Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Дишай, Перник“ – как перничани виждат своя град

Снимка: БГНЕС

Битката за чистия въздух сякаш става все по-актуална в наши дни. “Дишай, Перник” е сдружение на граждани, които са припознали себе си в борбата за по-чист въздух в града. Всеки един от членовете се ангажира за подобряване и опазване на околната среда и по-специално чистотата на атмосферния въздух, формиране на граждански инициативи и контрол по отношение на публичните отговорни институции.

Темата коментира в “Нашият ден“ Силвия Рударска, журналист и член на Сдружение “Дишай, Перник“:

“Причината за иницииране на сдружението беше замърсеният въздух. С годините сме имали доста проблеми. Имали сме ситуации с основните замърсители, в които институциите са реагирали и са ни помагали, така че замърсителите да намалеят и хората да живеят в по-добри условия.

Въздухът е едно от основните неща, осигуряващи нормалния начин на живот. В града имаме доста болни от белодробни заболявания, мръсният въздух е и една от причините за раковите.

Искрено се надяваме децата на Перник да имат по-добро бъдеще и да живеят в по-добра среда. Това, в което вярваме, е, че промяната може да се случи само и единствено с участието на гражданите, институциите не са всемогъщи.“

Чуйте Силвия Рударска в звуковия файл.


Темата коментира в “Нашият ден“ Гавраил Гавраилов, журналист и социолог, наблюдаваща инициативата:

“Инициативата стартира за Перник преди няколко години, но тя е резултат от поредица събития и обстоятелства и всичко онова, което в момента наричаме “Зелен преход“.

Изуми ме гражданската енергия на хората в Перник. Всички заинтересовани страни се обединиха около една обща визия за Перник, като зелен град с просперираща икономика и щастливи хора.

Основният проблем е мръсният въздух, който е плод не само на настоящата ситуация, а на всички тези над 130 години индустриално развитие на града.

В момента представата за Перник наистина не е много добра, но хората имат желание да допринесат за един по-различен облик на Перник."  

“Дишай, Перник“

“Като всяка гражданска инициатива и тази има нужда от подкрепа и припознаваме. Това, което много ме впечатли, е желанието на перничани да си създадат своя, собствена, независима мрежа за измерване на чистотата на атмосферния въздух. Те вече са напреднали много в този процес. Дори са осъществили контакт с учени от Пловдивския университет, които изработват подобна апаратура, двете заинтересовани страни съвместно ще изградят мрежата. Това показва, че “Зеленият преход“ в Перник вече започва.“

Чуйте Гавраил Гавраилов в звуковия файл.БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Любомир Аламанов

Любомир Аламанов: Поведението на ГЕРБ е абсолютно безотговорно

Какво ни казаха политическите играчи с действията си по време на политическа криза коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Любомир Аламанов, комуникационен експерт. Нетрадиционното предложение на ПП/ДБ "Това беше пример за една много добра политическа комуникация – честна и открита, която успя да постигне няколко цели. На..

публикувано на 21.07.24 в 08:25

"Семейно радио" с морски поздрав от Двореца навръх Илинден

С директно излъчване от Държавен културен институт Културен център "Двореца" в Балчик продължава българското турне на "Семейно радио" с изнесено студио от градове и села. В търсене на семейния дух и родовата памет в ежедневието и празничните мигове навръх Илинден ви срещаме с: директорката на най-посещавания туристически обект в България и домакин на..

публикувано на 20.07.24 в 15:40

Илиян Василев: Пеевски предлага Атлантизъм с висока степен на корупция

"Битката за бъдещето" коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Илиян Василев, бивш дипломат, създател и водещ на предаването "Алтернативата" Чие бъдеще "Очевидно за бъдещето на децата ни, на внуците ни, а през това бъдеще, битката е за Европа и света. Всеки се бори за своята версия. Моделът, по който бяхме управлявани до този..

публикувано на 20.07.24 в 08:25

Росена Добрева: За толерантността и спасяването на българските евреи

16-годишната  Росена Добрева  от Средно училище "П. Яворов" Стралджа спечели  Международния филмов и литературен ученически конкурс "Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена" . Конкурсът се организира от Центъра за еврейско-българско сътрудничество АЛЕФ. За човечността, толерантността и героизма на българите в спасяването на..

публикувано на 20.07.24 в 10:30
Рисунка на Дейв-Стивън Ерон

България в очите на едно семейство, живеещо в Париж

България в очите на едно семейство, живеещо в Париж – разговор в "Нашият ден" с Ан-Мишел (14 г.), Дейв-Стивън(11 г.) и тяхната майка Пламена Ерон . Пламена е българка, която заминава за Париж, заради френския език, и остава там, защото създава семейство. Ан-Мишел свири на пиано от 5-годишна, а от миналата година свири на орган в..

публикувано на 19.07.24 в 12:57