Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Превръща ли се тюркският свят в нов глобален играч

Снимка: БГНЕС

Този месец в Турция се състоя среща на върха на Тюркския съвет, на която бе утвърдена Концепция за Тюркския свят до 2040 г. Участваха президентите на Турция, Азербайджан, Казахстан, Киргизстан и Узбекистан, а премиерът на Унгария, както и президентът на Туркменистан, се включиха като наблюдатели. Какво предвижда тази концепция?

Темата коментира в “Нашият ден“, Нора Чолакова, журналистка в дирекция Балкани на БТА.

“Концепцията предвижда активизиране на икономическото сътрудничество, главно чрез увеличаване на стокообмена и взаимните инвестиции. Планира се и създаване на общ пазар, като трябва да се отбележи, че в страните с тюркско население живеят около 300 млн. души. Това са данни на Анадолската агенция.

По време на срещата в Истанбул бе обсъден и проектът за Транскаспийски международен транспортен коридор между тюркските страни и Европа, като идеята за този проект е представено още през 1995 г.

Защо срещата предизвика безпокойство в Москва?

Тревогата на Москва бе породена няколко дни след срещата на Тюркския съюз. Броени дни след нея лидерът на турските националисти Девлет Бахчели, който е председател на Партията на националистическото движение, се е срещнал с турския президент Ердоган.

След срещата не бе направено никакво по-специално изявление, но малко по-късно в акаунта в Twitter на партията на Бахчели, бе качена снимка, на която се вижда, че лидерът на националистите подарява на президента на Турция карта с тюркския свят. Картата включва части от региони в Южна Русия и Сибир, също така части от Балканите, Азербайджан, Казахстан, Киргистан, Узбекистан и други.

Чуйте Нора Чолакова в звуковия файл.

Снимка: БГНЕС
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Детелина Стаменова, психолог

„РАЗниМисли“ или как воденето на дневник помага на психичното здраве по време на пандемия

Воденето на дневник е добре приета практика в различни психолотерапевтични школи с това, че помага на този, който я води осъзнато, да включи самонаблюдението си, което подпомага менталното здраве. Рубриката на "Артефир" "Арттерапия с подходящата книга" представя „РАЗниМисли“ от популярния психотерапевт Детелина Стаменова –  красив и детайлен вариант на..

публикувано на 27.01.22 в 11:45

Над 40 жени ще се превърнат в бизнесдами за 6 месеца

На 28 януари стартира Национална менторска програма 2022. Тя има за цел да подкрепи жени, които искат да стартират собствен бизнес или да доразвият вече съществуваща компания. Тя се провежда от Съвета „Предприемачество и Стартъп“ при Българската търговско-промишлена палата (БТПП) по инициатива на неговите основатели и съпредседатели -..

публикувано на 27.01.22 в 11:41

Инвестиционна спестовна сметка – защо и за кого

Какви възможности предлага инвестиционната спестовна сметка и за кого е подходяща? Дали тя може да бъде финансово убежище на нашите спестявания в условията на инфлация? Жилищният пазар – печелившият в пандемията Темата коментира в “Нашият ден“ Никола Янков , финансов анализатор: “Ситуацията с отрицателните банкови лихви, особено..

публикувано на 27.01.22 в 11:06

Жестовият език – още един прозорец към света

Защо е важно ученето на жестов език и накъде може да ни поведе неговото използване? Темата коментира в “Нашият ден“ мултифункционалният артист Гери Турийска : “Жестовият език за мен е само по себе си истинско изкуство. Възприемам го отвъд концепцията му като средство за комуникация . Това е една много красива хореография на общуването..

публикувано на 27.01.22 в 09:45
Руският президент Владимир Путин

Христо Анастасов: Днешна Русия последователно търси реванш за загубата на Студената война

“Поведението на Путин не е нито изненада, нито нещо, което пада от небето. Учудваща е реакцията на мнозина в Европа, която е на щрауса, който крие главата си в пясъка и това е общото впечатление, което засилва изкушението на реваншистки играч като днешна Русия, който последователно търси реванша за загубата на Студената война.“ – каза в..

публикувано на 27.01.22 в 08:57
Подкасти от БНР