Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Маринов:

Никой не трябва да мисли, че Омикрон е обикновена настинка

| обновено на 05.01.22 в 12:52
Снимка: архив

“В Ню Йорк хоспитализациите вече минаха пика от миналата зима и половината от катастрофалната ситуация от март и април 2020 г. и продължават да растат, така че никой не трябва да си мисли, че Омикрон е обикновена настинка.“ – каза в предаването “Нашият ден“ на БНР д-р Георги Маринов, молекулярен и еволюционен биолог от Департамента по генетика в Университета в Станфорд.

“За категорично ясни данни на варианта на вируса "Омикрон“ още е рано да се говори. Но изглежда, че това е по-лека форма от варианта “Делта“ и вероятно малко по-лек от оригиналния вирус от Ухан.

Искам да обърна внимание какво става в Ню Йорк. От самото начало на появата на Омикрон започна умишлена пропагандна кампания в медиите да се промие съзнанието на хората, че това е обикновена настинка. Това в началото беше лъжа.

В крайна сметка наистина се оказа, че Омикрон е по-лек, но когато започне да се промива съзнанието на хората, това беше лъжа, не се основаваше на никакви данни. То започна два дена след като се появи Омикрон, още нямаше никакви данни.

Да, той е по-лек от Делта варианта, но Делта пък беше по-тежък от Уханския вирус. Положението продължава да бъде много сериозно.

Тази скорост на инфекцията означава, че ще има много заразени хора и в един момент това ще срине здравните системи и ще има много хора, които иначе биха били спасени, така че никой да не го подценява."

По-ниска смъртност

“Причината да се наблюдава ниска смъртност в Южна Африка в момента е, че има много високи нива на скорошния имунитет, тъй като Делта вълната беше скоро.

Сега ще видим в Индия какви ще бъдат пораженията, тъй като там вече са минали осем месеца от предишната вълна.

Излязоха интересни молекулярни данни защо се е получило. Вирусът си е сменил начина на влизане в клетките."

Ваксините

"Бустерната доза ви дава по-слаба защита, отколкото две дози ви даваха при варианта „Делта“ преди."

Повече за това как новият вариант прониква в клетката и по-разширено за неговата специфика можете да чуете от разговора в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20

"Млад благотворител" – конкурс насърчава ученическото добротворчество

Станислава Рашева от Фондация "Благотворител", която е организатор на конкурса "Млад благотворител", споделя за важността на този инициатива. Вече от седем години конкурсът вдъхновява и обучава учениците от осми до дванадесети клас да бъдат активни и съпричастни към обществото още от млада възраст. Тя посочва, че идеята за конкурса възниква през..

обновено на 26.04.24 в 11:13

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54