Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 24 ноември

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
„Живей като другите и бъди благословен“ от Мирон Иванов – 3 част

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Среднощен експрес
• Гост: Васко Кръпката – трубадурът на българската демокрация, певецът, създател на първата блус група у нас. Разговор за пътя му в музиката преди и след демократичните промени, за албумите и концертите на „Подуене блус бенд“, за адреналина, който му носят пътуванията, за неговия „блус бус „Росинант“, с който е обиколил целия свят, за фестивала „Цвете за Гошо“, създаден в памет на Георги Минчев.
• Запомнете това име: Весела Бабинова ще срещне слушателите с Мак Маринов – един от най-талантливите млади актьори в българския театър. В предаването ще звучат песни от новия концертен албум „30 години Подуене блус бенд на пътя“.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
Рецитал – камерни ансамбли
Концерт от Международния фестивал за музика и танц в Гранада – Испания, от 11 юли 2020 г. с участието на английския вокален ансамбъл Tenebrae с диригент Найджъл Шорт. В програмата: квартети от Томас Луис де Виктория, Грегорио Алегри, Хюбърт Пари.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Традиционна рага и колоритен уърлд от Индия. Изпълнението е на Шивкумар Шарма, Мадхури Чатопадхяй, Суброто Рой Чоудхури и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Красимир Кондов, Гергана Дачинова, Йордан Данев, Недка Симеонова, Венцислав Пенев и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Наказаният умник“ от Ран Босилек

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
„Кристалната топка“ от Братя Грим

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
• Ужасяващата катастрофа на магистрала Струма повдига редица въпроси, на които търсим отговор от д-р ик.н. Николай Иванов, председател на УС на Българска браншова асоциация „Пътна безопасност“.
• България и светът на този ден: Спомен за Фреди Меркюри в деня, в който светът се сбогува с него, коментар.
• Домашното насилие срещу жени, превърна ли се във всекидневие и защо? Каква е превенцията? Събеседници: Станимира Хаджимитова – Център за изграждане на устойчиви общности, Юлия Андонова, фондация „Пулс“.
• Главен герой: Деян Цвятков, режисьор и актьор в Младежкия театър и „Сълза и смях“.
• Минути на редактора: Повече за десетото събитие от поредицата „Отворена сцена“ – водещ на събитието ще бъде колегата Радослав Чичев, а гост режисьорът доц. Възкресия Вихърова. Форматът е интересен като място за обменим на идеи, енергия и „ноу-хау“ за изкуството, живота, света и каквото още искаме, и можем да си позволим, или накратко казано – за всичко.
• На 22 ноември започна Европейската седмица за тестване за ХИВ и хепатит. Кампанията се организира от 2013 г. в края на ноември преди отбелязването на Световния ден за борба със СПИН (1 декември) с подкрепата на международни организации, фармацевтични компании и Европейската комисия – каква е картината в България? – коментар на д-р Станимир Хасарджиев, председател на Националната пациентска организация
• Мутации и самоограничаване на Sars-Cov-2 вируса – ваксинирани и неваксинирани – коментар на проф. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология на БАН.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
• Георги Георгиев от група „Остава” с нова театрална музика – чуйте и се „качете” на веселата карета от едноименния спектакъл на Хасковския театър;
• последния сингъл на артиста „Краят на една утопия“ със специфичната за него мелодичност и силно ангажиран социален текст;
• Иван Радуловски, който сам пише своите песни, се завръща на музикалната сцена с най-новото си заглавие „Не мога да спра“;
• Коя е Мис Ели и защо след дългогодишни участия с групата ѝ „MssElly & The Orchestra“ чак сега е факт първата ѝ авторска самостоятелна песен „Интимно“;
• В съвместната инициатива на БНР и Музикаутор „Земя на таланти“ Ангел Заберски - син разказва какво за него е „100% Jazz“;
• Преглед на седмичните класации на Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
• Ромен Ролан разказва за живота, страстите и шедьоврите на гения Микеланджело в книгата „Животът на Микеланджело“.
• Музикантът Димитър Горчаков за фотографската си изложба с музикален пърформанс „Тъмно. Светло“.
• Художниците Петко Арнаудов и Валентин Ангелов със съвместна изложба – скулптура и живопис в галерия „Нюанс“.
• Каталонският писател и журналист Марти Жиронел, носител на наградата „Рамон Люл“ за книгата си „Силата на една мечта“.
• Изложбата „Съвременно изкуство на 80-те години“ в Албертина модерн във Виена – кореспонденция на Константин Брадваров.
• Премиера на спектакъла „(Не)желаните“ – разговор с режисьора Любомир Сапунджиев и с актрисата Биляна Бозинарева.
• Филип Зидаров за изложбата „Шейсет лета Андерсенови приказки“ на Любен Зидаров.

