Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Пианистът Людмил Ангелов: Винаги гледам само напред!

Людмил Ангелов и Аделина Александрова
Снимка: Гроздан Христозов

Той не е от хората, които често и охотно говорят за себе си. Но когато седне пред рояла, свиренето му казва повече от каквото и да било. Свобода, устрем, умение да „вкараш в рамки“ нестихващия вулкан от емоции и същевременно да го използваш така, че да извикаш сълзи на възторг у слушателя – всички тези качества, съчетани с безупречната техника и неподражаемия усет за стил, отдавна са превърнали Людмил Ангелов в любимец на публиката. Всеки негов концерт е събитие и нищо, дори строгите „ковид“ – ограничения, не може да откаже почитателите му от желанието да отидат и да го чуят „на живо“. Така беше и преди седмица, когато заедно с радиооркестъра, дирижиран от Марк Кадин, пред препълнената зала „България“ Людмил изпълни – за първи път в кариерата си – четвъртия клавирен концерт на Сергей Рахманинов. Събитие, което ще се помни дълго, и което за пореден път доказа безграничния му талант.

Само ден преди изявата си, Людмил Ангелов беше специален гост на „Предаване без име“. В своето ексклузивно интервю (кратък фрагмент от което ви предлагаме в звуковия файл), той разказа за личните и творческите си приоритети, за промените, настъпили в живота му през последните две години, за неизбежната равносметка, която човек си прави, когато навърши „3х20“ и, разбира се, за най-близките музикални „новости“, които му предстоят. Двете части на интервюто можете да чуете в две поредни съботи – на 29 януари и на 5 февруари.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Сцена от

Вечер, посветена на 455 години от рождението на Монтеверди

Тази събота (28 май) в оперната вечер на програма "Христо Ботев" очаквайте четири часа с музиката на Монтеверди. Със съдействието на Еврорадио ще прозвучат записи на операта "Коронацията на Попея", както и части от Вечернята за Пресвета Богородица. И двете регистрации са от 2021 г. с участието на ансамбъла" Концертус музикус" - Виена под палката на..

публикувано на 28.05.22 в 08:25

Зигфрид Юнг и неговата любов към тубата

Една от най-популярните творби за инструмента туба ще звучи на сцената на зала "България". Като част от програмата на 53-тото издание на Международния фестивал "Софийски музикални седмици" на 2 юни Софийската филхармония посреща един от най-уважаваните тубисти Зигфрид Юнг. Под палката на Томас Рьоснер той ще представи Концерт за туба и оркестър от..

публикувано на 27.05.22 в 18:05

"Коронацията на Попея" от Клаудио Монтеверди, опера в три действия

Либрето: Джовани Франческо Бузенело (по текстове на Тацит, Вергилий и Хораций) Първо изпълнение: есента на 1642 година във Венеция Действащи лица: • Нерон, император на Рим – тенор • Октавия, негова жена – мецосопран • Попея – сопран • Отон, мъж на Попея – баритон • Сенека – бас • Друзила – сопран • Арналта, майка на Попея – алт • Амур –..

публикувано на 27.05.22 в 10:50

Нови записи от Първо студио на БНР

В ефир ще прозвучи студийният вариант на Соната да тромбон и пиано от германския композитор Херман Амброзиус, в изпълнение на Атанас Карафезлиев и Анелия Господинова. От звукозаписните сеанси на пианистката Ваня Пешева екипът на предаването "Метроном" на 26 май от 19.30 часа е избрал Соната за пиано №3 от Фредерик Шопен. Очаквайте и музика от..

публикувано на 26.05.22 в 09:15
Тави Келе

Тави Келе (Crosspolar) – специален гост на Sofia Дrone Day

Crosspolar е самостоятелен проект на родения в Естония, но живеещ във Великобритания музикант и композитор Тави Келе. Неговата музика е атмосферична, често лишена от перкусионни инструменти и ритъм и трудна за причисляване само към един жанр. В нея, разбира се, усещаме влияния от жанрове като ембиънт , ню ейдж , шугейз и британска..

публикувано на 25.05.22 в 09:08