Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Янев: Плановете на Зелената сделка в Европа надхвърлят възможностите на България

Тимерманс: Никой няма да бъде изоставен и забравен

| обновено на 15.10.21 в 16:07
Премиерът Стефан Яневв на форума „Зеленият преход - решения и предизвикателства за България“.
Снимка: БГНЕС

Заложените планове на Зелената сделка в Европа надхвърлят възможностите на България. За това предупреди служебният премиер Стефан Янев на енергиен форум в София, с участието на изпълнителния заместник-председател на Европейската комисия с ресор „Европейски зелен пакт“ Франс Тимерманс.

На форума „Зеленият преход - решения и предизвикателства за България“ Янев посочи, че Националният план за възстановяване и устойчивост полага основите на зелената и цифровата трансформация на икономиката, но преходът трябва да бъде плавен и щадящ за хората и регионите.

От своя страна Тимерманс заяви, че пред България има сериозни предизвикателства в енергийния сектор, но никой няма да бъде забравен и изоставен.

В своята концепция за зелен преход Европа си поставя много високи цели – това ниво на амбиции надхвърля възможностите и капацитета на България, коментира Янев, който обаче бе категоричен, че страната ни ще върви по пътя на трансформацията на икономиката, а Планът за възстановяване и устойчивост е първата стъпка към това.

"Основните промени в него обхващат приоритизирането на дехармонизацията на икономиката, засилена подкрепа за бизнеса, инвестиционен фокус в социалната сфера".

Янев обясни как е избрана датата 2038 година и заяви, че в преговорите България ще се опита да защитава и по-далечна година за затварянето на въглищните ТЕЦ-ове:
"Прекалено бързите и резки интервенции, особено ако липсва обществен консенсус, са обречени на провал".
Разговорът за датата е важен, за да се направи планиране на средствата, които ще бъдат насочени към въглищните региони, заяви вицепремиерът Атанас Пеканов:
"По фонда за справедлив преход тези 2,4 млрд. лева ще можем да адресираме въглищните региони, ще можем да помогнем на хората там".
Янев обясни, че това трябва да става с грижа към регионите и хората, заети в сектора.

„Преструктурирането на цялата ни икономическа база, разбира се, минава през преструктуриране на индустриалната база, която произвежда електричество. Когато има евтина електрическа енергия, бизнесът цъфти и може да бъде конкурентоспособен. При високи цени на електроенергията, съответно, проблемите за бизнеса са фундаментални за определени бизнеси, годината за закриване на въглищния сектор в България - 2038-ма, не е окончателна“.

Планът полага основите на зелената и цифровата трансформация на икономиката, посочи още Янев:

„Нашият план не само отговаря на визията и приоритетите на Европейския съюз, но и почива на изцяло нова философия за развитието на българската икономика. Основните промени в него обхващат: приоритизирането на декарбонизацията на икономиката, засилена подкрепа за бизнеса, инвестиционен фокус в социалната сфера, образование, здравеопазване, социална подкрепа, което чрез инвестиции и човешки капитал също ще повиши потенциала на икономиката ни“.

Заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс обяви, че въглищата нямат бъдеще, но Европа ще гарантира справедлив преход и никой няма да бъде забравен или изоставен.

В Европа има 30 въглищни региона, които знаят, че дългосрочното им бъдеще не може да бъде свързвано с въгледобива, а хората, които работят в тези региони, трябва да бъдат обучени и преквалифицирани, заяви той:

„Мога да се ангажирам днес тук пред вас, че ще разгледаме този план, като имаме предвид, че България има сериозни предизвикателства в енергийния си сектор. Ще гарантираме, че преходът във въгледобивните региони ще бъде извършен по един справедлив начин и ви обещавам – ангажирам се, че никой няма да бъде изоставен и забравен“.

Преди конференцията Тимерманс беше посрещнат от недоволни граждани и синдикати със свещи и плакати в ръце, които го убеждаваха в правото си да защитят работата и бъдещето си.