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед – Музик мания
Специален гост баритонът Бенджамин Апл, който гостува за концерт в София. Ще се излъчи запис на концерт на баритона Бенджамин Апл и пианиста Джеймс Бейлио посветен на поезията на Хайнрих Хайне състоял се на 12 април 2021 в Уигмор хол, Лондон с творби на Маурицио Кагел, Роберт Шуман, Фани Менделсон, Клара Шуман, Надя Буланже, Алма Малер, Ингеборг фон Бронсарт, Жозефин Ланг.

от 15.10 до 16.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Премълчаната история
Историци и „историци“
Историята в последно време се превърна културно пространство, в което се разгарят всякакви битки – интелектуални, академични, националистически, политически даже. Все едно сме преки свидетели на казаното от Джордж Оруел в „1984“: „Който владее миналото, владее бъдещето. Който владее настоящето, владее миналото“. Сраженията за миналото са сражения за настоящето, това е ясно; но заедно с това те са сражения и за научен етос – някак все повече губещ се в днешното време всред многобройните квази-, псевдо-, алтернативно-, мистико- и т.н. историци, които превръщат изучаването на миналото в панегирици и свободни съчинения, в приказки и митове, дрънкани наизуст. Излизането на книгата на белгийския историк от университета в Гент Марк Бооне „Историците и техният занаят. Увод в историческата критика“ („Кралица Маб“) в този случай е абсолютно навременно, идещо да покаже, че историята хич не е лесна наука и като всяка наука тя си има своите правила и закони. За тях – за правилата и законите – става дума в предаването. Разговор с проф. Александър Николов – историк, изследовател на българското Средновековие и на степните народи, проф. Георги Каприев – философ, историк на византийската и на латинската средновековна християнска философия, проф. Николай Аретов – литературовед, историк на българската литература и на българското Възраждане.

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Непознатият свят на растенията: Плодни растения и зеленчукови култури
Какво представляват „ин витро” технологиите при растенията и как се модифицират уникалните видове на дребни плодове от екологично чисти райони в България –с някои постижения на групата по генетични ресурси от Агробиоинститута към Селскостопанска академия, София, ни запознава ръководителката й доц. д-р Виолета Кондакова.
Освен за уникалните находища на плодни растения ще ви разкажем и за 8-те района с характерни зеленчукови видове в България.
Информация за произхода, разнообразието и разпространението на зеленчуковите култури очаквайте от доц. д-р Николай Панайотов от катедра „Градинарство” към Аграрен институт, Пловдив.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
Дигиталните артисти говорят за изкуството, за занаята и за работата с изкуствен интелект:
• Стоян Стоянов разказва как изложбата му „Eternity“ се появи на екраните на четирите най-големи летища в Китай.
• Албена Баева представя новия си проект „Съобщения от изкуствен интелект“.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Музикален атлас
Среща с колоритни фолклорни мелодии, майсторски акапелен уърлд и чудесни хорови изпълнения от Зимбабве, Танзания и република Южна Африка. Сред участниците – Шарън Кац, Вуса Мхая, екзотичният Даймънд Платнумз, медитативните Тхандисва Мазваи и Симфиуе Дана, прекрасният младежки хор „Ндлову Ют” от Кейптаун (прочул се на сцената на популярен музикален ТВ-формат в САЩ), талантливите певици „Африка Мамас”, „Нобунту” и др.

от 19.30 до 21.30 часа
Музикални вечери
Концертна версия

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
История на финландското независимо кино, кинотворецът като антрополог, музикалната документалистика и борбата на „малкия човек“ със Системата, ролята на автора през 80-те и днес – разговори с легендарния финландски режисьор Мика Каурисмаки

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Кантате, юбилате
• Гост: д-р Галина Луканова, диригент на Академичен хор „Света Параскева“ при Националната художествена академия „Николай Павлович“. Акценти в разговора са две събития в рамките на 26 ноември т.г. в София: Научната конференция по повод 125 години от рождението на Петко Стайнов и третия от юбилейните концерти на Софийския камерен хор „Васил Арнаудов“, ръководен от проф. д-р Теодора Павлович.

• Сребърен диплом от Световните хорови игри в Антверпен, Белгия 2021 г. за Вокалната формация „Хорал“ при Катедрален храм „Св. Успение Богородично“, гр. Варна – интервю с диригента Веселина Симеонова.
• Записи на наши и чужди състави, участвали през годините в Международния хоров фестивал „Петко Стайнов“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 26 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Хайку от Людмила Христова от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Надежда Атанасова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен..

публикувано на 25.04.24 в 09:35

Четвъртък, 25 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "На геврека в дупката", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Втора част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00..

публикувано на 24.04.24 в 08:20

Сряда, 24 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Будител за лично ползване", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 23.04.24 в 15:02

Вторник, 23 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Традиционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15

Понеделник, 22 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев След дългата сага за "третото течение" в джаза е време за появилото се по същото време "бразилско" или боса-нова, които, слава Богу не са наричани "четвърто  течение". Влиянието им се усеща и до..

публикувано на 21.04.24 в 08:10