Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събота, 11 декември

Избрано от програмата

от 0.15 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Нощна стража
• Гости: Боян „Бонзи“ Георгиев и Мартин Стоянов от бандата флагман на новото поколение твърда музика в България Odd Crew.
• Ще ви представим новия им сингъл „Morning Lights“, който излиза след едно дълго очакване. Ще поговорим за предстоящия им нов албум, за новия договор с Drakkar Entertainment и за това какво предстои от тук нататък за бандата.
• Нови сингли.
• На този ден през годините.
• Рожденици.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на  Иван Гоцев, Биляна Соколова, Велчка Златева, Георги Добрев и други

от 6.07 до 7.00 часа
Събота сутрин в...
Село Згурово се намира в община Невестино, кюстендилска област. В него живеят около 50 човека.
Разкази за историята и настоящето на селото, за живота в обезлюдяващите села, за мечтите, малките радости, делниците и празниците на хората.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
• Златната ябълка: епизод 2 за месеца
• Ще си направим  разходка  до коледните базари на Будапеща, Виена, Прага и Дрезден
• История на изкуството за деца“ – разказваме за златотъканите джамдани
• Анонс на детските предавания и детския стрийм

от 8.06 до 9.00 часа
За здравето
„Трансплантациите в Ковид среда” – разговор с проф. Никола Владов. Акценти: жажда за живот или страхове от скалпела и вируса, хирургия на коремните органи, класически и миниинвазивни операции на панкреас, жлъчка и черен дроб. Изграждането на мрежа от координатори по донорство, бързата реакция, отношенията ни с Евротрансплант, опитът на екипите, примерът на Испания и Хърватия...

от 9.10 до 11.00 часа
Семейно радио
• Коледен базар на фона на древен Рим. Къде? Киноцентър Бояна. Ледени пързалки, храна, напитки, цирк и още много зимни забавления. Репортаж на Мартина Кръстева.
• Радио Благоевград – БНР  празнува 40-и  рожден ден! Честито от нас! Разговор с Рина Далева – директор на Радио Благоевград.
• На 11.12. отбелязваме Международния ден на планините. За красотата на българската природа и необятността на нейните дадености разговаряме с Иван Панкев – автор на книгата „Планините на България”.
• От другата страна: разговор с Огнян Димов.
В Международния ден на тангото – красива музика и разговор за вечния танц на страстта – Ивайло Александров от танго клуб за абсолютно начинаещи.
• Вкусът на истината
• Моето семейство: гостува семейството на Светлана Близнакова и Рали Велинов от група „Севи”.  Как се промени животът им като семейство, помага или пречи съвместният  живот и битовото ежедневие  на творческите процеси, как ще посрещнат предстоящите празници? Ще прозвучат  и най-новите им коледни песни.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Предаване без име
Гостува ни диригентът Георги Димитров (втора част)

от 12.20 до 13.00 часа
Литературата. Начин на употреба
20 години съвременна българска проза през погледа на една награда
С участието на Алберт Бенбасат и Пламен Антов
Една от наградите ни за съвременна българска проза навършва 20 години. Как изглежда местната литературна сцена през призмата на номинациите и отличията? Какво значат българските награди за българските автори и за българския литературен пазар? Правим опит за един нелек разбор с професор Алберт Бенбасат и професор Пламен Антов.

от 13.00 до 13.30 часа
Концерт „Златен кос“

от 13.30 до 14.30 часа
Кабаре „Фата Моргана”

от 14.30 до 15.00 часа
Джаз импровизация
Хард боп 2 част – Арт Блейки
Арт Блейки е типичен пример за лидер от времето на модерния джаз и хард бопа, като може съвсем спокойно да съперничи и на музиканти от ранга на Майлс Дейвис. В продължение на 35 години Блейки поддържа своето комбо, в което възпитава няколко поколения музиканти, впоследствие сами превърнали се в лидери. Малцина са тези, които притежават едновременно музикална и организаторска дарба, а и умеят да обединят интересите на индивидуалната музикантска душевност. Арт Блейки е една от тези рядко срещани личности в свят, базиращ се на свободата и като музициране, и като сценично поведение.

