Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Софийски солисти" започват нов цикъл "Гостуващи диригенти"

маестро Димитър Косев
Снимка: БНР

Първият концерт от цикъла "Гостуващи диригенти" на Камерния ансамбъл "Софийски солисти" е на 24-ти ноември в столичния Военен клуб. В програмата са включени изпълнения по Моцарт – Дивертименто, както и Серенада на Чайковски и Дворжак. Класическото Дивертименто на Моцарт, почеркът на Чайковски и в Серенадата се открива може би характерността му да бъде най-добър в балетите и симфоничните стихотворения, Дворжак има два периода – елементите, произведени от фолк и танци и консервативната музика. А покана за концерта от „Артефир“ отправя младият и получил редица признания диригент – маестро Димитър Косев:

„Да бъда поканен да бъда диригент на "Софийски солисти" за мен е огромен успех, мечтая за тази програма от много време и досега не съм я направил, защото това са трудни изпълнения и не са за всеки ансамбъл. Мисля, че сега е подходящият момент. Дори да имат около 250 години разлика, „Дивертименто“ Моцарт го пише на 15-16 години, за сметка на това около 1880 година Чайковски пише „Серенадата“ си, първата част с мисъл за Моцарт, за Дворжак от Виена са му платили да напише няколко неща, както Петата симфония и „Серенадата“, и се усеща валсът и виенското, което на мен ми е много близко до сърцето, защото съм учил във Виена. Шегуваме се, че малките деца избягват да свирят Моцарт, защото е твърде лесен, а възрастните, защото е твърде сложен. Радвам се, че имам време и за репетиции.“

Наскоро тази година Димитър Косев, съвместно с Русенската филхармония, реконструира част от Симфония №10 от Бетовен. Едно противоречиво заглавие, за което обаче маестро Косев дълго мечтае да концентрира:

„Аз много дълго време го пазих в ръкава си това произведения и се надявах никой да не ме изпревари, това е голям патрон, изсвирвайки първата част на 10-ата симфония. Казах си, че това Русе трябва да представи на софийска сцена. Над 150 такта са реални от Бетовен, всичко е дописвано, според това както Бетовен би искал може би да я довърши. Но това не е компютърната версия, която става популярна, версията е на Бари Купър, музиковед, който е още жив и дори противоречива, тази симфония е хубаво да се чуе. Противоречиво е колко обаче един изкуствен интелект би помогнал да се възстанови нещо, създадено с човешка ръка. Компютърните технологии помагат на музиканти, но има такива, които отказват да пишат музика на компютър и го правят на ръка, но технологиите трябва да ни помагат, не да ни пречат.“

Димитър Косев прави и фюжън кросоувър проекти – събирането на популярна музика – поп, рок и метъл със симфоничен оркестър. С усмивка казва, че уважава всички стилове и тайната му цел е хора, които не са влизали в опера, но са рок фенове, когато чуят любимите си песни и видят симфоничния оркестър, виждат една мелодична красива линя в песните, това е начин да се привлече и задържи публика, за която класическата музика не е интересна.

Маестро Косев е носител на отличието „Млад музикант на годината 2020“ в националната анкета на предаването „Алегро виваче“ в нейното 30-о издание. Завършил е Консерваторията във Виена през 2014 г. с пълно отличие. Той е най-младият главен диригент на оперен театър в България. Печели наградата за „Най-изявените млади личности на България“ в категория „Културно постижение“ и е номиниран от Junior Chamber International (JCI) за световния формат – TOYP – „10-те най-изявени млади личности в света“. Акустичният му рок проект „Kristal Bardess‘‘ е избран от продуцента на групата The Rolling Stones в топ 20 на световния конкурс за авторска музика на Shure – Call for Legends, а през месец май 2015г. печели конкурса за авторска музика БГ-Таланти.

Повече за предстоящия концерт чуйте от разговора на Ангелина Грозева с маестро Димитър Косев.

Снимки – БНР, КАСС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Наближава крайният срок за "Искри" 2024

До 30 април 2024 г. всички деца, които обичат да пишат, могат да се включат в Националния радиоконкурс за детско литературно творчество "Искри". Конкурсът се организира за 41-ви път от програма "Христо Ботев" на Българското национално радио и е най-старият национален конкурс за литературни произведения, написани от деца. "Очертава се и..

публикувано на 19.04.24 в 17:15

Послеписът на художника Милко Божков

Откриването на изложбата с живопис на Милко Божков в три зали на галерията на СБХ на "Шипка" 6 изненада посетителите и зарадва приятелите на художника. За новата си мащабна експозиция с лаконичното заглавие "P.S." / "Послепис" Божков казва пред "Артефир": " Пост е, докато един художник нарисува картината, след това  скриптум е, когато..

публикувано на 19.04.24 в 15:12

"Всеки иска да живее" на българска сцена

Премиерните представления на "Всеки иска да живее" от израелския драматург Ханох Левин в Сатиричния театър "Алеко Константинов" са на 19 и 20 април . Режисьор е Елена Панайотова, сценографията е дело на Юлиян Табаков, хореографията на Росен Михайлов, музиката Христо Намлиев. Името на Ханох Левин е в списъка с водещите световни драматурзи, а..

публикувано на 19.04.24 в 14:26

Чужденци навсякъде на 60-ото Венецианско биенале

На 20 април се открива официално 60-ото издание на Венецианско биенале – най-важният световен форум за съвременно изкуство. То е под мотото "Чужденци навсякъде" и продължава до 24 ноември 2024 г. Нашият български проект също има интересно заглавие – "Съседите". Това издание е с най-голям брой артисти, екипи и артколективи – над 330.  Василена Мирчева,..

публикувано на 19.04.24 в 14:10
Ю Хуа

Десет есета за съвременен Китай

Излезе втора книга на китайския писател Ю Хуа на български език в превод на Стефан Русинов след "Живи" – един от най-популярните и превеждани негови романи.  "Китай в десет думи" е сборник с десет есета на писателя, който казва в предговора: "Ако тръгна да разказвам за всички аспекти от живота в съвременен Китай, ще се получи нещо по-дълго от..

публикувано на 19.04.24 в 14:05