Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С какво ще запомним зимните олимпийски игри в Пекин

Първата олимпиада със 100% изкуствен сняг, помрачения рекорд на Валиева, феноменалния успех на Алберт Попов

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Жестоки противоепидемични мерки, стигащи почти до тормоз, политическо напрежение, бойкоти, липса на публика, липса на сняг – 24-та Зимна Олимпиада в Пекин, втората след Токио 2020, се проведе в условия на пандемия.

Климатичните промени водят до по-малко сняг и в традиционни зимни курорти, но Пекин 2022 ще се запомни като първата Олимпиада в историята, която се проведе при 100% изкуствен сняг.

За него са били нужни над 2 млн. куб. м вода и това допълнително обезводни един от най-засегнатите от суша и липса на питейна вода региони в Китай. Освен това производството на сняг консумира огромно количество енергия и така вредния СО2, допринасящ за затопляне на климата, който всъщност те се опитват да охладят.

„Зимните спортове имат толкова много любители заради природата, а тук тя напълно отсъстваше. Липсваше не само снегът, но и пистите, горите и всичко свързано със зимните спортове, допълва темата Боряна Ангелова-Игова, преподавател по философия в НСА.

Скъсва се и с идеята на Пиер дьо Кубертен игрите да се провеждат в различни градове, за да се утвърди връзката с местния спорт и съоръженията, които се изграждат, да остават за гражданите на съответното място, за да може да се насърчава масовия спорт.

И за съжаление това се превръща в тенденция, още помним игрите в Сочи, най-скъпите до момента, които се проведоха в летен курорт."

Притеснителен беше и скандалът с руската фигуристка Камила Валиева. Тя постигна рекорд и е безспорен талант. Но нейният случай показа отново грешката на системата – не може да се твърди, че 15-годишно момиче има нужда от три различни кардиологични лекарства. Свръхамбициите ограбиха таланта на Валиева, тя със сигурност щеше да се отличи и без тези вещества.

А и посланието е сбъркано: ако сте родител, бихте ли дали детето си да тренира фигурно пързаляне, колкото и да го харесвате, като виждате подобно отношение?

Трябва да подчертаем обаче и отличното представяне на Алберт Попов, което е феномен в една толкова трудна дисциплина като слалома. Ето че може, може и без свърхнатоварване, без свърхмобилизация на ресурси, без изкуственото създаване на спортисти.“

Чуйте разговора с Боряна Ангелова-Игова, която разказва на какво се дължат българските успехи в зимните спортове.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р София Ангелова

Туберколозата – една (не)обичайна диагноза

Случай на служител в детска градина с туберколоза привлече силно внимание в медийното пространство. За туберколозното заболяване и летните пневмонии в Lege Artis говори пулмологът д-р София Ангелова .   По думите на д-р Ангелова туберколозата не е необичайна за България диагноза. Обикновено заболеваемостта се повишава, когато качеството на..

публикувано на 17.07.24 в 14:11
Доц. д-р Красимира Христова

Как да намалим риска от сърдечно-съдови инциденти в топлото време?

За пореден път днес почти цялата страна е обхваната от червен код поради опасни горещини – между 38 и 43 градуса. Как да намалим риска от сърдечно-съдови инциденти в топлото време –  слушателите на Lege Artis съветва доц. д-р Красимира Христова , кардиолог и председател на Асоциацията по сърдечно-съдова образна диагностика. Горещините..

публикувано на 17.07.24 в 13:27
Обща снимка на участниците

Над 300 младежи заявиха: Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена

Росена Добрева от Средно училище "П. Яворов" Стралджа спечели Международния филмов и литературен ученически конкурс "Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена" . Наградата, придружена с предложение за месечен стаж, на Росена Добрева връчи генералният директор на Българското национално радио Милен Митев. За участието в конкурса,..

публикувано на 17.07.24 в 10:44

Боклукът – първородният грях на всеки потребител

Отпадъкът е ценен разказвач на механизмите, които движат дадено общество – пресечна точка между природно и културно, локално и глобално. Боклукът разколебава границата между това, което е мое, и това, което не е, между полезно и вредно, приемливо и неприемливо, определено и неопределено. Кой притежава отпадъците, има ли "добър" отпадък и дали..

публикувано на 16.07.24 в 14:25

Евелина Аврамова: За неуморното съхраняване на българщината зад граница

Евелина Аврамова е майка, журналист и учител, която освен на своите деца посвещава живота си на българските деца в чужбина. Тя е говорител на Асоциацията на българските училища в чужбина , основател и ръководител на българското неделно училище "Васил Левски" , което има филиали в трите германски града Кайзерслаутерн, Хомбург и Саарбрюкен. В..

публикувано на 16.07.24 в 11:22