Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

„Бартълби” и желанието да не правиш нищо

Премиерният спектакъл „Бартълби” очаква първата си среща с публиката тази вечер от 19.30 часа в новия артцентър за съвременни изкуства “Топлоцентрала”.

В представлението участва актьорът Александър Митрев, а постановката и драматизацията са на Марий Росен по разказа "Бартълби, писарят" на американския писател Хърман Мелвил.

Историята е за адвокат от Уолстрийт, който наема нов писар за кантората си. След като той първоначално преписва огромно количество документи, без обяснение спира и отказва да извършва повече каквато и да било дейност. На всички молби, отправени към него, отговорът е "Бих предпочел да не го правя".

„Аз имам някаква близка връзка с този текст вече много години. И в различни моменти различни неща са ме вълнували силно в него. А дали той по някакъв начин има връзка с това време днес… Аз мисля, че има, защото той е крайно човешки, емпатичен текст. Текст, който се занимава с емпатията, текст, който се занимава с човека и въпросите, които се появяват вътре в самия него и на които той трябва да отговори. Те са изискващи.

В случая се появява един герой, който предпочита да не върши почти нищо и постепенно функциите му на човешко същество една по една се изключват. И той остава просто сянката от самия себе си. В този смисъл това е много познато на съвременния човек, предполагам. Такава тежест носим като знание, като познание, като информация за света около нас, че в един момент може би предпочитаме да отказваме, да не приемаме тази информация, за да можем да оцелеем вътре в себе си като едно единно ядро“, разказа в „Артефир“ Марий Росен.

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл.

Снимки – Петя Денева – артцентър за съвременни изкуства “Топлоцентрала”
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

„Обратната страна на света“ според Кос Атанас

В творчеството си всеки автор е способен да бъде себе си и да пресъздава това, което вижда от „Обратната страна на света“. Кос Атанас например открива там стаи – домове на клоуни, куртизанки и сънища, на една малка буржоазка, но и на един шут, открива демони и дракони, късни и ранни шарки и разбира се, обич – разпиляна, а може би и събрана във времето,..

публикувано на 19.01.22 в 09:05
Анастас Дудулов, Скръб, 1919

Анастас Дудулов и неговото време

Софийската градска художествена галерия в партньорство с Държавна агенция „Архиви” представя изложбата „Анастас Дудулов и неговото време”. Самият проф. Дудулов е добре известен скулптор в изкуствознанието, но все още слабо познат като автор на съвременната публика.  През 1919 година завършва скулптура в класа на проф. Жеко Спиридонов в Художественото..

публикувано на 19.01.22 в 08:10
Божидара Цекова и Емил Янев

Талант с кубче лудост

В епизод 442 „Трамвай по желание“ представя на своята публика актрисата, драматург и белетрист Божидара Цекова. Фина и деликатна, но и борбена и независима, елегантната дама отново е в роля. Сякаш играейки себе си, Божидара Цекова се превъплъти в Екатерина Каравелова в документално-игралната кинолента „Екатерина“ (2021 г.) и по този начин се върна към..

публикувано на 18.01.22 в 15:15

Бърнаут – как да се превъзмогне

Да правиш това, което искаш, е Свобода. Да обичаш това, което правиш, е Щастие – така започва новата книга на Валентина Антонов „90 хроники за щастие“. Тя е за всеки читател, който познава стрес, умора, физическо и психическо изтощение, силно неудовлетворение от случващото се в момента. Нежеланието за започване на нов ден бавно е преминало границата..

публикувано на 18.01.22 в 14:54
Антоанета и Ивайло Господинови

Разказ за глината с грънчарите Антоанета и Ивайло Господинови

Красотата и свободата на формите са много важни за семейството грънчари Антоанета и Ивайло Господинови. Те не се стремят да изработят перфектната чаша и разчитат и на глината да даде своето във оформянето на съда.  Комбинацията от тюркоазено синьо и пясъчни, земни нюанси, характерна за много от съдовете им, възхищава всеки, който е видял техни изделия...

публикувано на 18.01.22 в 11:02
Подкасти от БНР