Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият албум на Димитър Карамфилов – завръщане към любовта

Джазовото звучене и търсенето на спасение чрез музиката са в симбиоза в новия албум на Димитър Карамфилов. Темата за голямата и чистата любов e в основата на първото парче, което Димитър подготвя за албума – "Turn to Love". За записите на "Turn to Love" Карамфилов избира двама превъзходни инструменталисти от различни поколения и с различен бекграунд – Антони Дончев (пиано) и Васил Вутев (барабани). Проектът „Еcology“ e дебют от 2018 година за Карамфилов:

„Не всички парчета са изцяло спокойни, има и по-енергични, но в цялото звучене съм търсил именно дори хората, които не се интересуват от джаз, да погледнат към музиката. В периода на пандемията просто свирех за себе си, за да се отърсвам от ситуацията, освен на контрабаса, сядах да свиря и на пианото. Един ден самата радост, че все пак сме живи и около любимите си хора, ме вдъхнови. Това ни избавя – да вярваме в красивото, в доброто, с една дума – любовта. Не мисля, че вълнението около "Turn to Love" беше по-малко в сравнение с "Ecology". 

В новия албум сме джаз трио, в първия албум бяхме в доста по-голям формат, това е основната разлика. Енергията, ентусиазмът се запазиха. Доста от стъпките, опитът от първия ми албум много ми помогнаха за реализирането на втория, тъй като някои от неизвестните вече бяха станали известни, а и това да свириш с музиканти като Антони Дончев и Васил Вутев беше много трепетно, вълнуващо.“

"Turn to Love" включва общо 8 композиции, отличаващи се с красиви мелодии и обединяващи разнородни влияния. Димитър Карамфилов създава тази музика по време на първия локдаун миналата година, сядайки често пред пианото в опит да избяга от стресовата ситуация около пандемията чрез лечебната сила на музиката. Концертната премиера на "Turn to Love" беше на 23 ноември в Sofia Live Club от 21 ч. 

"Turn to Love" излезе официално на 23-ти ноември, той ще бъде достъпен в стрийминг платформите. Албумът има и физическо издание с обложка, направена от Иво Христов от „Кукер“, а фотографията е на Диляна Флорентин.

Чуйте повече от звуковия файл.


Снимки – личен ФБ профил на Димитър Карамфилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Привидният парадокс на непреходната култура

От какво зависи непреходното в културата на прехода – обобщения на културолога и филолог проф. Александър Кьосев по повод заключителната му лекция в рамките на проекта "Култура на прехода", която ще се състои днес (24 април) от 18:30 ч. в Театралната зала на Софийския университет. Проф. Александър Кьосев, директор на Културния център на..

публикувано на 24.04.24 в 11:36
Анди Готс (вдясно) и Георги Тошев

Фотографията като среща

Анди Готс неслучайно носи прякора "фотографът на звездите". Сам се хвали, че от първите си стъпки в изкуството не е снимал нищо друго, освен знаменитости. И докато в началото му се е налагало да ги ухажва за да застанат пред камерата му, днес известните сами го търсят. Фотографът печели популярност с вниманието, което отделя на личностите зад..

публикувано на 24.04.24 в 11:30

Инициатива насърчава деца в неравностойно положение да посещават театрални постановки

"60 от сърце" е благотворителната инициатива на младата продуцентска компания The Balkan Theatre Factory. На всяка нейна постановка се пазят 60 места, които се предоставят на деца от домове или деца в неравностойно положение или деца на бежанци. Първият спектакъл на компанията е "Островът на съкровищата", пиратско комедийно приключение за деца и..

публикувано на 24.04.24 в 10:10

Нинко Кирилов: Категорично вярвам в това, че никой не може да бъде научен да пише

В рамките на четири поредни недели – от 12 май до 2 юни – в пространството за литература и култура "Светофар" ще се проведе курс по творческо писане с писателя, поет и драматург Нинко Кирилов. Курсът е подходящ за хора, които искат да говорят за поезия и проза, както и да получат ценни съвети в началото на своя творчески път. Зелена..

публикувано на 24.04.24 в 09:53

Историята на германската фотография в пет имена

На 24 април в Гьоте-институт София започва серията лекции на изкуствоведката доц. д-р Катерина Гаджева, посветени на немската фотография от началото на ХХ век. До ноември в рамките на пет лекции, ще се запознаем с ранната история на немската фотография през творчеството на петима немски майстори на камерата. "Историята на фотографията е низ от..

публикувано на 24.04.24 в 09:36