Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Румяна Боянова:

Различни са причините за мръсния въздух в различните краища на страната

Снимка: БГНЕС

Как местните общности се справят с мръсния въздух и неговите причинители?

Темата коментира в “Нашият ден“ Румяна Боянова, координатор местни общности по тема “Чистота на въздуха“ в Екологично сдружение “За Земята“.

Местните общности вече разбраха, че единственият начин да се справят с проблемите си е да се заемат с тях гражданите.

Румяна Боянова

В последно време започват активно да се обединяват по между си не само на територията на населените си места, но и в цялата страна. Срещат се, обменят опит и правят общи инициативи.

Различни са причините за замърсяването на въздуха в различните краища на страната. В едни от градовете има индустриални предприятия, в други причините на замърсяване е трафикът и битовото отопление, което също не е за подценяване.“

Общините

“Доскоро общините нямаха подкрепа, разполагаха с малък капацитет за решаване на проблемите с качеството на въздуха, бяха оставени само от МОСВ. Сега се вижда светлина в тунела и се надяваме да има промяна в този аспект.“


Трънското туристическо дружество

“Целта на дружеството е да популяризира красотите на този край. Сега се радваме на много посещения. Постоянно идват хора и разглеждат. Направили сме над 20 туристически маршрута в различни върхове в района, маркирани и добре обозначени пътеки и хората ги посещавали с удоволствие.

Туристите в нашия край са предимно планинари и хора, които обичат приключенията, общото между всички е, че обичат природата и искат тя да се запази. Районът е много чист, никога не е имало индустриални замърсители. Заслужава си да бъде запазен във вида, в който е в момента.“

Чуйте разговора в звуковия файл. 


БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вписване на българите в конституцията – ще изпълни ли РСМ последното условия за начало на европреговори?

В четвъртък министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок заяви в Скопие след разговори с колегата си Буяр Османи, че промяната на Конституцията на Република Северна Македония и включването на българите в нея са последното условие за начало на преговори за присъединяване към ЕС. Бербок в Скопие: Включването на българите в..

публикувано на 24.03.23 в 15:15

Референдумите – възможна реалност?

Референдумите – възможна реалност ли е това? Във времето на предизборна надпревара за парламент паралелно се събират и подписи за провеждане на национални референдуми по различни въпроси. Как може да продължи процедурата по провеждане на национални референдуми при отсъствие на парламент? Инициативен комитет с участници Слави Трифонов и още 11 члена..

публикувано на 24.03.23 в 14:30

За спасените евреи, ромите и Светите земи

Всичко тръгва от проф. д-р Христо Кючуков, който е български ром, но живее в Берлин . Той се ровил в историята, търсил по архиви и библиотеки исторически данни за ромите по време на Втората световна война. И открил такива за жени от ромски произход от различни европейски държави, които по различни начини спасявали еврейски и ромски деца от..

публикувано на 24.03.23 в 13:35

Системата "Хауала"

Кои са древните основи на схемите за изпиране на пари, финансиране на тероризма и пролиферация? Етимологията на системата "Хауала" – същност и функционални особености като алтернативен, неформален метод за прехвърляне на парични средства. Класификации на "бели" и "черни" хауала трансакции. Системата "Хауала" в концептуализацията на Доктрината на..

публикувано на 24.03.23 в 12:35
Президентът Румен Радев.

Георги Проданов: Излишна демонстрация на различие е неучастието ни в доставката на снаряди за Украйна

Европейските лидери приеха заключения за Украйна, в които подчертават, че са твърдо решени да доставят обещаните 1 млн. 155 мм снаряда за Украйна в рамките на една година, без това да е в ущърб на специфичния характер на политиката за сигурност и отбрана на някои страни членки.  Евролидерите приеха заключения за Украйна, решени да доставят 1..

публикувано на 24.03.23 в 11:07