Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Студенти се опитват да спасят издателството на Любен Каравелов в Букурещ

Снимка: Юлия Баховски

Студенти от сдружение „Мост през вековете“ правят опит да спасят сградата в центъра на Букурещ, дарена на Любен Каравелов за неговото издателство. Солаковият хан e построен през 1859 година от братя Солакулу от Свищов и дълги години е бил огнище на българското революционно дело. От повече от 60 години обаче този исторически център на българското възрождение, който днес е Европейски културен институт, тъне в забрава и разруха.

„Все още се води като частен имот и от доста години, може би повече от 40, се правят опити да бъде спасена, включително от граждани от Румъния, но от наша страна нито една институция, нито едно министерство не проявява интерес“, споделя Николай Чакъров от сдружението, инициатор на идеята.

Докато се води борба за собствеността на имота и неговото предназначение, ханът, който е с над 1000 кв. м застроена площ, над 100 стаи, украсени с алафранги, дълбоки зимници-складове и огромен двор, започва да се руши и става опасен за околните.

„Сградата вече е в плачевно състояние. Останала е буквално една фасада с плочата на Любен Каравелов отпред, на която е изписано, че там е била неговата печатница“, обяснява Чакъров и допълва, че единственото, което в момента се забелязва, е релефът с главата на Каравелов, който е откраднат и продаден на вторични суровини.

В тази сграда Любен Каравелов е издавал вестниците „Свобода“, „Независимост“ и „Знаме“. Едни от най-видните ни борци за свобода – Христо Ботев и Васил Левски, са намирали убежище именно в нея и са я използвали за подготовка на бунтове. На това пропито с история място е свикано и събранието на БРЦК, на което Левски е избран за апостол на вътрешната организация в България.

Обединени от идеята Солаковият хан да остане като жива част от българската история, студентите от младежкото историческо сдружение „Мост през вековете“ поставят началото на Инициативен комитет, в който ще бъдат поканени всички министерства и видни български общественици, с цел да се събере граждански суверенитет, който да покаже, че България има намерение да спаси тази сграда като паметник на културата.

„Идеята е да се съхрани, реставрира и да се превърне в Български културен център, който да запази историческата ни памет“, споделя Николай Чакъров. По негови думи планът за възстановяването на сградата вече е готов, остава само двете страни да осъществят диалог и да стигнат до консенсус. В противен случай това няма да е първият исторически хан, който страната ни губи.

Скоро ще бъде обявена и онлайн подписка, която всеки гражданин може да разпише и по този начин да допринесе за спасяването на Солаковия хан и това, което ни е останало като история в него.

В звуковия файл Николай Чакъров разказва повече.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Европейската нощ на музеите – 2022 година

За осемнайсети път българските музеи и художествени галерии участват в инициативата „Европейски нощ на музеите“, която е посветена на Международния ден на музеите – 18 май. В това предаване гостува Мария Конакчиева – „Връзки с обществеността“ на Френския институт в София. Тя разказа за интересните прояви, организирани от Френския институт, както и..

публикувано на 14.05.22 в 16:20

"Обекти на тежестта" на Александър Лазарков

"Обекти на тежестта" е името на самостоятелна изложба на младия визуален артист – Александър Лазарков в столичната галерия "Little Bird Place". Куратори на проекта са Теодора Константинова и Радослав Механджийски. Младият визуален артист поставя под въпрос понятието за "тежест", доколко самите ние сме зависими от физичните явления, доколко ги..

публикувано на 14.05.22 в 10:05
Ана Бландиана

Ана Бландиана: Не мога да разбера понятието "политическа коректност"

На тържествена церемония в Аулата в Ректората румънската писателка Ана Бландиана бе удостоена с почетното звание "доктор хонорис кауза" на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Предложението за удостояването с почетното звание на най-старото висше училище в България е на Факултета по славянски филологии с подкрепата на Факултета по..

публикувано на 13.05.22 в 15:00

Стефка Янорова: Изключително съм обнадеждена от младите хора в театъра

Фондация "Академия "Аскеер" обяви номинациите за тазгодишните награди "Аскеер”, които се присъждат на най-добрите постижения в театралното изкуство за изминалия творчески сезон. Обект на разглеждане са представленията, създадени от 1 май 2021 година до 30 април тази година. Кои от номинираните ще получат престижното отличие, ще стане ясно на..

публикувано на 13.05.22 в 14:28

Петър Славов-син разказва тази вечер своите "Малки истории"

Концертът „Малки истории“ е изключителна възможност за ценителите на джаза да се докоснат до творчеството на виртуозния контрабасист  Петър Славов-син .  На 13 май от 19.00 часа в Първо студио на БНР заедно с  Биг бенда на БНР  и  диригента Антони Дончев  той ще представи пиесите от дебютния си албум  "Little Stories"  в нови версии, специално..

публикувано на 13.05.22 в 14:15