Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Политическите оставки – обещание и реалност

Доц. Иво Инджов: Теренът за създаване на нова лявоцентристка формация е напълно отворен

Иво Инджов
Снимка: Ани Петрова

“Оставката на Сотир Цацаров беше резултат от политическия натиск, оказан върху него и върху институцията, която ръководи“, каза в предаването “Нашият ден“ на БНР доц. Иво Инджов:

“Факт е, че продължава натискът на управляващите и за оставката на главния прокурор, което беше едно от основните искания на протеста през 2020 г.

Управляващото мнозинство е дало ясна заявка, че иска да реформира и ВСС, но за това трябва известно време.“


Оставката на Корнелия Нинова

“Това е вече истинската политическа несъстояла се оставка. Г-жа Нинова отново изигра своята роля. Първо, уж хвърля оставка и поема политическа отговорност, след това или я оттегля, или, както видяхме на Конгреса, оставката не се констатира.

Това е един водевил, който е обиден за хора с автентично ляво мислене и с леви позиции в обществото. Политическият морал е едно от основните качества, които определят поведението и мобилизацията на левите партии по света.

Поведението на Корнелия Нинова е недостойно и с помощта на приближеното до нея ръководство и на няколкостотин души от Конгреса, които влязоха в странната роля да не констатират оставка. Нинова отправи много лош сигнал към всички хора, които са я подкрепяли с искрени намерения.“

Ще видим ли нова лява партия

“И през изминалите години на прехода БСП е имала конкуренция в лявото пространство, но тогава тя имаше една монополна позиция, много силни структури в обществото, много голяма електорална база. Винаги е била първа, втора и много рядко трета политическа сила.

Сега БСП е четвърта, това се случва за първи път в най-новата ни политическа история. БСП е с рекордно нисък резултат, тя няма кметове в много водещи общини. Тя е в правителството само по стечение на обстоятелствата. Теренът за създаване на една нова лявоцентристка формация е напълно отворен.“


Оставката на Христо Иванов

“Политическата биография на г-н Иванов е доста по-кратка в сравнение с тази на г-жа Нинова. На практика той е претърпял като лидер на ДБ едно поражение и би следвало да получи шанс да се състезава и отново да има възможност да бъде избран. Още повече, че като министър на правосъдието в правителството на ГЕРБ беше двигател на една сериозна съдебна реформа, която не се случи, защото беше блъфирана в парламента. Хората от ДБ ще направят своя избор.“

Конспиративни теории и лечение с дезинфектанти

“За съжаление сред все по-големи части в българското общество се разпространяват вярвания. Те вярват на теории на конспирацията, лечения и обяснения на света, които са крайно ирационални и произхождат от предмодерната епоха.

Хората нямат доверие на публичните институции, на медиите и на здравната система. Разпаднало се е доверието като свързваща субстанция в обществото и избуяват такива вярвания, които отричат коронавируса, ролята на ваксините.

Прибягва се към алтернативни методи на лечение. По този начин се затвърждава впечатлението, че в българското общество има едно много силно анархистично егоистично начало.

В България има много силно разпространение на фалшивите новини и теории на конспирациите заради силните позиции на социалните мрежи.“

Чуйте целия разговор в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Планова техническа профилактика на 17 май

На 17 май ще бъде извършена планова техническа профилактика от 9 до 17 часа на предавателите на ултракъси вълни ЕЛИСЕЙНА 4 на честота 100.1 MHz и МОНТАНА 4 на честота 101.4 MHz, излъчващи програма "Хоризонт“;  МОНТАНА 5 на честота 99.5 MHz, излъчващ програма "Христо Ботев";  МОНТАНА 6 на честота 103.9 MHz, излъчващ програмата на Радио Видин. Възможни..

публикувано на 17.05.22 в 06:00

Таня Панайотова: Цените са сравнително стабилни, но с посока нагоре

По какъв начин се отразява настоящата ситуация на несигурност и как това влияе на борсовите цени? Какви са очакванията за световната селскостопанска реколта през тази година и как това ще се отрази на основните борсови цени? Темите коментира в "Нашият ден" Таня Панайотова от Софийската стокова борса. "След известен период на преобладаващ спад..

публикувано на 16.05.22 в 13:08
Мартин Димитров и Андрей Врабчев

Съюзите днес и националният интерес

“Съюз” е думата във фокус на това издание на предаването “Гласът на времето” . Неговата задача е да посочи ценностни ориентири в съюзяването на общества днес. Отправна точка е контекстът на войната, но дискусията съдържа и исторически анализ.  Предаването е своеобразна равносметка за активите и пасивите 15 години след като България стана..

публикувано на 16.05.22 в 10:45

Владимир Божилов: Човечеството и неговото космическо бъдеще

Космосът е неизчерпаем източник на знания за света около нас и за създаване на бъдещи науки. България е страна, която има своите предишни успехи в космическите науки и сега продължава да работи по космически изследвания, разказа доц. д-р Владимир Божилов – астрофизик, преподавател в катедра "Астрономия" на Физическия факултет към Софийския..

публикувано на 16.05.22 в 09:18

Български електронни обучения за деца – вече и на украински език

Български електронни обучения за деца вече са достъпни на украински език. Поредицата от електронни обучителни модули "Учим с Е-моционална интелигентност“ е подходяща за деца на възраст между 6 и 12 години и се състои от общо шест на брой курса, които вече са налични на украински език. Те са посветени на базисни емоции – "Радост“, "Страх“,..

публикувано на 16.05.22 в 09:08