Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Литературата, начин на употреба

Лято в Бурландия или емиграция в съня

Самият Момчил Миланов определя книгата си като „политически роман за деца“. Така ли е, или не – читателят очевидно ще решава сам. Всъщност в дебютната книга на Момчил Миланов „Лято в Бурландия“ детското въображение е начин да предпазим или дори да спасим възрастните. Зимата в Грейщад е за всички. Лятото в Бурландия – само за тези, които могат да си измислят бягство. Да емигрират в съня. Ала що е то "политически роман за деца" – това водещата Надежда Московска обсъжда с Момчил Миланов и Юлия Роне и от литературна, и от социална и философска гледна точка.

Според Миланов детето има повече представа за дълбочинните страхове на индивида, а според Юлия Роне книгата на Момчил е четиво за един дъх, но бавното ѝ четене гарантира възможността за повече мислене по нея, а тя заслужава това.

Чуйте предаването от звуковия файл.

Снимки – изд. Аквариус

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Разкопки на обект

Археолози разкриват нови парчета от историческия пъзел на Созопол

Археологическите открития ни свързват с изгубените светове на нашите предци. За вълненията на един археолог в търсене на неизвестното, както и за находките и ценните артефакти при спасителните археологически разкопки на обект "Автогара", местност Провлака, Созопол – разговор с д-р Явор Иванов , научен ръководител на разкопките. Спасителните..

публикувано на 24.07.24 в 09:19

Младият режисьор Стефани Христова гостува в "Домът на музите

Срещаме ви с младия режисьор Стефани Христова.Тя завършва НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" със специалност "Режисура за драматичен театър" в класа на проф. Пламен Марков през 2022 г. В момента завършва и магистратура по "История и съвременност на философията" в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Дипломното ѝ представление по пиесата "Грозният" от..

публикувано на 24.07.24 в 08:50

"Стоманена трева" в парка Врана

От 25 до 28 юли парк-музей Врана ще бъде преобразен от огромната инсталация " Стоманена трева " , дело на френско артстудио, което я показва у нас по покана на Sofia lights.  "Ние правим колаборация с френските артисти – казва Ясен Гешев, един от създателите на Sofia Lights – някои стоманени треви са по-високи от двайсет метра, гледката е..

публикувано на 23.07.24 в 16:10
 Андрей Янев (вляво) и Емил Янев

Човек от горната земя, който ходи по земята

В епизод 553 "Трамвай по желание" среща своята публика с известния художник и музикант Андрей Янев. През юни столичната галерия "Средец" стана средище на ценителите на философската живопис с изложбата "Освещаване на семената" на Андрей Янев. "Евангелският пласт в творбите е ясен, дори декларативен. Но той трябва да бъде осмислен в самата идея за..

публикувано на 23.07.24 в 15:00

Сценографът - музикант Константин Вълков на гости в "Домът на музите"

В предаването "Домът на музите" гостува сценографът - музикант Константин Вълков. През последните няколко години името му се свързва с различни музикални проекти, които печелят все повече почитатели. Константин е завършил НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" и освен, че музиката е неговата голяма страст, той се определя и като визуален артист. В работата си обича..

публикувано на 23.07.24 в 08:30