Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Галина Борисова – „Вярно с оригинала“

Снимка: galinaborissova.blogspot.com

Авторското соло на танцьорката и хореограф Галина Борисова се занимава с силата на независимата мисъл и конструктивното въображение. На фокус е връзката между автентичност и интерпретация, изследвани през артистичните предпочитания на Галина Борисова и уловени чрез погледа на чуждите спомени. Публиката е разположена, легнала в галерия „Етюд“ върху меки възглавници, прожектират се видеоматериали, докато Галина танцува, а публиката възприема случващото се през своята собствена перспектива:

„Тази идея отдавна трябваше да намери своята реализация, радвам се, че успях да фокусирам вниманието върху традиционно стоящи теми и проблеми като това артистът постоянно да доказва себе си, да произвежда. Има голяма интимност между публика и мен. Може би за първи път с толкова много текст, мои колеги, които говорят за мои предишни произведения. И в музикалната партитура коментирам самата себе си, защото човек иронично трябва да се обръща към самия себе си. Много обичам соловите проекти. Танцувам, изтощавайки себе си. Това е структура, която всеки път е различна.“

Солото се опитва сериозно, но и с неизбежна ирония да „разследва“ последователността на разума и безпорядъка на нашите впечатления. С това представление хореографката иска да каже, че трябва да сме готови да можем да живеем и дори когато инструментите ни са счупени, електричеството е спряло и дъждът вали. 

Няколко основни въпроса задава спектакълът: „Артистът трупа опит чрез импровизацията, открива свежест, мутира и учи, но може ли да достигне съвършенство?“ 

Премиерата на авторско соло „Вярно с оригинала“ на Галина Борисова е на 28-и и 29-и януари от 19.30 ч. в галерия „Етюд“ 

Галина Борисова е и блогър и инициатор на платформата „Предпочитания за танц“. Там всеки месец публикува различни опити и статии, свързани с танца.

Чуйте повече от звуковия файл.
Снимки – galinaborissova.blogspot.com и галерия „Етюд“ 
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Премиера на новия роман на Здравка Евтимова

"Здравка Евтимова е невероятен автор! В нейните разкази и романи странна магия прегръща героите ѝ. В словата ѝ има поезия и грапавина. Докато прелистваш страниците, от тях изскача със зловеща усмивка нещо, което наподобява Чеширския котарак, но пък Алиса е повече от една. Да, в романите на Евтимова има и по една Алиса, която пораства и открива, че..

публикувано на 26.05.22 в 15:36

Callipoesis – среща на поезията и калиграфията

С изложба в Avrtikl завършва първото издание на проекта Callipoesis , който  изследва взаимодействието между поезията и калиграфията като артистични  форми на писане със сърцето и душата. Творците зад Callipoesis използват  езика и буквите с техните естетически и стимулиращи емоциите свойства, като  въздействат на сетивата през една..

публикувано на 26.05.22 в 12:20

Спомен за Григор Вачков: 90 години от рождението на големия актьор

На 26 май е роден един от най-обичаните български актьори – Григор Вачков. Днес той щеше да навърши 90 години. "Роден съм в село Трънчовица и ако трябва отново да се родя, пак там искам да стане това…“ Това е признанието на обичания от цяла България артист за родното му място. Той е български театрален и киноактьор, носител на..

публикувано на 26.05.22 в 08:45

13-о издание на Международния фестивал на анимационния филм "Златен кукер – София"

13-ото издание на Международния фестивал на анимационния филм "Златен кукер - София" започва от 25-и и продължава до 29 май 2022 г. Домакин на събитието е НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов". Темата на фестивала и тази година е “Чрез изкуство и образование към един по-добър и екологичен свят". МФАФ "Златен кукер - София" стартира през 2010 г в гр. София и е първият..

публикувано на 25.05.22 в 14:56
Мануела Саркисян, Цветана Недева и Борислава Борисова (отляво надясно)

Оживяването на книгата "Щастие за деца"

За книгата "Щастие за деца" и за това как тя оживява посредством театъра с Мануела Саркисян и работилница за хартиени птици с Цветана Недева. Както казват самите автори: "Да играем! Камък, ножица, хартия? Театър, ножица, хартия?" Думи от издателството за книгата: "В свят, белязан от различия, е важно да изградим вътрешна хармония. В "Щастие за..

публикувано на 25.05.22 в 13:30