Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петя Алтимирска:

Огромна част от хората против зеления сертификат не отидоха на вчерашния протест

| обновено на 13.01.22 в 09:52
Снимка: Мария Йорданова

“Хората са неубедени в мерките, които се налагат. Политическите решения всъщност са едни непопулярни меки“ – каза в предаването “Нашият ден“ на БНР Петя Алтимирска, активист и председател на сдружение КАЖИ.

“Остава и една доста голяма категория хора, която просто се примирява с това положение. Дали са парламентарно представяни те, за да може да се каже, че един такъв протест, организиран от партия, може да изрази позицията на всичките тези хора, моето мнение е, че не може.

Огромна част от хората, които са и против сертификатите и против задължителното ваксиниране изобщо, не отидоха на този протест и няма и да отидат, защото не се припознават с организаторите. В същото време те искат същите неща.

Петя Алтимирска

Опасенията ми са, че по-голямата част от хората, които мислят по този начин и са си останали по домовете, са много повече от тези, които са отишли да протестират.

Наистина има проблем и този проблем трябва да търси своето решение на политическо ниво. Ако искаме да работим за това да няма разделение, диалогът е това, което може да оправи нещата.“ 

Посланията

“Има и много погрешни послания, които се отправят от различни хора, на които се дава трибуната. Иска ми се да работим за премахване на разделението и усещането за несправедливост.

Въвеждането на каквито и да било задължения на хората винаги трябва да е съпроводено с предварителна информираност, която да ни убеди, че точно тези изисквания са важни и необходими за нашия по-добър живот.

Диалог трябва да има с всички хора, които имат различна гледна точка. Разбира се, той има граници, не можем да инвестираме безкрайно много време в празни приказки, когато липсва обща позиция.

При всички случаи трябва да има опит за разговор, дори с хората, които изглежда, че няма да те разберат по никакъв начин. Това, което ни липсваше години наред, беше именно диалог. За да можем да видим промяната, трябва да видим именно тази комуникация и тя да стане ясна.“

Чуйте Петя Алтимирска в звуковия файл.

Снимки: БНР


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Медиацията – предимства и въпроси

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Елиза Николова, председател на Професионалната асоциация на медиаторите в България, консултант на "Законът и Темида", отговаря на слушателски въпрос. Георги Коларов от София. В какви случаи не е подходяща медиация? Стефка Сребрева от Варна. Какво трябва да направя, за да започна процедура по..

публикувано на 26.07.24 в 15:15
Лилия Старева и водещият на предаването - Божидар Александров.

"Морски приказки" за мечтатели и откриватели. И как водата може да е суха?

Лилия Старева, известен писател и фолклорист, представя своята нова книга "Морски приказки". Тази книга, насочена към малките читатели и техните родители, ни потапя в един магичен свят, където морето и неговите обитатели оживяват в приказки, изпълнени с фантазия и мъдрост. "Морски приказки" е първата книга на Старева, съставена от авторски..

обновено на 26.07.24 в 13:46
Проф. Таня Йосифова (вдясно) и Анелия Торошанова

Медиацията като извънсъдебно решаване на спорове – след решението на Конституционния съд

За медиацията като способ за извънсъдебно решаване на спорове.  Проф. Таня Йосифова – председател на Арбитражния съд при Българска стопанска камара, експерт по гражданско и търговско право, дългогодишен консултант на предаването, коментира темата в "Законът и Темида": "Медиацията е един от способите, чрез които може по доброволен път да се реше един..

публикувано на 26.07.24 в 12:35

Академия за учители в български неделни училища. Какво ще научат преподавателите?

Академия за учители в български неделни училища се провежда в София. Домакин на инициативата е Френската езикова гимназия "Алфонс дьо Ламартин" в София, разположена на бул. "Патриарх Евтимий" No 35. За първи път учителите ще имат възможност в рамките на една цяла учебна година да получат интензивна и продължителна експертна подкрепа, съобразена..

обновено на 26.07.24 в 12:13
Рибарят Тотко Ропотамски

Легендарният рибар Тотко Ропотамски и вдъхновението на Ченгене скеле

Много от нас са чували и посещавали рибарското селище Ченгене скеле до Бургас – едно живописно място, което привлича със своето очарование и автентичност. Наскоро, екипът на "Нашият ден" имаше възможността да посети Ченгене скеле на лодка, в компанията на човек, който е цяла легенда на Южното Черноморие – Тотко Ропотамски, известен и като..

обновено на 26.07.24 в 10:08