко месеца работи по специалността си, но разбира, че сърцето му е другаде. Така подтикнат от работата си в сладкарница като студент, той заминава за Франция, където..

публикувано на 19.05.22 в 17:10

ЕС трудно би прекратила икономическата си зависимост с трети страни

Европа се намира в момент, когато особено категорично трябва да отхвърли икономическите си взаимоотношения с проблемни управления от ценностна гледна точка. И тук не става дума само за Русия, но и за Китай и други държави с проблемна или липсваща демокрация. Професорът по валутно-финансови въпроси от Икономическия институт на БАН Искра..

публикувано на 19.05.22 в 14:08
Адриан Николов

Мерките на правителството могат да задвижат инфлацията нагоре

Големият двигател на събития в момента е войната в Украйна. Това мнение изрази в "Нашият ден“ Адриан Николов от Института за пазарна икономика. " Няма как да избягаме от това, тъй като цяла Европа в момента на практика се чуди как много бързо да замести своята зависимост от руски петрол, газ и всякакви други доставки, в това число и ценни..

публикувано на 19.05.22 в 14:00

Ще има ли рискови ситуации при пътувания през летния сезон?

Все още съществува риск желанието за пътуване да бъде ограничено от появата на нов вариант на Covid-19, ескалация на напрежението в Украйна или рязко повишаване на разходите за живот. Цели държави променят туристическите си потоци. Какво трябва да имате предвид като потребители на туристически услуги през това лято? В "Нашият ден“ Богомил..

публикувано на 19.05.22 в 11:45

Илия Налбантов: Украйна е обречена да победи

Президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа указ за удължаване с още 90 дни на военното положение и мобилизацията в страната. По-рано съветникът на ръководителя на президентската администрация в Киев Олексий Арестович прогнозира, че войната в Украйна едва ли ще завърши до есента. Той посочи, че военното положение в страната може да бъде..

публикувано на 19.05.22 в 11:45