Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Петък, 3 декември

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
„Живей като другите и бъди благословен“ от Мирон Иванов – 10 част

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Свободни съчинения
• Най-новото попълнение на свободната театрална сцена Фондация „Театър НОКС“ ще гостува в пространството за „Свободни съчинения“. Сполучливият тандем на актрисата Мария Панайотова и режисьора Стефан Зарев ще разкрият вижданията си за това как може да се съхрани театралното изкуство в неговата най-честа форма – да се създава театър, породен от потребностите да твориш, да изследваш други човешки същества и възможности, а не до робуваш на „добри маркетингови стратегии“ с цел продажба.
• „Нечовеци“ - първата самостоятелна изложба на художничката Деница Николова. С помощта на илюстрацията тя трансформира хората в същества, които търсят своята граница между човешкото и нечовешкото, между реалността и абстракцията.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
БНР топ 20
Класация за български песни

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Можете да слушате фестивална музика, салса и етнопоп от слънчева Колумбия. Участници: Алфредо Гутиерес, Джо Аройо, Карлос Вивес, „Оркестра ло Нуестро” и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Недка Симеонова, Петър Захариев, анс. „Пазарджик“ и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Доктор Дулитъл“ от Хю Лофтинг

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
„Химе с голямата шапка“, японска народна приказка

от 8.06 до 10.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: ите с години проблеми? – коментар на доц. д-р Ана Джумалиева, председател на Комисията за защита от дискриминация и председател на Съвета за наблюдение
• Какво показва епидемичният взрив от менингит в столична детска градина? – интервю с инфекциониста доц. д-р Валери Велев
• Откриване на 47-то НС – ще намерят ли решение най-актуалните проблеми в България? – коментар на политолога Атанас Стефанов
• Главен герой: перната певица Мила Михова
• Минути на редактора: На 3 декември ще се проведе уебинар за значението на градските зелени пространства и тяхната роля в живота и функционирането на градовете. Каква е ролята на градските паркове и зелените пространства.

от 10.05 до 11.00 часа
Законът и Темида
Каква е каузата на деветите Национални правосъдни награди?
Кои са номинираните в категориите – адвокат на годината, прокурор, нотариус, кантора, медиатор, синдик, млад юрист, правосъдие зад граница и кой ще получи приза Гран при за цялостен принос в правосъдието?
Гости: Нина Никол Хамилтън, юрист и председател на Балканска медийна асоциация и Зий Ребело – холивудски продуцент, продуцент на предаването „Темида – цената на истината“.
Интервю с Трендафил Данаилов – съдията, който запази честта на България след атентата срещу папата. Той ще получи приза Гран при на тазгодишните Национални правосъдни награди.
Гран при са получавали Еньо Комитов, професорите Александър Янков, Васил Мръчков, Огнян Герджиков, конституционните съдии Константин Пенчев и Атанас Семов, деканът на Юридическия факултет - СУ „Св. Климент Охридски“ Сашо Пенов, най-възрастният действащ адвокат Йордан Минчев (92 г.), бившият министър на правосъдието и първи европейски съдия в съда на ЕО в Люксембург Теодор Чипев.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – По делтата
• На фокус: Блус братя – Бъди и Фил Гай.
• Жените в блуса: Сю Фоли с нов албум - „Pinky’s Blues“ 2021 г.
• Рожденици

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
• Юбилейни четения в чест на 80-годишнината на поета Иван Цанев в Американския център на Столичната библиотека - репортаж
• „Салонът на природата“ в Софийската градска художествена галерия. Борис Христов – стихове / Милко Божков – живопис, акварели и рисунки.
• Обща изложба на Дружеството на пловдивските художници и връчване на годишните награди
• Музеят на хумора и сатирата и редакцията на най-дълго издавания вестник за хумор и сатира в България отбелязват годишнината с изложбата „Стършел на 75“
• Премиера в ДТ-Търговище: „Грозният“ от Мариус фон Майенбург, режисьор Денислав Янев
• „Белите им прилягат“ – три детски повести от шведската писателката Ева Бексел, получила за книгите си наградата на Сдружението на шведските книжари и отличието „Емил“, учредено в памет на Астрид Линдгрен. Разговор с преводачката Ева Кънева

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед – Звезден експрес
В памет на обичания бродуейски композитор и поет Стивън Сондхайм негови звездни хитове.

