Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Христо Анастасов: Днешна Русия последователно търси реванш за загубата на Студената война

Руският президент Владимир Путин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

“Поведението на Путин не е нито изненада, нито нещо, което пада от небето. Учудваща е реакцията на мнозина в Европа, която е на щрауса, който крие главата си в пясъка и това е общото впечатление, което засилва изкушението на реваншистки играч като днешна Русия, който последователно търси реванша за загубата на Студената война.“ – каза в предаването “Нашият ден“ на БНР политологът Христо Анастасов:

Това е никога непреживяното поражение на тоталитарния режим и Съветската империя.

Целият елит на Русия разглежда Европа като плячката, която трябва да бъде поделена с ясното съзнание, че това, което той не успее да вземе, ще бъде на американците. Американците са партньора, с който ще се раздели Европа.“

Европа

“Европа отказа да разбере простичката истина, че когато си най-богатото и напреднало икономическо събитие, трябва да имаш единството и силата, за да можеш да стоиш в един свят, който за съжаление ние решихме много рано, че ще бъде мирен и стабилен и че меката сила ще е това, което ще ни пази от бурите в него.“

Чуйте целия разговор в звуковия файл.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Благой Иванов: Словото е участ, отговорност и привилегия

Скритите послания, историите и думите между страниците, търсим заедно с писателя Благой Иванов в Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура. 24 май е! Честваме Деня на Светите братя Кирил и Методий, българската просвета и култура “Словото е участ, отговорност, но и привилегия. То е пряк..

публикувано на 24.05.22 в 11:05

Техника и технология

Какви са границите между техническото и човешкото? Как техниката навлиза в интимния ни живот? Защо си мислим, че губим контрол и изпитваме страх от технологиите и как удобството се превръща в тревога? Как исторически се променя начинът на мислене и преживяване на техниката и технологията и какво е значението им сега? Защо превръщаме технологиите в..

публикувано на 24.05.22 в 10:10

24 май е! Честваме Деня на Светите братя Кирил и Методий, българската просвета и култура

Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност е български официален празник, честван на 24 май. На този ден в България се чества делото на славянските просветители Кирил и Методий и българската просвета и култура, включително и създаването на кирилицата в Преславската..

публикувано на 24.05.22 в 08:55

Живот в хармония с природата

България притежава едно от най-богатите в Европа и най-съхраненото биологично разнообразие благодарение на географското си положение, климатични условия и релеф. На 22 май ежегодно се отбелязва Световният ден на биоразнообразието . Логото тази година е "Изграждане на общо бъдеще на планетата за всички живи същества“...

публикувано на 23.05.22 в 12:40
Бистра Иванова

Новият европейски доклад за интеграцията на бежанците – къде сме ние?

Темата за интеграцията на бежанци отново придоби актуалност в цяла Европа. Нов задълбочен доклад на проекта NIEM разглежда интеграционните политики на 14 страни от ЕС през 2021 г. и показва, че държавите, които днес приемат най-много бежанци, са най-малко подготвени за това. Сравнителният анализ разглежда всички аспекти на интеграцията с помощта на над..

публикувано на 23.05.22 в 12:35