Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ния Тошкова: Прилепите са ключови видове за здравето на екосистемите ни

Ния Тошкова
Снимка: личен архив

„Здравето на хората зависи и от здравето на екосистемите – казва Ния Тошкова, която изследва как климатичните промени влияят върху прилепите. – Прилепите са ключови видове за здравето на екосистемите ни.
Насекомоядните прилепи често поглъщат близо 100% от собственото си тегло на нощ, като в менюто им влизат голям брой видове членестоноги селскостопански вредители. Като се вземе предвид многочислеността на колониите им, няма да е пресилено да заключим, че прилепите осигуряват биологичен контрол в континентални мащаби.

Освен това, те опрашват и разпространяват семената на над 1000 вида растения.

Ако прилепите ще изчезнат, Европа ще загуби 40% от селскостопанската си продукция.

Освен това, ако избием прилепите, техните вируси ще се прехвърлят към други бозайници, например гризачи, които ще пренасят заразата към човека.

Затова е важно да знаем как климатичните промени ще променят местообитанията на прилепите.“

Ния разказва и какво кара един изследовател да влезе в пещера и да прекарва вътре часове и дори дни, изследвайки прилепите, които са сред най-дълголетните бозайници и живеят 10 пъти повече от бозайници със сходни размери.

Тя споделя, че работата ѝ носи тръпката на откритието, на досега до места, в които преди не е стъпвал човешки крак и описва научната работа като вълнуваща и възможно най-далече от рутината, риска от прегаряне или апатията.

Ния Тошкова разказва и как докторантската програма на фондация „Карол Знание“ подпомага работата ѝ като изследовател и какви изненади подготвя Националният природонаучен музей през следващата година.

Ния Тошкова e докторант към Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН. Дисертацията ѝ изследва как климатичните промени се отразяват на прилепите. Има опит в изследователски групи на Института Макс Планк и Смитсониън в Панама, Хаваи, Германия, Индонезия и Франция. Подкрепена е с престижните докторантски стипендии на Фондация „Карол Знание“ и Българска фондация „Биоразнообразие“. Ния е посланик на климатичните промени.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Паметник на партиарх Евтимий

Патриарси и екзарси

Как се е управлявала нашата църква през вековете и каква е връзката между управление на църквата и държавното строителство – говорим за главите на българското православие с отец Калистрат от атонския манастир "Св. Георги Зограф", с богослова Иван Йовчев, с историка доц. Христо Темелски и със социолога доцент Албена Танева. Какво е "етнофилетизъм" и..

публикувано на 25.04.24 в 12:20
Проф. Румен Кастелов

Застраховка "транспортен травматизъм"

В разговора с проф. Румен Кастелов акцентирахме върху многообразието, което предлага самата тема: новите стари автомобили, "придобивките" на века – тротинетки, електрически велосипеди, АТВ, алеи и пешеходни пътеки. Къде е безопасно и откъде пристигат най-често пациентите? – попитахме опитния травматолог и ортопед. Ръководителят на Клиниката по..

публикувано на 25.04.24 в 08:23
Арменско цивилно население ескортирано от османски войници към затвора в Мезире, април 1915

109 години от арменския геноцид

Днес светът отбелязва 109-ата годишнина от геноцида над арменците в Османската империя. На 24 април 1915 година в Цариград са арестувани, а малко след това и избити над 200 арменски интелектуалци. С това се слага началото на избиването и прогонването на 1 500 000 арменци. България е една от първите страни, които отварят границите си за бежанците. Сто..

публикувано на 24.04.24 в 07:55

Песах е!

Пролет е по нашите ширини и природата е луднала. Луднал е и светът – шарен, различен, но и еднакъв... Ние – хората, независимо от произхода си, го правим и шарен, и различен, и еднакъв. Защото всъщност не сме чак толкова различни. Доказателства – много. И едно от тях е, че дори и най-големите празници понякога съвпадат. Това се случва на всеки 33..

публикувано на 23.04.24 в 12:16

Еврика! Успешни българи: Мартин Ралчев

"Идеите са водещото и най-вече – това човек да работи онова, което иска. Човек, когато намери подходящата работа и подходящата професия, която го кара да бъде щастлив, той успява да бъде най-добрият", казва Мартин Ралчев. Той е млад учен, който в началото на тази година беше отличен с наградата "Млад изобретател" на фондация "Еврика". Мартин..

публикувано на 22.04.24 в 20:30