Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Пламен Митев:

Историята продължава да бъде учителка на народите

| обновено на 07.01.22 в 07:24
Снимка: БГНЕС

“Може би ще повторя някои мъдри слова, казани преди мен още от античността, че историята трябва да бъде разглеждана като учителка на народите и на хората“ – каза в предаването “Нашият ден“ на БНР историкът проф. Пламен Митев.

“Днес често се поставя под съмнение тази дефиниция, но аз вярвам в това, че ако ние познаваме своето минало, можем да се поучим от него и да не допускаме грешките, които са правили нашите предци.

Едни и същи проблеми се изправят пред човечеството Така както едни и същи са мерните единици, с които разсъждаваме за морала и нравствеността. От памтивека едни и същи са десетте божи заповеди.

Мария-Мира Христова и проф. Пламен Митев

Периодично обществата се изправят пред сходни проблеми – било то икономически, социални, демографски или културни.

Дори ако погледнем от позицията на най-големия днешен проблем – пандемията. Нима преди 100 години човечеството не е изживяло същото или преди 200?! Когато е имало страшни епидемии от чума от холера или какво ли не друго, но винаги сме залагали научните открития на онова, което знанието може да предложи като опит.

За мен историята продължава да бъде учителка на народите, независимо че е модерно днес да се отрича тази стара дефиниция за историческото познание.“

Предизвикателствата

“Няма как да подменя истинската история с онова, което е угодно за една или друга власт. Когато един историк е по-скромен, когато си върши съзнателно работата, когато залага на обективния, критичния анализ на осмислянето, на фактите, това носи винаги резултат. Ако той не бъде признат в момента, то рано или късно следващите поколения историци ще установят колко достоверно е разсъждавал и описвал събитията съответният историк.“

Онлайн обучението 

“Особено когато говорим за университетското образование, тази дистанционна форма на обучение според мен е убийство.

Условията безспорно изискват да се вземат мерки за опазване на здравето; но вероятно има и други начини, по които може да се преодолее тази безумна дистанционна форма, която вече две години смазва университетския живот.

Защото не е нормално ти да не познаваш студентите, с които работиш. Не е нормално да нямаш досег с поглед към хората, на които искаш да предадеш някакво знание. Тази форма на обучение ще даде своите негативни резултати следващите години.“

Чуйте проф. Пламен Митев в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Завистта и клеветата

В днешното евангелско четиво Христос излекува двама слепци и един, обхванат от бяс ням човек. За Сина Божи, Който е Лекар на душите и телата, това не е първото изцеление. Прави впечатление не отричането на безспорното чудо, а неговото обяснение. Фарисеите – учените на онова време, не искат в гордостта си да признаят очевидното и го отдават на..

публикувано на 11.08.24 в 09:15

В Бургас започна първата Международна олимпиада по изкуствен интелект

В Бургас започва първото издание на Международната олимпиада по изкуствен интелект (International Olympiad in Artificial Intelligence – IOAI), което ще продължи до 15 август. Това новаторско събитие предоставя уникалната възможност на ученици от цял свят да съчетаят традиционния научен подход с най-новите постижения в областта на изкуствения..

обновено на 09.08.24 в 11:08
Мая Зухди

Мая Зухди: Най-ценното в България е свободата

Мая Зухди е жена с необикновена история, която съчетава културите на две държави в своя живот и страстта си към кулинарията. Родена в Дамаск, Сирия, тя прекарва първите 23 години от живота си там, растейки в смесено семейство, в което се съчетават български и сирийски корени. Решението ѝ да напусне родината си и да се премести в България бележи..

обновено на 09.08.24 в 10:09

Панагюрското златно съкровище отново е в родния си дом

От 9 август до 10 септември 2024 г. жителите и гостите на град Панагюрище отново ще имат възможността да се насладят на оригинала на Панагюрското златно съкровище. Това събитие, което е особено значимо за културния живот на града, ще покаже деветте съда от тракийския сервиз в тяхната пълна слава в залата-трезор на Историческия музей в Панагюрище...

обновено на 09.08.24 в 09:19

Разделяне на тежкотоварния транспорт: Това ли е решението?

Българските превозвачи протестират поради сериозни проблеми с преминаването през гранично-контролно пропускателните пунктове на пътя им към Европа. На среща с министър-председателя Димитър Главчев и представители на транспортния бранш миналата седмица, бе обсъдена идеята за отделяне на потоците на тежкотоварните автомобили на държави членки на ЕС и..

публикувано на 08.08.24 в 12:05