Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Д-р Валентин Янев: Клиничните картини на Covid-19 и грип са много сходни

Снимка: БГНЕС

Дори лекарите невинаги успяват да направят разлика между Covid-19 и грип. Клиничната картина е много сходна и се припокрива, казва в предаването “Нашият ден“ на БНР д-р Валентин Янев, общопрактикуващ лекар.

"Даже характерните симптоми – като изчезване на обонянието и промяна на вкуса  –виждаме все по-рядко при новите мутации. Това затруднява работата ни. Но имаме начини, чрез които да се ориентираме. Те са свързани не толкова с клиничната картина, колкото с епидемиологична информация.

Дали в обкръжението на болния човек е имало други, които наскоро са боледували. Дали малко дете или внуче не е било болно преди това, такова, което посещава детска градина или училище. Това са насочващи симптоми.

Ако дете е боледувало и носи вкъщи грипа, по-вероятно е да е Covid, защото децата го боледуват много леко, почти незабележимо

Детските градини и училищата представляват депо за инфекция.

Вирусът, който предизвиква грип А, грип B и парагрипни инфекции, практически се среща много рядко, тъй като теренът продължава да е превзет от Covid. Много рядко диагностицираме други вирусни инфекции.

Твърде малко хора се ваксинират за грип, тъй като вниманието им е насочено към коронавируса. И решенията за ваксиниране са в посока дали да се ваксинират срещу Covid, или не."

Чуйте д-р Валентин Янев в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Надежда Дерменджиева: Един шамар никога не е само един шамар

Домашното насилие е изключително тежък проблем, както в световен план, така и за българското общество , който често остава в рамките на семейството. Затова спешно ще се търси консенсус по спорните въпроси в законопроекта за изменение и допълнение на Закона за защита от домашното насилие в рамките на работна група с участието на народни..

публикувано на 19.01.22 в 09:13

Ученици от родопското село Любча събраха пари за училищните такси на деца от Африка

Ученици от ОУ “Христо Ботев“ в село Любча, община Доспат, област Смолян събраха пари, с които да се платят таксите на две деца в Африка, за да могат да ходят на училище. Децата от Родопите са се впечатлили от клипчетата на Фондация “Усмивка за Африка“ . Фондация Усмивка за Африка За инициативата разказва в “Нашият ден “..

обновено на 18.01.22 в 11:35
Пенчо Милков

Пенчо Милков: Въздухът на Русе към момента няма замърсявания

Русенци са едни от най-активните и чувствителни към качеството на въздуха. Преди дни кметът на Русе Пенчо Милков се срещна с министъра на околната среда и водите Борислав Сандов и обсъдиха проблемите на града и качеството на въздуха. Екоминистърът обеща по-големи санкции за промишлените замърсители След срещата министър Сандов..

публикувано на 18.01.22 в 10:11
Д-р Людмила Калоянова и Снежана Галчева (президент и вицепрезидент на Конфедерацията на българските културни организации и дейци в света)

Людмила Калоянова: За да обясниш Америка, трябва да говориш за нейните хора

Людмила Калоянова е българска поетеса, преводач и литературен критик. Тя е родена е в Созопол, България. През 1989 емигрира в САЩ, където започва работа в University of Pittsburgh и защитава докторска дисертация на тема "Женска идентичност и креативно писане". През 1998 излиза от печат книгата ѝ "Създания на прехода" (Ubergangsgeschopfe,..

обновено на 18.01.22 в 10:08

Как се чувства един сърбин в България

Вечерта срещу 14 януари съседна Сърбия празнува новата година. Повече за традициите, честването, спецификата на кухнята и празника разказва Далибор Маринкович или Даци, както всички го наричат, професионален готвач и собственик на ресторант, който вече осемнайсет години живее в България. Даци е от Лесковац и е наследил любовта към готвенето от своите..

публикувано на 18.01.22 в 09:55
Подкасти от БНР