Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съвременните български квартети – струнен квартет „Фрош“

Снимка: @Frosch-Quartet

Новият цикъл от предавания, в които екипът на „Музикални вечери“ представя съвременните български квартети, започва (на 18 февруари от 19.30 часа) не случайно със струнен квартет „Фрош“.

От създаването си през 2007 г., още с първите концерти съставът заяви категорично, че е ансамбъл със своя звукова естетика и ясна визия за многоцветен стилов репертоар, обърнат амбициозно и към музиката на нашето съвремие. Квартетът е направил десетки световни премиери и първи изпълнения в България не само на творби от български композитори (Васил Казанджиев, Драгомир Йосифов, Георги Арнаудов,  Божидар Спасов, Румен Бальозов, Мартин Георгиев, Петър Керкелов, Любимир Денев и много други), но и от известни световни имена (като Дьорд Лигети, Доордж Кръм, Стив Райх, Тери Райли, Освалдо Голихов, Александър фон Цемлински, Карол Шимановски и др. ).



Съставът участва във всички известни български фестивали като „Ambul“ и „Звук и връзка“ в София , „Мартенски музикални дни“ – Русе, „Софийски музикални седмици“, „Дни на камерната музика“- Габрово, „Аполония“, „Варненско лято“, „Зимни музикални вечери „Проф. Иван Спасов - Пазарджик. Както и във фестивала „Ars Musica festiva“- Брюксел, в проекта в Oslo Concert House, посветен на българската и норвежката съвременна музика, в съвместната програма на БКИ-Москва и музея „Чайковски и Москва – „Нова българска музика“ и др.

15-годишната история на ансамбъла  започва с ядрото: Негина Стоянова – първа цигулка, Петя Димитрова – втора цигулка и Мария Вълчанова – виола. Първи челист в състава е Виктор Трайков, след него – Атанас Кръстев, а вече трети сезон с тях свири на тази позиция Теодора Атанасова. Името на състава Фрош сякаш наистина привлича благословията и закрилата на древния талисман (frosch – от немски жаба). Но успехите са неизменна част от вложената енергия, отдаденост,  любов към музиката, която сплотява четирите дами от квартета. И какво още? „Може би еднакви цели и стремежи, еднакви потребности и вкусови предпочитания, отношението към работата, какво искаме да дадем на публиката като послание и преживяване. Желанието да направим нещо свое по начина, по който ние го виждаме. Квартетът ни дава много свобода – като започнем от избора на репертоара, начинът, по който да го изработиш, да го поднесеш на публиката… Ние сме обединени абсолютно с една идеална за нас цел. Най-важното е сходното чувство за стил и тази отговорност, която споделяме към нотния текст, към произведенията, към авторите, с които работим. Защото имаме страхотното щастие да работим с много съвременни автори. Това е един процес, в който ние участваме много пълноценно и наистина  това ни обогатява и ни прави щастливи!“ – споделят в студиото на програма „Христо Ботев“ изпълнителите.

Квартет „Фрош“, архив
Освен интересния разговор с тях, ще чуете някои от най-ценните документални записи на състава, както и студийни, направени специално за Фонда на БНР. Квартет „Фрош“ записва интеграл с квартетите на Константин Илиев. Той е вдъхновител и интерпретатор на шест квартета, създадени специално за ансамбъла от Васил Казанджиев, който отбелязва: „Когато има такива великолепни изпълнители, вдъхновението идва лесно. За мен е голяма радост да пиша за тях“.

Квартет „Фрош“, архив
Музикантите от „Фрош“ са носители на Първа награда от Академичния конкурс за камерна музика, посветен на Марин Големинов (2008) и на Втора награда от Международния конкурс за австрийска камерна музика - София (2008). Квартетът е лауреат на „Кристална лира“ (2015) в категория Камерни ансамбли, а през 2018 г. получава наградата „За високи художествени постижения“ на името на Марин Големинов –„Златен квартет“.

Снимки: ФС на квартет „Фрош“


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Лоенгрин" в постановка от Виена

"Никоя друга опера на Вагнер не е получила толкова хвалебствия или е била обект на толкова критични подигравки като Лоенгрин. Едно е ясно – предвид вътрешната противоречивост на пиесата, театърът е изправен пред върховното предизвикателство да развие проникновена и чувствителна деконструкция на своите ролеви модели и конфликтни структури. Културата..

публикувано на 13.07.24 в 08:10

Danai – новият глас на българската музикална сцена

Емилия Тончева, актрисата, завършила Академията по драма в Пекин, излезе с албум от три песни под псевдонима Danai. Това е нейният дебют на българската музикална сцена. Емилия комбинира жанрове и изразни средства във всичко, с което се захване – актьорско майсторство, танц, музика. Неслучайно, когато погледнем към това, което днес някак..

публикувано на 12.07.24 в 09:34

Джейкъб Колиър пее с "Мистерията на българските гласове" в София

Джейкъб Колиър, импровизаторът, който на 29 тодини вече с пълно право може да се нарече легенда в джаза ще пее в София на 11 юли. Концертът ще се състои в Зала 1 на НДК,а заедно с певеца, текстописец, преподавател и продуцент, който при това умее да свири на над 10 музикални инструмента, ще излязат "Мистерията на българските гласове", композиторът..

публикувано на 11.07.24 в 16:40

"Аксепт", "Мистър Биг" и "Дийп Пърпъл" с букет хитове и нови албуми хедлайн в афиша на "Мидалидаре"

Хоп – ето ни вече на терен в Долината на виното, с. Могилово, община Чирпан, нямаме търпение да рокясаме. Четвъртото издание на Midalidare Rock In The Wine Valley ще се проведе от 12 юли (петък) до 14 юли (неделя). Гаранция за погото и доброто настроение за подобно събитие на открито е не само лятото и бирата, пардон – виното, а преди всичко афишът...

публикувано на 08.07.24 в 16:20

В Брюксел аплодират оперни звезди от Полша и Италия в новата постановка на "Турандот"

Тази година музикалната общественост отбелязва стогодишнината от смъртта на бележития оперен композитор Джакомо Пучини. Водещият белгийски театър "Ла Моне" не можеше да подмине тази кръгла годишнина и предложи за финал на сезона нова постановка на последната творба на Пучини – "Турандот". Още повече, че Брюксел е градът, в който композиторът прекарва..

публикувано на 07.07.24 в 08:05