Българската икономика е силно енергоемка и зависима от въглищната енергия. Затова преходът към зелена енергия трябва да бъде плавен за регионите и населението, каза още Янев по време на форума:

„Страната ни е сред тези, които са най-засегнати от прехода към климатична неутралност поради зависимостта си от изкопаеми горива. Както бизнесът, така и общините се нуждаят от помощ, за да се адаптират към зеления преход, за да предотвратят спад или неблагоприятни социално-икономически последствия на регионално ниво. Преходът може да бъде успешен, само ако е плавен и справедлив, съобразен с икономическите и социални специфики на всяка отделна държава и че ще бъде споделен като приоритет от гражданите“.

Представители на синдикатите посрещат със своеобразен протест заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс, който е на визита у нас/БГНЕС

На форума Франс Тимерманс (вдясно) бе посрещнат от протестиращи/БГНЕС


Българското национално радио е медиен партньор на конференцията, която се организира от dir.bg и 3Еnews.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лойд Остин, министър на отбраната на САЩ

САЩ не смятат конфликта в Украйна за неизбежен и не прехвърлят войски

Съединените щати не са започнали прехвърлянето на войски към Европа, войските просто са поставени в състояние на готовност за това, каза ръководителят на Пентагона Лойд Остин на пресконференция. Той посочи още, че ръководството на САЩ не възнамерява да изпраща войски в Украйна за участие във военни действия в случай на ескалация на украинската криза...

публикувано на 28.01.22 в 22:06

Русия наложи контрасанкции на ЕС

Русия разшири списъка си с граждани на Европейския съюз, на които се забранява влизането на територията на страната. Това съобщиха от руското министерство на външните работи. В официалното съобщение на дипломатическото ведомство се посочва, че става дума за ръководителите на отделни частни военни компании, които действат в различни райони на..

публикувано на 28.01.22 в 21:30
Елизабета Белони

Изборът на президент на Италия буксува, има шанс да е жена - Елизабета Белони

Възможно е новият президент на Италия да е жена, но това ще стане ясно утре. Днес се проведоха два парламентарни вота за избор на президент. Пети и шести поред, те не излъчиха нов държавен глава. Седмият вот е утре. Шестият вот бе проформа, в очакване на общ кандидат на парламентарните сили. За първи път днес лидерите се събраха по време на шестия..

публикувано на 28.01.22 в 21:15
Росен Тимчев

Условна присъда за бившия управител на дупнишката болница

Районният съд  в Дупница постанови условна присъда за бившия управител на общинската болница Росен Тимчев за длъжностно присвояване. Той трябва да плати на здравното заведение сумата от малко над 25 хил. лева, представляваща обезщетение за причинени имуществени вреди в резултат на извършеното престъпление.  Присъдата може да се обжалва пред Окръжния..

публикувано на 28.01.22 в 20:38

Полицията във Великотърновско издирва 26-годишна жена

Полицията обяви за общодържавно издирване 26-годишна жена от село Лозен, община Стражица. Юмиш Салиева Мехмедова е с тежко психиатрично заболяване и вчера е направила опит да убие по-малката си сестра. 26-годишната жена, който страда от тежко психиатрично заболяване, вчера е заключила майка си, след което с нож е намушкала няколко пъти 13-годишната си..

публикувано на 28.01.22 в 20:22

Рекордни доставки на втечнен газ от САЩ за Европа

Януари е рекорден месец за доставки на втечнен газ от Съединените щати, само за 3 седмици между 70 - 80 кораба оттам са били пренасочени към ЕС - това съобщи източник от Брюксел. Той уточни, че перспективите за увеличаване на вноса оттам определено са добри. Думите му бяха във връзка с опасенията, че Русия може да прекрати доставките на синьо гориво за..

публикувано на 28.01.22 в 19:51

Промяна на правилата за влизане в България

От 1 февруари се облекчават част от мерките за влизане в България. Пристигащите от държави, които са в „червената“ зона, трябва да имат само цифров COVID сертификат без да е необходим отрицателен PCR тест, съобщава Министерството на здравеопазването. В списъка на държавите се въвежда и „тъмночервена“ зона с изискване на сертификат и отрицателно PCR..

публикувано на 28.01.22 в 19:46
Подкасти от БНР