Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

“Дишай, Перник“ – как перничани виждат своя град

Снимка: БГНЕС

Битката за чистия въздух сякаш става все по-актуална в наши дни. “Дишай, Перник” е сдружение на граждани, които са припознали себе си в борбата за по-чист въздух в града. Всеки един от членовете се ангажира за подобряване и опазване на околната среда и по-специално чистотата на атмосферния въздух, формиране на граждански инициативи и контрол по отношение на публичните отговорни институции.

Темата коментира в “Нашият ден“ Силвия Рударска, журналист и член на Сдружение “Дишай, Перник“:

“Причината за иницииране на сдружението беше замърсеният въздух. С годините сме имали доста проблеми. Имали сме ситуации с основните замърсители, в които институциите са реагирали и са ни помагали, така че замърсителите да намалеят и хората да живеят в по-добри условия.

Въздухът е едно от основните неща, осигуряващи нормалния начин на живот. В града имаме доста болни от белодробни заболявания, мръсният въздух е и една от причините за раковите.

Искрено се надяваме децата на Перник да имат по-добро бъдеще и да живеят в по-добра среда. Това, в което вярваме, е, че промяната може да се случи само и единствено с участието на гражданите, институциите не са всемогъщи.“

Чуйте Силвия Рударска в звуковия файл.


Темата коментира в “Нашият ден“ Гавраил Гавраилов, журналист и социолог, наблюдаваща инициативата:

“Инициативата стартира за Перник преди няколко години, но тя е резултат от поредица събития и обстоятелства и всичко онова, което в момента наричаме “Зелен преход“.

Изуми ме гражданската енергия на хората в Перник. Всички заинтересовани страни се обединиха около една обща визия за Перник, като зелен град с просперираща икономика и щастливи хора.

Основният проблем е мръсният въздух, който е плод не само на настоящата ситуация, а на всички тези над 130 години индустриално развитие на града.

В момента представата за Перник наистина не е много добра, но хората имат желание да допринесат за един по-различен облик на Перник."  

“Дишай, Перник“

“Като всяка гражданска инициатива и тази има нужда от подкрепа и припознаваме. Това, което много ме впечатли, е желанието на перничани да си създадат своя, собствена, независима мрежа за измерване на чистотата на атмосферния въздух. Те вече са напреднали много в този процес. Дори са осъществили контакт с учени от Пловдивския университет, които изработват подобна апаратура, двете заинтересовани страни съвместно ще изградят мрежата. Това показва, че “Зеленият преход“ в Перник вече започва.“

Чуйте Гавраил Гавраилов в звуковия файл.БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Какво означава изразът "да си набавим валидация"?

Често несъзнателно правим или не правим неща, казваме или премълчаваме други с едничката цел – да си набавим валидация , да се почувстваме важни. Изразът “набавям си валидация“ е на Цвети, или Флора Стратиева, журналист в БНТ и влогър. Тя разказва забавна случка от своите тийнейджърски години, чиито последствия, оставени като снимков..

публикувано на 09.02.23 в 12:01
Иновации

Защо Европейският съвет по иновациите подкрепя революционните технологии?

На 16 февруари 2023 г. в София Тех Парк ще се проведе информационен ден на   Европейския съвет по иновации.  Целта е да се подкрепят новаторски и високо перспективни технологии и иновации, които имат потенциала да променят качествено пазара и да ускорят прехода към по-устойчива икономика. Стратегическата му рамка обхваща всички..

публикувано на 09.02.23 в 11:25

За въздуха, който дишаме – атмосферно и ценностно

Продължаваме да търсим атмосферния, ценностен и емоционален въздух на страната ни с представителите на "Дишай, България“. След Девня, Димитровград и Русе говорим с активисти от Велико Търново (Роман Рачков), Павликени (Димитър Палов) и Пенчо Пандъков. Какъв е атмосферният, ценностният и емоционалният въздух на България? “Бих поставил..

публикувано на 09.02.23 в 11:12

Във Видин представиха документална книга-албум "Видин – пристанище на история"

Документалната книга-албум "Видин – пристанище на история" бе представена във Видин. В препълнената зала на Конферентния център на Областната администрация в дунавския град книгата бе представена от нейния автор видинския журналист Соня Мачорска. Книгата проследява в документи, карти и снимки многовековната история на видинските пристанища, разказва..

публикувано на 09.02.23 в 08:25

Колко е важна психичната зрялост в съвременния свят?

Важно ли е, или колко е важно да имаш психична зрялост в съвременния свят на превратни представи за психотерапия и курсове за самоизрастване. “Психологическата помощ идва веднага след спасителните операции, когато хората се изправят пред реалността, която трагедията е породила и последиците от нея, които са продължителни. Бих казал, че..

публикувано на 09.02.23 в 07:55