Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Удобната интерпретация на фактите и рефлексите от миналото – колко още

Йово Николов
Снимка: Стопкадър, bTV

Преди дни бе публикуван анализ на Международния институт за демокрация и изборна помощ (IDEA). Популистката политика, използването на ограничения заради пандемията от Covid-19 за заглушаване на критичните гласове, тенденцията към имитиране на антидемократично поведение и дезинформация, използвана за разделяне на обществата, са основните причини за упадъка на демокрацията, се казва в доклада на тази междуправителствена организация и се добавя, че все повече държави страдат от „демократична ерозия“. Броят на страните, които са подложени на „демократично отстъпление“, никога не е бил толкова голям, твърди докладът, като се позовава на регресивния обрат в области, включващи правителствената и съдебна независимост, свободата на медиите и правата на човека.

Оценката на IDEA за България е очаквана.

Почти по същото време в София се проведе уъркшоп на тема „ДС и медии“, организиран от ФЖМК на СУ и с подкрепата на Медийната програма на фондация „Конрад Аденауер“.

Коментар в „Мрежата“ направи разследващият журналист и отговорен редактор на в. „Капитал“ Йово Николов: 

„Ако трябва да намерим сечението между доклада и конференцията, посветена на ДС и медиите, то ще трябва да се върнем назад и да проследим наследството и рефлексите, които са ни останали от миналото, т.е. зависимостите на медиите от ДС. /…/ И макар разговорът за ДС да остава все повече в миналото, има рефлекси, които са останали от онова време и начинът за борба с тях зависи до голяма степен от журналистите, защото най-силната цензура е автоцензурата, но тази автоцензура би останала в миналото, ако методите на ДС-шантаж, интерпретиране на фактите по различен начин, не биха се експонирали и върху съвременната журналистика. 

Олигархичните кръгове, които владеят медии, продължават да манипулират фактите и да ги налагат на журналистите, които работят за тях. Интерпретация на факти, такива, каквито да бъдат удобни за тях и в защита на статуквото, и в защита на управляващите, до, може би, до тази година, т.е. вплитането на методите на ДС и съответно владеенето на медиите от подобни хора, които използват тези методи, ни нареждат в един не особено ласкав доклад."

Целия разговор чуйте в звуковия файл.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Експрокурорът, адвокат Захари Генов

Собственост, продажба, изкупуване на имот

В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Захари Генов отговаря на слушателски въпроси. Стоянка Бялова от София: Може ли по чл. 33 от Закона за собствеността, вместо продавачът да декларира, че е предложил на другия съсобственик да изкупи неговия дял от съсобствения имот, да се представи декларация от този съсобственик, че..

публикувано на 28.01.22 в 14:50
нотариус Камен Каменов, Анелия Торошанова, адв. Захари Гинов (от ляво надясно)

Арендни отношения в земеделието, договор за наем, наследяване

Как се уреждат арендните отношения в земеделието с аренден договор съгласно Закона за арендата в земеделието?  Как е уреден договорът за наем в Закона за задълженията и договорите?  В какви случаи земеделската земя може да се отдава под наем?  Вещното право и Законът за собствеността.  По кой закон наследяваме? Нотариус Камен Каменов коментира..

публикувано на 28.01.22 в 11:30
Адв. Мария Шаркова

Фалшиви препоръки за лечение – кой носи отговорност

Кой носи отговорност, ако пострадаме, спазвайки фалшиви препоръки за лечение на Covid-19? Темата коментира в “Нашият ден“ адв. Мария Шаркова : “Този феномен съществуваше и преди епидемията от Covid-19, най-вече породен от факта, че здравната ни система с всичките си недъзи създава условие за недоверие между лекар и пациент , което..

публикувано на 28.01.22 в 11:15
Иво Инджов

Доц. Иво Инджов: Теренът за създаване на нова лявоцентристка формация е напълно отворен

“Оставката на Сотир Цацаров беше резултат от политическия натиск, оказан върху него и върху институцията, която ръководи“, каза в предаването “Нашият ден“ на БНР доц. Иво Инджов : “Факт е, че продължава натискът на управляващите и за оставката на главния прокурор, което беше едно от основните искания на протеста през 2020 г...

публикувано на 28.01.22 в 09:44

135 години от началото на строежа на Айфеловата кула

Айфеловата кула (на френски: Tour Eiffel , Уикипедия

публикувано на 28.01.22 в 08:25
Подкасти от БНР