Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Мръсните дни“ или „Поганите дни“ – откъде и защо

Дни след Нова година говорим за татове, караконджули, вампири, самодиви, тенци, плътеници и какви ли не приказни и страшни създания. Дедите ни внимавали през тези дни – между Коледа и Йордановден, да не отговарят, ако се почука по прозореца, да не излизат в потайна доба навън, да не си казват плановете за другия ден, защото нечисти сили подслушват... Въпросните създания населявали въображението на бабите и дядовците ни, а днес за тях пишат научни разработки и художници упражняват фантазията си да ги рисуват.

Сега смятаме тези неща за суеверие. Ала що е суеверие, и ако днес не вярваме в нещо, дали пък не падаме в плен на други, също неясни и странни убеждения? Да вярваш в пъклената цел на ваксинацията, например, какво е? Или да впрегнеш министерство на отбраната да копае дупка в Царичина, за да търси кивота на извънземните?

За миналите и настоящите митове и суеверия – разговор с проф. Георг Краев, етнограф и фолклорист, с доц. Веселка Тончева, с историка от Държавния архив Дарина Билярска, с писателя Калин Терзийски. Краев се съкрушава, че днес по-лесно приемаме вносните страшилки на Хелоуин, отколкото родните татове и караконджули, Дарина Билярска разказва за изтъкнати изследователи на приказните създания, Веселка Тончева съобщава, че вампирите и таласъмите изчезнали, според родопска баба, когато дошло електричеството. Калин Терзийски пък казва, че ако психиатър би чул навремето как говори Христос, сигурно би му предписал халоперидол – което значи, че не бива да бързаме да туряме етикет на нещата.

Чуйте предаването от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Защитени ли са в България правата на хората с увреждания?

Защитени ли са в България правата на хората с увреждания? Има ли достатъчно достъпни автобуси на Централна автогара за лица с увреждания? Какво е становището на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" чрез Министерство на транспорта и съобщенията. Казусът на Тодор Църев от София е казус на хиляди хора с увреждания и намалена подвижност...

обновено на 05.07.24 в 15:13

Пътуване с усмивка и лимонада. Какво ни казва един шофьор в Атина?

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" редакторът Светла Тодорова споделя интересна случка от пътуването си в Гърция. Тя разказва за преживяване в автобус, който свързва пристанището Пирея с летището на Атина. Рано сутринта в началото на седмицата Светла и семейството ѝ се отправят към летището, за да хванат полет за София...

обновено на 05.07.24 в 09:18

Екстремно лято

Екстремните спортове са необятна вселена, в която пристъпваме върху дъска за kite surf. Още по-необятна и труднодостъпна вселена са облеклата за екстремни спортове, в частност за кайт сърф. Марианна Калъчева – Мери и Калина Палавеева влизат в тези две вселени почти на шега, с лекотата и свободата на младостта, но и с увереността, че могат..

публикувано на 04.07.24 в 17:30
Мемориалът в планината Ръшмор

В Деня на независимостта на САЩ празнуваме българо-американското приятелство

На днешната дата (4 юли) САЩ отбелязва своя национален празник – Деня на независимостта . През 1776 година след Американската революция бившите 11 британски колонии обявяват своята независимост от британската корона. С подписването на Декларацията за независимостта тогавашният Конгрес поставя основите на американската държава, като "страна на..

обновено на 04.07.24 в 16:25

Европейско финансиране за семейни фирми и креативни индустрии – възможности и успехи

В рубриката “Темата на деня” на предаването “Нашият ден” обсъждаме с адвокат Биляна Тончева възможностите за европейско финансиране за развитие на креативните и творчески индустрии. Европейските фондове предоставят до 150 хиляди лева безвъзмездно финансиране за български предприятия и фирми от творческите индустрии по оперативна програма “Иновации и..

обновено на 04.07.24 в 12:06