Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-новият филм на Драгомир Шолев "Рибена кост" участва в София филм фест

Снимка: facebooк/GoldenRoseFestival

“Рибена кост“ е най-новото заглавие на режисьора Драгомир Шолев, което ще можем да видим на 26-ия София филм фест.

Сюжетът проследява девет истории, огледали се в окото на умиращ делфин, открит случайно на брега на морето.

Сценарият е негов, заедно с Емануела Димитрова и Георги Мерджанов. Оператор е Ненад Бороевич, който работи за първи път с Шолев по негов пълнометражен филм и има опит с творби на български режисьори като "Аве", "И после светлина", "18 процента сиво", "Мисия Лондон" и други. Музиката е на Никола Груев-Kottarashky.

Ролите са разпределени между Деян Донков, Сузи Радичкова, Валентин Андреев - Рафе, Мариана Антонова, Мария Суфиева, Глория Петкова, Ели Колева и много други. "Рибена кост" бе удостоен с наградата на СБФД за най-добър филм на Фестивала на българския игрален филм "Златна роза" (2021), както и с приза за операторско майсторство.


За новия си филм разказва в “Нашият ден“ режисьорът Драгомир Шолев.

“Филмът е заснет в продължение на осем години. Процесът беше дълъг, защото в България трудно се прави кино и понякога стигаш до задънени улици и много затворени врати, а докато отключиш всички, минава време. Това е нещо, с което трябва да се примириш.“

Сюжетът проследява 9 истории

“Става дума за нещо като кост на рибата, в която отделните костици са свързани в един гръбнак на принципа, на който е оформена костта.

Историите са вдъхновени от живота. Първопричина за този филм е един бивш концесионер на плажа “Корал“ – Атанас Русев, който в своя блог беше описал как държавата реагира на тези непрекъснато изхвърляни мъртви делфини. Когато го прочетох, си казах, че това е филм.“

Чуйте разговора с Владимир Шолев в звуковия файл.

Снимки:facebooк/GoldenRoseFestival


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Весела Ножарова: Българският артпазар все още не е регулиран

В сянката на пандемията един лозунг започна да се издига сред хората – "Купувайте изкуство от живи художници, на класиците пари не им трябват". Тази фраза, която бързо придоби популярност, отразява желанието на обществото да подкрепи съвременните творци, да им осигури възможност за развитие и признание. Но как да разпознаем съвременен талант, който..

обновено на 25.04.24 в 12:50

Резервно око: един различен поглед към реалността

Художникът Радослав Мъглов представя новите си творби в изложбата "Резервно око" в столичната галерия "Аросита". Кураторът Викенти Комитски споделя за експозицията: "В тази изложба на Радослав Мъглов, под формата на серия от непоказвани рисунки, се ангажира с една история за деконструкция на образа като такъв. Рисунките, с четка и..

публикувано на 25.04.24 в 07:53
Радостин Радев

Като на филм: пътят от България до Англия на актьора и продуцент Радостин Радев

Вместо да стане полицай, какъвто си е представял, че иска да бъде, той избира да е от хората, които могат да изиграят всеки, дори човекa на реда. От школата в Симеоново до самолета, който каца в Лондон, Радостин Радев извървява пътя на самоосъзнаването и вечното усъвършенстване в преследване на влечението – актьорското майсторство. Британската..

публикувано на 24.04.24 в 16:46
Кадър от снимачния процес

Музикален клип говори за любовта на човек към родината

Предстои премиерата на музикалния клип "Оставам" на певицата Вили Русева. Сюжетът на клипа представя една история за силната и непреходна любов между човек и родина. Идеята се ражда от режисьора Борислав Костов, който от години работи по сценарий за филм за българската история – "Коси в прахта".  Самият късометражен музикален филм е продуциран от..

публикувано на 24.04.24 в 16:04

Привидният парадокс на непреходната култура

От какво зависи непреходното в културата на прехода – обобщения на културолога и филолог проф. Александър Кьосев по повод заключителната му лекция в рамките на проекта "Култура на прехода", която ще се състои днес (24 април) от 18:30 ч. в Театралната зала на Софийския университет. Проф. Александър Кьосев, директор на Културния център на..

публикувано на 24.04.24 в 11:36