от 15.10 до 16.00 часа
Европейски паралели – за музея, за галерията
Музейните проекти и прояви през 2021 г. Коледна ретроспектива
Наскоро беше проведено годишното общо събрание на сдружението „Български музеи“. За председател на Управителния съвет за четвърти път отново беше избран Борис Хаджийски, директор на Регионалния исторически музей в гр. Пазарджик. Един от основните изводи, направен по време на срещата, е че и в условията на пандемия музеите са останали активни в своята дейност и са успявали да привличат посетители със своите интересни събития и изложби.
Такава изложба предлага на своята публика и РИМ-Пазарджик – „Пазарджишката възрожденска интелигенция“. Представени са оригинални експонати - част от музейните колекции, съхранявани във фондовете на музея - разкриващи делото на многобройните образовани българи, дали своя възрожденски принос за културното, общественото и социално развитие на града и региона, в качеството си на духовници, учители, художници, занаятчии, лекари, предприемачи, строители, читалищни дейци и в още много други области..
С Борис Хаджийски разговаряме за музейните прояви през отминалите месеци и за предстоящите проекти, както и за очакванията, с които музейната общност ще посрещне новата година…

от 16.00 до 17.00 часа
Плешивото куче
• Песента на Сибир: Нотка авангард на базата на тувански народни мелодии (и лека подканка за сексотерапия под чисти и романтично открити небеса) в „We Will Never Die“, актуалното дългосвирещо издание на „Ят-кxа“.Народният артист на Тува Алберт Будачиевич Кувезин поведе формацията си по нов път, завиващ от бард-рока, който представяше досега. Мотиви от фолклора и митологията на народите от Саяно-Алтайския регион, руските писатели-класици и японските авангардисти, якутският филм на ужасите „Пътеката на смъртта 2“…  Що е то кумей?  А каргыра?
• Дойч-рок от най-ново поколение: германската машина „Айсбрехер“ мачка с горещия си албум „Любовта създава чудовища“. „Нова немска вълна - от стените на сивите градове“, придошла от ГДР като част от Източния блок по време на Студената война, комунистическата страна, описвана на английски като „социалистическа работническо-селска територия“. Източно-едипов комплекс? По-скоро не, Фюрстенфелдбрукските музиканти са поредната горчива пародия на швабските културни традиции, гротескни естетически форми и безпардонна категоричност в машинното пъклено диско със щрайхове. Създаденото от любовта чудовище попада в Рая (Heaven, Himmel). И отива на концерт на любимата си банда.  
• Памет за монументалния Джим Морисън с шепа биткаджийски акорди от „Хобо Блус бенд“. Сори, Джон!

от 17.00 до 18.00 часа
Трамвай по желание
епизод 442 – „Световете на Божидара“
Гост в студиото актрисата и белетрист Божидара Цекова.

от 18.30 до 19.00 часа
Документално студио
„Пет снимачни дни“ – „Ден пети“ от Иглика Трифонова

от 19.00 до 20.00 часа
Ефир приключение: А сега накъде
• Зелени истории: Как се създава наука на Антарктида – за първата група от 15 полярници, която има за задача да разконсервира базата на о-в Ливингстън за новия сезон, но и да започне изграждането на новата научна лаборатория. Повече за онова, което предстои, разказва ръководителят на експедицията проф. Христо Пимпирев.
• Маршрути: Виолета Петрова от Момчиловци разказва какви умения трябва да има майстора дърворезбар, за да се осмели да създава икони или иконостаси.

от 20.00 до 24.00 часа
На опера в събота
Директно от Метрополитън опера – Ню Йорк. Спектакъл на операта „Тоска“ от Джакомо Пучини. С участието на солисти, хора и оркестъра на Метрополитън опера, дирижирани от Яник Незе-Сеген. В ролите: Сондра Радвановски, Брайън Джагде, Евгений Никитин, Кевин Шорт, Тони Стивънсън и др.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Четвъртък, 4 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Николай Искренов – 4 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Среща с един прекрасен млад фламенко-джаз тромпетист, Давид Пастор. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 03.07.24 в 08:05

Сряда, 3 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Николай Искренов – 3 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Завършваме "цирковата" серия в джаза с "цирковия" албум на китариста Нюен Ли. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 02.07.24 в 16:58

Вторник, 2 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Николай Искренов – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Продължава представянето от различни концерти на един от първите ни "кръстници", френският пианист и композитор Мишел..

публикувано на 01.07.24 в 08:25

Понеделник, 1 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Николай Искренов – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев Началото е бразилско. Още през 2021, когато излиза албумът на композитора и певец Арналдо Антунес с доста по-младия пианист Витор Араужу, очакванията от бъдещия им аудио-визуален спектакъл бяха..

публикувано на 30.06.24 в 08:15

Неделя, 30 юни

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Когато розите танцуват" от Валери Петров от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" и "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа..

публикувано на 29.06.24 в 08:10