Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Шест етажа без асансьор“ от Маргарита Петкова с предстояща премиера

Маргарита Петкова
Снимка: Кирил Чобанов, БНР

“Любовта е нещото, което в нашия живот можем да управляваме по някакъв начин сами. Раждаме се, без да взимаме участие и да правим избор, така си и отиваме. Тиренцето, което остава между тези две дати, трябва да пълним сами и с колкото повече любов, толкова по-добре. Ако не изкачваш всяко стъпало в любовта и понякога не се срутваш надолу – трябва да има движение“ – казва в предаването “Нашият ден“ на БНР поетесата Маргарита Петкова за стихосбирката си “Шест етажа без асансьор“.

"Тази книга трябваше да излезе за рождения ми ден – 21 февруари. След това се оказа, че по-добре е да излезе за именния ми ден на Цветница. Но пак форсмажорни обстоятелства я съпътстват непрекъснато и излезе на 29 май. Винаги си мисля, че тези неща се случват за добро и всяко нещо става тогава, когато трябва.

Ето сега и премиерата на книгата беше отложена заради националния траур. Една премиера е празник, не може да се празнува върху пепелта на отишлите си от живота. И върху живите въглени в душите на техните близки.

Започнах писането на книгата малко преди да ни затворят и се разгърна по времето, в което трябваше да си седим по къщите. И аз така прекрасно си стоях вкъщи, великолепно придружена."

Има ли бъдещи песни в стихосбирката?

"Богдана Карадочева си е харесала неща и някой ден ще седнем да ги работим. Тя си е харесала още първото стихотворение, което даде име на книгата."


Чуйте повече от авторката в звуковия файл за книгата, както и за възгледите и отношението ѝ към днешните политически  събития.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Елена Баева

Елена Баева: По-добре да е бурно, отколкото тихо и безлично на сцената!

В предаването "Какво се случва" ви срещаме с проф. Елена Баева, театрална режисьорка и дългогодишна преподавателка по актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ, създателка на театралния колеж "Любен Гройс", нейни студенти са сред най-известните съвременни български актьори. Говорим за пътя на актьора, за неговото изграждане, за..

публикувано на 02.09.24 в 16:30

"Здравей, как си, приятелю" на "Аполония"

Музикалният театър гостува на Празниците на изкуствата "Аполония" със своя мюзикъл по песните на Стефан Диомов "Здравей, как си, приятелю" на 1 септември от 21 ч. в Амфитеатъра на Созопол.  Емблематичната и обичана от всички поколения песен на " Тоника"   e избрана за заглавие на мюзикъл, създаден специално за Музикалния театър. Идеята е на Еделина..

публикувано на 02.09.24 в 15:10
Тримата рицари от ляво надясно: Олег Попов, Славчо Николов, Олег Ковачев

Стара София в старите български ленти

Стара София оживява чрез старите български ленти в една вълнуваща инициатива на кино "Влайкова". Поредица от прожекции запознават младата аудитория с лика на столицата през 50-те, 60-те, 70-те години на миналия век, запаметен в някои от класиките на българското кино.  Завръщаме се в атмосферата на филма "Рицар без броня", чиято прожекция..

публикувано на 02.09.24 в 12:10
Дора Габе

Софийските потайности – разказът на едно вековно дърво

На къщния праг да седя, да чакам, когато ще мине  обичния, чакан с години,  далекия път да следя. Откъс от стихотворението "На прага", Дора Габе Кой е домът, на чийто праг голямата българска поетеса сяда, за да следи "далекия път" – журналистът Владимир Дворецки разказва в "Terra Култура" за един, изчезнал след бомбардировките над..

публикувано на 02.09.24 в 11:12
Захари Стоянов (1850-1889)

135 години от смъртта на Захари Стоянов

На 2 септември се навършват 135 години от смъртта на Захари Стоянов , революционер, политик, журналист и писател. Джендо Стоянов Джедев е роден през 1850 г. в семейството на овчар от сливенското село Медвен. Стоянов завършва църковно и класно училище в родното си място, а поривът към просвета го отвежда във Варна и в Русе. Захари Стоянов е..

публикувано на 02.09.24 в 08:37