Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Адв. Захари Генов отговаря на слушателски въпроси

Собственост, продажба, изкупуване на имот

Дела в Специализирания съд и в МСЧП - Страсбург

Експрокурорът, адвокат Захари Генов
Снимка: БНР

В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Захари Генов отговаря на слушателски въпроси.

Стоянка Бялова от София: Може ли по чл. 33 от Закона за собствеността, вместо продавачът да декларира, че е предложил на другия съсобственик да изкупи неговия дял от съсобствения имот, да се представи декларация от този съсобственик, че му е предложен този дял за изкупуване – при същите условия, че той не желае да изкупи този дял – и тази декларация да бъде нотариално заверена?

Димитър Димитров от София: Какъв е срокът, при който наемател на общинско жилище в гр. София може да поиска да го закупи от Общината и на какви цени?

Вера Попова от Стара Загора: Ако бъде закрит Специализираният съд, какво ще стане с неприключилите съдебни дела в този съд?

В кои случаи жалбите в Международния съд по правата на човек в Страсбург се разглеждат и решават от Голямата камара? При обжалване може ли Република България да се окаже от Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи (приета в Рим през 1950) да има някаква пречка обикновена жалба да не бъде разгледана от обикновен съд в МСЧП или от Голямата камара?

Чуйте повече от звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Социално включване в действие

Проектът "Социално включване в действие" събра доброволци от петнадесет страни, сред които Полша, Словения, Словакия, Чехия, Румъния, Португалия, Турция и др. Организацията, стояща зад проекта, е Си Ви Ес България.  Идеята обхваща различни дейности и граждански инициативи, които да приобщават различни социални групи. Хора в неравностойно положение,..

публикувано на 20.05.22 в 17:39
Правосъдният министър Надежда Йорданова и водещата Анелия Торошанова (от ляво надясно)

Предизвикателствата пред съдебната реформа в България

Специализираното правосъдие вече е в историята. НС прие окончателно разработените от Министерството на правосъдието промени в Закона за съдебната власт, с които се закриват Специализираният наказателен съд, Апелативният специализиран наказателен съд и съответните им специализирани прокуратури. Това е първа стъпка в България да има един закон за всички...

публикувано на 20.05.22 в 12:30

Covid добавката влиза в пенсиите. Да, скокът ще е 20%

Вече е ясна формулата, по която ще се преизчисляват пенсиите от 1 юли. Процентът няма да е еднакъв за всички възрастни, а ще зависи от пенсията. В интервю за NOVA социалният министър Георги Гьоков разясни какво точно ще се случи с пенсиите от юли. Пенсиите ще се увеличат с 10%, а не с 20% “До този момент Covid добавката не..

публикувано на 20.05.22 в 12:00

Ще се превърне ли Турция в космическа сила?

Турция има амбициозни планове да се превърне в космическа сила. Тя прие десетгодишната си космическа програма и още догодина планира да изпрати в космоса първия си космонавт. Турция планира активно усвояване на Космоса с руска помощ Турция с успешен тест на хибриден двигател за лунарна мисия Темата коментира в “Нашият ден“ Мина..

публикувано на 20.05.22 в 11:04
Щерьо Ножаров

Антиинфлационните мерки са грешно разчетени

Партиите в Народното събрание очаквано не показаха единомислие спрямо пакета от антиинфлационни мерки, които правителството представи на брифинг в Министерския съвет. Без изненада опозицията намери кусури в представените предложения, определяйки мерките като “закъснели“, “проинфлационни“ и “популистки“. От коментарите на представители на..

публикувано на 20.05.22 в 11:00