Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Борислав Сандов:

“Зелената сделка“ – не проблем, а предизвикателство

Борислав Сандов
Снимка: Ани Петрова

“Зелената сделка“ не е проблем, а предизвикателство. Ако ние съумеем да влезем в европейския коловоз на политиките, то тогава това ще бъде от голяма ползва за нас, защото България има условията и ресурсите да прави зелена и биоикономика и това може да увеличи благосъстоянието на българските граждани, да увеличи БВП и да създаде много по-добри условия за живот“ – казва в предаването “Нашият ден“ на БНР Борислав Сандов, министър на екологията в кабинета, който се очаква да бъде гласуван, и лидер на “Зелено движение“.

Засегнатите групи

"Колкото до засегнатите групи, те са изключително малка част от България. Но когато говорим за това, че ние сме се съгласили за въглищната енергетика, не ние – целият свят се е съгласил с това и България все още си е поставила най-далечните цели за приключване на въглищната енергетика.

Единствено Полша, чиято енергия в момента 90% се произвежда от въглища и е изключение в рамките на ЕС, единствено тя има малко по-дълъг период, в който ще спре да добива въглища. А България, която е съизмерима с Германия например, си е поставила за цел 2038 г., за което точно преди няколко дни ЕК каза, че това е невъзможно, защото така не можем да изпълним нашия План за възстановяване и устойчивост, както и други стратегически документи. Така че, ако ние разглеждаме европейските и зелените политики като проблем, и правим отрицание и се опитваме да ги отхвърляме, ще вървим след."

Въглищните мини

"Работни места ще има за всеки. Въпросът е, че една конкретна част от тези работни места ще трябва да бъдат закрити, а именно – въгледобивът. Защото ТЕЦ-овете могат да работят с други източници, не на въглища и не е задължително да затварят, като ТЕЦ "Марица-изток" 2, но въглищните мини трябва да приключат своята дейност. И тези хора, които работят в тях – между 8 и 12 хил. души в района на "Марица-изток" основно, трябва да бъдат по някакъв начин овъзмездени или да работят нещо друго."


Акцент върху екологията

"За първи път в най-новата история на България имаме толкова сериозна тежест на темата екология в българската политика. Според мен се дължи на две неща – от една страна, е зелената вълна, която се случва в цяла Европа, и по отношение на политиките, както и по отношение на бюджетиране, на стратегическо развитие – основно в отговор на задълбочаващите се климатични и екологични проблеми.

От друга страна, това се дължи на национални специфики, а именно “Зелените“ или цялото ни име “Зелено движение“ и нашето по-активно включване в политическия живот, като част от “Демократична България“. Нашето общо припознаване, за да формираме тази коалиция през 2017 г. дойде от това разбиране, че представляваме общности, които са прогресивни и са общности с обща политическа визия.

От друга страна, нашата дейност и роля в последните 15 години в обществения живот в България е разпозната основно през зелените протести, през гражданското общество, касаещо теми по опазване на околната среда, което направи така, че всеки българин да разбира от този въпрос, да бъде ангажиран и да се включва в това да е ангажиран и отговорен към собственото си пространство. Това, което сме постигнали, е включително на ниво манталитет в обществото. То със сигурност е част и от една по-голяма, световна вълна.

Тя не е само политическа, тя също е и по отношение на разбирането за тези компоненти на околната среда като нещо изключително важно за нашето здраве, нещо изключително важно за нашето бъдеще.

В крайна сметка ние трябва да оставим поне толкова чиста и запазена среда с възможности за развитие, колкото сме намерили. През последните повече от 100 години обществото ни върви в обратната посока и всъщност много от постиженията, които се правят, са за сметка на чистотата на въздуха, на водите, храната, горите и изобщо здравето на планетата и обществото."

Чуйте Борислав Сандов в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

На гости в село Голям чардак

Село Голям чардак се намира в община Съединение и е на по-малко от 40 километра от областния град Пловдив. В него живеят около 800 човека, а напоследък в селото се заселват и млади хора. До 1878 година селото се казвало Български чардак. Според местните – единственото село с българско име по време на османската власт. Според свидетелства..

публикувано на 06.08.22 в 09:05

Д-р Нейко Нейков: За ползите и спецификите на пълноценния сън

Хубавият, дълбок сън е едно от най-важните неща, които можем да подарим на тялото и ума си. Недостигът на сън отслабва имунната защита и засилва риска от атеросклероза.  През различните етапи от човешкия живот нуждите от сън са различни. При децата трябва много повече сън – между 9 и 12 часа. Докато при бебета – 16 часа в денонощието...

публикувано на 05.08.22 в 16:00
Проф. Елисавета Наумова

Проф. Елисавета Наумова: Липсата на физическо натоварване и стресът потискат имунната система

Развитието на диагностичните технологии и приложението им в клиничната практика позволяват точна и по-навременна диагноза на имуномедиираните болести . Човешкият организъм използва вродени и придобити механизми за откриване и елиминиране на чуждородните клетки и вещества. Нарушението на един или повече компонента на имунната система може да доведе до..

публикувано на 05.08.22 в 13:00
д-р Вилияна Малева

Що е то диалектическа поведенческа терапия и как помага за справяне със стреса

Как съчетаването на "западните" научни постижения в сферата на психологията с източните древни познания за енергетиката на ума и тялото може да помогне на съвременния човек да се справи с емоциите си и нелеките предизвикателства на ежедневието? Д-р Вилияна Малева завършва бакалавърска степен Juniata College, Pennsylvania, докторантура по Клинична..

публикувано на 04.08.22 в 11:30
Албена Джоунс и Веселина Даковска (от дясно наляво)

Любов без граници и силата да оцелееш

Какво е чувството да си дете от смесен брак (бащата на Албена е от Южен Судан ), през какви перипетии преминава животът на Албена в Лондон и в София, какво е чувството да си имала лично познанство с Уитни Хюстън, как майката е запазила своя дух и сила и в момента е най-възрастната жена – маратонец в България?  В рубриката "Моето семейство” гостуват..

публикувано на 03.08.22 в 16:23