Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Еврика! Успешни българи: Айлин Фейзуллова

Айлин Фейзуллова
Снимка: личен архив

„Аз съм човек с призвание. Имам в себе си тази частичка – да помагам“. Това казва за себе си Айлин Фейзуллова – шестокурсничка в Медицинския университет София. Тя е стипендиантка на Фондация "Еврика" за текущата учебна година. Изборът ѝ да стане лекар изглежда предопределен от семейството на майка ѝ. Ая, както я наричат близките ѝ, е дъщеря на ендокринолога проф. Мария Орбецова и внучка на известните професори Връбка и Митко Орбецови. Но колкото и да е странно, не те я насочват към медицината, а баща ѝ – инженер по професия.

Ако беше живяла през 80-те години на миналия век, Айлин щеше да бъде наречена всестранно развита личност. Почти всичко ѝ се отдава с лекота. А там, където има нужда от повече усилия, на помощ идва целеустремената ѝ воля, придобита в бяганията на дълги разстояния и маратона. Много и разностранни са интересите и талантите ѝ, но тя се е отдала на медицината, въпреки че дълбоко я вълнуват историята и етиката. Дори като ученичка печели конкурс с есе, посветено на спасяването на българските евреи. Затова в навечерието на Международния ден за отбелязване на Холокоста – 27 януари, разговаряме с нея – бъдещия лекар, за толерантността към различията и за свещената кауза – опазване и спасяване на Живота.

Как изглеждат светът и обществото, за които мечтае бъдещият лекар Айлин Фейзуллова – чуйте в звуковия файл.

Снимки – личен архив на Айлин Фейзуллова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Резултати от конкурса "Зрящи сърца" 2022

Преди 13 години програма "Христо Ботев" на БНР за първи път обяви провеждането на поетичен поетичен конкурс за хора с увредено зрение "Зрящи сърца". От тогава до днес все повече и нови хора се включват в него.  Все по-трудно взе да става на журито да отличава победителите. Това наложи някои от наградите през годините да бъдат дублирани. Така се случи и..

публикувано на 23.05.22 в 17:43

За човешките технологии в дигиталния свят

Не сме свикнали да свързваме технологиите със сферата на човешките взаимоотношения, но това не значи, че такива не съществуват.„Това са всички форми на взаимодействие между хората с цел да се създаде човешки продукт“ – формулира накратко Светлана Нанчева, една от създателите и водещите фигури в сдружение "Професионален форум за образованието“. "Самото..

обновено на 23.05.22 в 12:02

Проф. Лъчезар Филчев: Ще се окаже, че образованието ни е в миналото

Обикновено, когато говорим за спътникови данни и наблюдение на Земята от Космоса, мислим за проблеми, свързани със сигурността, особено в контекста на настоящата ситуация. Истината е, че спътниковите изследвания имат множество практически приложения на Земята. Спътниковите данни могат да засекат годишното слънчево греене и на тази база да се..

публикувано на 22.05.22 в 08:20

Пътят на коприната минава през Доха

Омагьосана от коприната. Това е Анна Каранова. Тя произхожда от сливенския род Калови, чиято история стига четири поколения назад до Добри Желязков. През 30-те години на XIX век той основава първото текстилно производство на Балканите, като след това остава в историята като родоначалник на българската текстилна индустрия. Почти два века по-късно потомката..

публикувано на 21.05.22 в 09:43
Мозайка със Седмочислениците в църквата „Св. Седмочисленици“

Най-ранният словесен образ на светите Седмочисленици

Кога и как се появява образът на българските и славянските първоучители и техните ученици като група с общ култ. Въпросът кара д-р Евгени Зашев, гл.ас. в Кирило-Методиевския научен център при БАН, да потърси най-ранните писмени свидетелства за съществуването на единния образ. Открива го в една анонимна служба на гръцки език, отпечатана около 1720 г...

публикувано на 20.05.22 в 16:48