Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Маринов:

Никой не трябва да мисли, че Омикрон е обикновена настинка

| обновено на 05.01.22 в 12:52
Снимка: архив

“В Ню Йорк хоспитализациите вече минаха пика от миналата зима и половината от катастрофалната ситуация от март и април 2020 г. и продължават да растат, така че никой не трябва да си мисли, че Омикрон е обикновена настинка.“ – каза в предаването “Нашият ден“ на БНР д-р Георги Маринов, молекулярен и еволюционен биолог от Департамента по генетика в Университета в Станфорд.

“За категорично ясни данни на варианта на вируса "Омикрон“ още е рано да се говори. Но изглежда, че това е по-лека форма от варианта “Делта“ и вероятно малко по-лек от оригиналния вирус от Ухан.

Искам да обърна внимание какво става в Ню Йорк. От самото начало на появата на Омикрон започна умишлена пропагандна кампания в медиите да се промие съзнанието на хората, че това е обикновена настинка. Това в началото беше лъжа.

В крайна сметка наистина се оказа, че Омикрон е по-лек, но когато започне да се промива съзнанието на хората, това беше лъжа, не се основаваше на никакви данни. То започна два дена след като се появи Омикрон, още нямаше никакви данни.

Да, той е по-лек от Делта варианта, но Делта пък беше по-тежък от Уханския вирус. Положението продължава да бъде много сериозно.

Тази скорост на инфекцията означава, че ще има много заразени хора и в един момент това ще срине здравните системи и ще има много хора, които иначе биха били спасени, така че никой да не го подценява."

По-ниска смъртност

“Причината да се наблюдава ниска смъртност в Южна Африка в момента е, че има много високи нива на скорошния имунитет, тъй като Делта вълната беше скоро.

Сега ще видим в Индия какви ще бъдат пораженията, тъй като там вече са минали осем месеца от предишната вълна.

Излязоха интересни молекулярни данни защо се е получило. Вирусът си е сменил начина на влизане в клетките."

Ваксините

"Бустерната доза ви дава по-слаба защита, отколкото две дози ви даваха при варианта „Делта“ преди."

Повече за това как новият вариант прониква в клетката и по-разширено за неговата специфика можете да чуете от разговора в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отвъд клетките: Значителен брой българи искат по-добро отношение към животните

В рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден", по случай Световния ден на селскостопанските животни и в навечерието на Международния ден за защита на животните, обсъждаме важни теми, свързани с отношението към животните и практики, които би трябвало да останат в миналото. Един от поводите за дискусията е неотдавнашното решение на Ветеринарния..

обновено на 02.10.24 в 10:51
Центърът на село Арчар

От древния град Рациария до днешното село Арчар

Арчар е най-голямото село в област Видин, с население от около 2700 човека. То има двойно повече жители, отколкото общинския му център град Димово. Селото е разположено по поречието на река Дунав между градовете Видин и Лом. Населеното място е възникнало още по времето на Римската империя под името Рациария. Създадено е през II век като постоянна станция..

публикувано на 02.10.24 в 09:10

Етиката като инструмент за посрещане на бъдещето

Етически комисии, етически стандарти, етически кодекси биват формирани във все повече тясноспециализирани полета – медицина виртуални пространства, експерименти и прочее – като опит за превръщане на етиката в инструмент за взимане на решения.   Неизбежен ли е прогресът и дали онова, в което виждаме положителна промяна днес, няма да се окаже в..

публикувано на 01.10.24 в 12:10

Кристина Божилова: Нидерландия остава водеща дестинация за българските студенти

Изложението "Световно образование" предоставя чудесна възможност за задълбочаване на познанията относно тенденциите в образователната сфера, както и за отговор на редица въпроси – запазва ли се интересът към образование в чужбина, дали България се утвърждава като привлекателна дестинация за обучение, продължава ли Нидерландия да бъде лидер и..

публикувано на 01.10.24 в 11:26
Юлияна Антонова-Мурата

Юлияна Антонова-Мурата представя "Хай, хай, Япония": Уроци за радостта в ежедневието

Юлияна Антонова-Мурата разказа с топлина и лични примери за своята втора родина – Япония, като сподели, че не е търсила сензации в историите си, нито е сравнявала Япония с България . Тя подчерта, че историите в книгата "Хай, хай, Япония" са простички и човешки, без да се стреми към сензационност или драматизъм. За нея е важно да предаде усещането..

обновено на 01.10.24 в 11:18