Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Солаковият хан в Букурещ ще бъде спасен

Снимка: Юлия Баховски

Солаковият хан в Букурещ ще бъде спасен, след като местната управа гласува сумата от 4,5 милиона леи (около 1 млн. евро) за експроприацията на имота. След отчуждаването следват дейности по обезопасяване, реставрация и превръщане на сградата в общински културен център. Това обяви в предаването "Нещо повече" Юлия Баховски, собственик на медия портала на българите в Румъния - myro.biz. 

Имотът се намира в идеалния център на румънската столица. Храм на революционните идеи и на борбата за освобождение на България, водена от представителите на българската имиграция в Румъния, днес Солаковият хан е в окаяно състояние. 

Баховски припомни историята на обекта - през Втората световна война американска бомба го уцелва, по време на румънската национализация през 1948 година става собственост на румънската държава, а през социализма е използван за настаняване на социално слаби граждани. През 1997 г. сградата е обявена за паметник на културата от местно значение, но никой не полага грижи за нея и тя започва да се превръща в руина. Наследници успяват да си върнат собствеността, но заради липса на средства рушенето продължава. 

Интервюто с Юлия Баховски можете да чуете в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Синдикати се вдигат на протест за отлагането на либерализацията на тока

КТ "Подкрепа" и КНСБ и техните федерации организират Национален протестен митинг за отлагане на либерализацията на пазара на електрическа енергия и в защита на работещите в енергетиката и въгледобива. Протестът ще се проведе от 10:30 ч пред сградите на Народното събрание и на Министерския съвет. В митинга ще се включат работещите в комплекса..

публикувано на 25.04.24 в 07:42

Бюджетната комисия гласува забрана на реклама в медиите

Забраната за реклами на хазартни игри в медиите ще бъде разгледана на първо четене в парламентарната комисия по бюджет и финанси. Промяната бе представена вчера от ГЕРБ-СДС и ДПС, въпреки че 49-то Народно събрание скоро ще прекрати заседанията си заради наближаващата предизборна кампания. С предлаганите промени се забранява на пълно рекламата в..

публикувано на 25.04.24 в 07:37

ЦИК регистрира от днес независими депутати от ИК за евроизборите

От днес Централната избирателна комисия ще приема документи за регистрация на Инициативни комитети (ИК) за издигане на независими кандидати за участие в изборите за членове на Европейския парламент. Също от днес започва и регистрацията на кандидатските листи в ЦИК на партиите и коалициите за участие в изборите за евродепутати. Листите за..

публикувано на 25.04.24 в 07:32

Депутатите гласуват окончателно отлагането на либерализацията на пазара на тока

В един от последните работни дни на 49-ия парламент се очаква в дневния ред да бъде поискано включване на предложение за предсрочно освобождаване на председателя на НС Росен Желязков. Депутатите решават окончателно и дали да отложат с една година либерализацията на пазара на електроенергия. Първа точка в приетия дневен ред са промените в..

публикувано на 25.04.24 в 07:27

Планова техническа профилактика

На 25 април  от 9 до 17 часа   ще бъде извършена планова техническа профилактика на предавателите на ултракъси вълни ДУПНИЦА 4 на честота 104.1 MHz и МАЛКО ТЪРНОВО 4 на честота 90.2  MHz, излъчващи програма „Хоризонт“. Възможни са прекъсвания на сигнала. Може да слушате програмата на БНР през интернет сайта binar.bg, а в района на..

публикувано на 25.04.24 в 06:00

Пратеникът на ООН по Кипърския въпрос започва серия от ключови срещи за възобновяване на диалога

С обиколка в три европейски столици на пратеника на генералния секретар на ООН по Кипърския въпрос от днес започва третият, критичен етап в усилията на международната организация за възобновяване на преговорите между двете кипърски общности. Личният пратеник на генералния секретар на ООН Мария Анхела Олгин Куеляр ще бъде днес в Берлин, откъдето ще..

публикувано на 25.04.24 в 04:11

Недоволство в Ирландия заради големия брой мигранти, които пристигат от Обединеното кралство

Повече от 80% от търсещите убежище в Ирландия преминават в страната от Обединеното кралство, каза ирландският министър на правосъдието. Напрежението около имиграцията се повиши в Ирландия, на фона на увеличаването на пристигащите мигранти и острата жилищна криза, която принуди някои търсещи убежище да спят в палатки. Мигранти и бежанци..

публикувано на 25.04.24 в 04:03