Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Проф. Таня Йосифова

Дигитално съдържание и дигитални услуги – продавачи и потребители

Какво ще се промени за потребителите от 1 януари 2022 г. след влизането в сила на Закона за предоставяне на цифрово съдържание и цифрови услуги и за продажба на стоки и Регламент (ЕС) 2019/1150 на Европейския парламент на Съвета от 20 юни 2019 година за насърчаване на справедливост и прозрачност за бизнес ползвателите на посреднически онлайн услуги. Темата засяга дигиталните стоки и услуги и отношенията между бизнес ползвателите и платформите за електронна търговия, както и отношенията между продавачите на стоки, включително на дигитално съдържание и дигитални услуги и потребителите.

Проф. Таня Йосифова коментира темата в предаването "Законът и Темида":

Новостите в правната уредба, които касаят бизнес ползвателите, онлайн платформите и потребителите, които пазаруват онлайн

"Дигитализацията навлезе в най-различни сфери на обществения живот – предлагат се все повече приложения, навлизат нови дигитални услуги. За много търговци използването на платформи е от жизнено важно значение, защото по този начин могат да достигнат до потребителите – и то в глобален аспект. Затова правната им уредба беше наложителна. От една страна, имаме задължителна уредба на ниво ЕС. За първи път беше уредено правното положение, изискванията към онлайн платформите и онлайн търсачките, като един икономически по-силен субект, който може да упражнява икономически натиск над търговците и да налага едностранно условия и правила за поведение. От друга страна, е и българският Закон за предоставяне на цифрово съдържание, цифрови услуги и продажба на стоки, който ще влезе в сила на 1 януари 2022 г. и който урежда защитата на потребителя в отношението му с продавача на посочените обекти.

Регламентът за онлайн платформите, който има пряка приложимост за България като държава-членка на ЕС. Кои субекти и какви отношения касае?

"Регламентът има пряка приложимост за България, като държава-членка на ЕС. Той се прилага за онлайн платформи – независимо дали са, или не са установени в ЕС – при наличието на две условия. Първо, трябва бизнес ползвателите да са установени в ЕС. Второ, да предлагат стоки или услуги посредством уеб базирана платформа на потребители, които също трябва да са установени в ЕС. Особено важно е правното уреждане на онлайн търсачките. За търговците, които ги използват, е важно да се класират на по-предна позиция при търсене. Затова и търсачките трябва да посочат кои са основните параметри, които определят това класиране и тяхната относителна стойност." 

Изисквания към онлайн платформите в отношенията им с бизнес ползвателите

"Основната дума тук е "прозрачност" в техните действия, която да доведе до една предвидима, стабилна икономическа среда, за да могат да се осъществяват трансакции в европейски и в глобален мащаб. Въведени са определени изисквания по отношение на клаузите, които могат и трябва да се включат в общите условия на онлайн платформите. Те трябва да са съставени на ясен и разбираем език, да са достъпни за бизнес ползвателите. Задължително в общите условия трябва да се съдържа описание на основанията, при които платформата може да ограничи или да прекрати достъпа на бизнес ползвател – при какви условия той може да прекрати договора си, какво се случва с достъпа до лични и други данни... Регламентът изисква от платформите да изградят и вътрешна система за разглеждане на жалби, както и да посочат имената на поне двама медиатори за извънсъдебно решаване на спорове. Тези изисквания обаче не се прилагат за малките предприятия."

Още за новия Закон за предоставяне на цифрово съдържание, цифрови услуги и продажба на стоки, който ще влезе в сила на 1.01.2022 г., за средствата за защита на потребителя по новия закон, за това кои са органите, които отговарят за спазването на законовите разпоредби – можете да чуете от звуковия файл.

Снимки – Pixabay, личен архив на проф. Таня Йосифова, БНР


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Детелина Стаменова, психолог

„РАЗниМисли“ или как воденето на дневник помага на психичното здраве по време на пандемия

Воденето на дневник е добре приета практика в различни психолотерапевтични школи с това, че помага на този, който я води осъзнато, да включи самонаблюдението си, което подпомага менталното здраве. Рубриката на "Артефир" "Арттерапия с подходящата книга" представя „РАЗниМисли“ от популярния психотерапевт Детелина Стаменова –  красив и детайлен вариант на..

публикувано на 27.01.22 в 11:45

Над 40 жени ще се превърнат в бизнесдами за 6 месеца

На 28 януари стартира Национална менторска програма 2022. Тя има за цел да подкрепи жени, които искат да стартират собствен бизнес или да доразвият вече съществуваща компания. Тя се провежда от Съвета „Предприемачество и Стартъп“ при Българската търговско-промишлена палата (БТПП) по инициатива на неговите основатели и съпредседатели -..

публикувано на 27.01.22 в 11:41

Инвестиционна спестовна сметка – защо и за кого

Какви възможности предлага инвестиционната спестовна сметка и за кого е подходяща? Дали тя може да бъде финансово убежище на нашите спестявания в условията на инфлация? Жилищният пазар – печелившият в пандемията Темата коментира в “Нашият ден“ Никола Янков , финансов анализатор: “Ситуацията с отрицателните банкови лихви, особено..

публикувано на 27.01.22 в 11:06

Жестовият език – още един прозорец към света

Защо е важно ученето на жестов език и накъде може да ни поведе неговото използване? Темата коментира в “Нашият ден“ мултифункционалният артист Гери Турийска : “Жестовият език за мен е само по себе си истинско изкуство. Възприемам го отвъд концепцията му като средство за комуникация . Това е една много красива хореография на общуването..

публикувано на 27.01.22 в 09:45
Руският президент Владимир Путин

Христо Анастасов: Днешна Русия последователно търси реванш за загубата на Студената война

“Поведението на Путин не е нито изненада, нито нещо, което пада от небето. Учудваща е реакцията на мнозина в Европа, която е на щрауса, който крие главата си в пясъка и това е общото впечатление, което засилва изкушението на реваншистки играч като днешна Русия, който последователно търси реванша за загубата на Студената война.“ – каза в..

публикувано на 27.01.22 в 08:57
Подкасти от БНР