от 15.10 до 16.30 часа
Мрежата
• В деня, в който ще бъде свикано новото НС, разговор за новия вид политическа комуникация – публичната, културата на преговорите и посланията, излъчени през парламентьорите. Събеседникът се уточнява.
• Тази седмица фондация „Медийна демокрация“ бе домакин на пресконференция на тема:
„Медиите и политиката след протестите през 2020 г.“ и представи свое проучване по темата. Какво се промени във връзката медии – власт от лятото на миналата година до днес? Запазиха ли се старите зависимости и появиха ли се нови? Събеседник: доц. Орлин Спасов, изпълнителен директор на фондация „Медийна демокрация“ и преподавател във ФЖМК. • На 2 декември се състоя Национална конференция 2021: „Медийна грамотност срещу дезинформацията“, в която вземаха участие повече от 15 представители на институции, граждански организации, международни организации, културни учреждения и медии. Защо постоянно говорим за дезинформацита, а тя засяга все повече хората? Събеседниците се уточняват.

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Големите изпълнители – вдъхновители: флейтистът Жан-Пиер Рампал

от 17.00 до 18.00 часа
„Ефир приключение”: И рибар съм, и ловец съм
Този петък в предаването ще гостуват двама представители на 35-та ловна дружина от селата Студена и Боснек – Пернишко, които ще разкажат за ловните си успехи и за състоянието на ловните и риболовни успехи в района.
Освен това в навечерието на Никулден ще гостува и известен кулинар, който ще разкрие начините за приготвяне на вкусни рибни деликатеси и ястия.

от 18.30 до 19.30 часа
БНР представя
Документален запис на концерта „Places and Spaces“ на немския композитор, аранжор и диригент Кристиан Елзесер и Биг бенда на БНР. Събитието се състоя на 19 януари 2017 година.

от 19.30 до 21.30 часа
Музикални вечери
Из творчеството на Петко Стайнов – по повод 125 години от рождението на големия български композитор.
В музикалната вечер са включени записи на емблематични симфонични произведения, хорови песни и балади на автора, както и откъси от негови интервюта, съхранени в Златния фонд на БНР.
Образът му допълват спомените на неговия син – архитект Стефан Стайнов и диригентката Петя Павлович, в авторско предаване от 1992 година със заглавие: „Петко Стайнов – размисли за живота и творчеството на добрия българин“.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Нови песни от групата Dead Man’s Hat в края на втората пандемична година – гостио: Ража Ел Мадхун и Илияна Георгиева дни преди първото им участие на събитие на „Аларма Пънк Джаз“;
• Ласло Бедеч – университетски преподавател по унгарски език и любител на „странната и прекрасна музика“: шест години след последните съвместни дейности с „Аларма“ – концертите на Лайко Феликс в Аулата на Софийския университет и на дуото Михай Дреш / Милош Лукач в Първо студио на БНР – Ласло Бедеч е отново в България с нови идеи, които ще ви разкрием в настоящото предаване.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Български изпълнители
В памет на пианиста Михаил Стоянов (25 септември 1968 - 1 декември 2020).

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сряда, 26 януари

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Живей като другите и бъди благословен“ от Мирон Иванов – 47 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Среднощен експрес водещ: Йордан Георгиев • Посрещаме нощта със специалното участие на една от живите легенди на българския футбол – вратарят на най-славното поколение в историята на..

публикувано на 25.01.22 в 16:35

Вторник, 25 януари

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Живей като другите и бъди благословен“ от Мирон Иванов – 46 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов Културният модел „малко градче – авангардно изкуство“ – добрите примери на Прилеп (Северна Македония) и Церкно (Словения) – разговори,..

публикувано на 24.01.22 в 09:05

Понеделник, 24 януари

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Живей като другите и бъди благословен“ от Мирон Иванов – 45 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Срещу понеделник водещ: Ивана Мурджева • Метаморфози срещу понеделник Гост: Кристина Маркова – фотограф, човекът зад винения бар, страстния любител на пенливи вина. Как изглежда света..

публикувано на 23.01.22 в 08:15

Неделя, 23 януари

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ • „Момченцето на Христовата елха“ от Фьодор Миха̀йлович Достоѐвски • „Лебедова песен“ от Александър Павлович Чехов – радиовариант на постановка на „Младежкия театър” от 1997 г. от 2.00 до 3.00 часа Хумор и сатира от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 22.01.22 в 08:05

Събота, 22 януари

Избрано от програмата от 0.15 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража Водещи: Албена Велева и Иван Драгнев • Гости: Славин Славчев с дебютен солов албум – „Нов път“ • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Кралете на блуса – Би Би Кинг. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 21.01.22 в 15:27
Подкасти от БНР