Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Нов роман на неподражаемия Бохумил Храбал

Пейка на Бохумил Храбал в Нимбурк
Снимка: bg.wikipedia.org

Излезе първата книга от автобиографичната трилогия на прочутия чешки писател Бохумил Храбал „Сватби в къщата“. Преводът е на Васил Самоковлиев, който в момента работи над превода на втората част „Vita Nuova“. След това се очаква и третата – „Пролуки“. 

Храбал разказва за срещата си със своята бъдеща съпруга Елишка Плевова през нейната гледна точка. Така той разкрива в пълнота не само развитието на отношенията помежду им, пламналата любов, но и самия себе си – сложен характер и нестандартен човек. Наред с нежността, с която пише за своята любов, Храбал въвежда читателя в суровото грубо време, в което протича действието в романа – средата на 50-те години на ХХ в., като прави препратки и към минали исторически събития, белязали родината му и цяла Европа. 

Макар да описва уж всекидневни неща, детайли от живота, писателят създава картина на времето, в която през личната история прозира голямата история, променила човешки съдби и ги смляла в хода на времето. Тази груба действителност авторът съчетава с романтичната любовна връзка по своя Храбаловски маниер на писане, неподражаем и разпознаваем, с много хумор и ирония, с търсене на красотата и възвишеното сред грозното. Истинско удоволствие за литературните сетива.

Чуйте Васил Самоковлиев.

Снимки – bg.wikipedia.org и изд. Колибри
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов роман на Джон Банвил

Спокойно може да се каже, че романите на ирландския писател Джон Банвил са уроци по писане. Не заради многобройните награди, които е получил, а най-вече заради стиловото съвършенство, заради боравенето му с богатството на езика, заради това, че не се вълнува от модното разказване на "истории“, които често пъти забравяме преди последната страница на..

публикувано на 27.05.22 в 17:35

Импровизации на глас и саксофон

Вера Морайш и Христо Големинов са главените герои в "Нашият ден“. В рамките на  53-тото издание на "Софийски музикални седмици”  днес от 19 ч. в Български културен център е предвиден концерт с тяхно участие , който е плод на сливането на поезия и импровизация. На сцената музикална двойка е заедно от три години. Оригиналният замисъл на този..

публикувано на 27.05.22 в 15:25

Пърформансът "In C" на известната хореографка Саша Валц

Немската хореографка, танцьорка и режисьорка Саша Валц, известна със стратегиите на съвременния танц, които прилага, за да съживи и изследва исторически и нови опери и балети, налага жанра на хореографската опера. Последният ѝ проект, който ще може да се види и в България на сцената на "Топлоцентрала", се нарича "In C". Пърформансът е вдъхновен от..

публикувано на 27.05.22 в 14:22

Пътят на българската музика към ефира отвъд спора за квотите

Къде се прекъсва връзката между автори, разпространители и медии, и как в нашия ефир да звучи повече, по-добра и по-разнообразна българска музика?   Четирима души с ясен поглед върху музикалната индустрия в България коментират поредното изплуване на повърхността на темата за квотите за българска музика в националния и в частния ефир . Гостуват в..

публикувано на 27.05.22 в 14:00
Архивна снимка на връчване на наградите

Кои са отличените деца в конкурса "Искри" 2022

Журито на XXXIX Национален конкурс за детско литературно творчество "Искри" 2022 – Иван Голев, Николай Милчев, Виктор Самуилов, Весела Фламбурари и Ирина Вълчанова, реши да награди следните участници: • Борис Иванов Цветков – на 9 години от град Плевен • Борислав Батаа Тунгалаг – на 9 години от град София • Доника Гочева – на 9 години от град Варна •..

публикувано на 27.05.22 в 11:41