Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България в момента е научно отделена от света

Проф. Стойчо Язаджиев: Всеки истински учен знае, че Бог съществува

Снимка: Уикипедия

На 4 ноември 2021 г. Стойчо Язаджиев, професор по теоретична и математическа физика в катедра Теоретична физика при Физическия факултет на СУ и професор в секция Диференциални уравнения и математическа физика към Института по математика и информатика на БАН, бе избран за член-кореспондент на Българската академия на науките в направление “Физически науки” от Събранието на академиците

Проф. Язаджиев е един от тримата новоизбрани член-кореспонденти на БАН на възраст до 50 години и един от българските учени, включени в топ 2% на най-влиятелните учени в престижната класация на Станфордския университет.

Той е водещ учен в областта на теорията на гравитацията, релативистката астрофизика, космологията и теорията на черните дупки. Създава ново направление във физиката на черните дупки и тяхната астрофизика. Създател е на научна школа по релативистка астрофизика и математическа гравитация (математическо изследване на уравненията на Айнщайн и техните модификации).

Проф. Стойчо Язаджиев е главен герой в “Нашият ден“.

“Фундаменталната физика е в основата на човешкия прогрес. Първо се правят фундаменталните открития, а след това идват техните приложения. Трябва да познаваме фундаменталните закони на природата, ако искаме да вървим напред и да развиваме науката, дори в приложно направление.

Придвижването напред и назад във времето също е специална тема, специална тежест в Общата теория на относителността. По тази тема са написани стотици работи. Това е гореща, но изключително сложна тема. Тя е дълбоко математическа. Това ни дава възможност да осмислим понятието за причинност в пространство-времето."

Бог

"Всеки истински учен знае, че Бог съществува. Дали има преки доказателства – е отделен въпрос, но това се усеща в естетиката на науката. Нещата са подредени така, че винаги са прекалено естетични. Дълбоко в себе си съм вярващ човек. Една велика мисъл на един от създателите на квантовата механика, Вернер Хайзенберг, гласи – “Първата глътка от чашата на природните науки прави човек атеист, но на дъното го очаква Бог“.

Като цяло се чувствах добре в България с малки изключения. Основният проблем у нас е, че науката не е финансирана добре. Това е най-големият проблем за българската наука. Българските учени са изправени пред прекалено много ненаучни проблеми. Това спира развитието на науката. Това е основната разлика с Германия. Но наука на световно ниво може да се прави и в България.

Липсата на пари води до създаване на лоши отношения между колегите и т.н. Даването на малко пари в науката води до неестествена конкуренция сред учените. Финансирането е основният проблем.

В момента България е научно отделена от останалия свят. Нямаме пари да посещаваме конференции. Младите учени започват с много ниски заплати и ако трябва да създават семейство, това е огромна пречка. Трябва да жертват или семейството, или науката. Цената е човек да се посвети."

Чуйте проф. Стойчо Язаджиев в звуковия файл.

Снимка: личен архив, Уикипедия
По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Майката на Хърш Голдбърг-Полин води активна кампания за освобождаването на сина си, отвлечен на музикалния фестивал

София Коен: Цивилизованият свят трябва да се разтревожи

Осемнадесет страни, между които САЩ и България, излязоха със съвместно изявление, в което се призовава да бъдат освободени всички заложници, държани от "Хамас" в Газа повече от 200 дни. По същото време "Хамас" разпространи видео с израелския заложник Хърш Голдбърг - Полин, а пропалестинските протести в американските университети не стихват. Каква е..

публикувано на 27.04.24 в 12:03

Село Жеравна – забележителния архитектурен паметник

Село Жеравна се намира в полите на средния дял на Източна Стара планина, на двайсетина километра от областния център Сливен и на около 6 км от общинския си център Котел. Някога на място на днешното село е имало старо тракийско селище. За произхода на името Жеравна съществуват няколко версии: едната е, че идва от името на птицата жерав, а другата – от..

публикувано на 27.04.24 в 09:35

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20