Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Нина Дюлгерова: Събитията в Украйна имат дълга предистория

Приключва последният етап от “Студената война“

проф. Нина Дюлгерова
Снимка: БГНЕС

На 24 февруари, минути след 5 часа московско време (4 часа българско), президентът на Русия Владимир Путин обяви началото на специализирана военна операция в Донбас, Източна Украйна. В телевизионно обръщение Путин призова украинските военни да сложат оръжие и да напуснат зоните на бойните действия. Той предупреди, че Русия ще отговори решително на всеки опит за външна намеса в Украйна. Преди това лидерите на сампровъзгласилите се Донецка и Луганска република официално поискаха военна помощ от Русия. Това съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Темата коментира в “Нашият ден“ проф. Нина Дюлгерова:

“Няма случайни неща. Това, което започна в Украйна, е част от един много сложен процес, чиято предистория можем да търсим назад в десетилетията и вековете.

На практика приключва последният етап от Студената война. Ако преди 30 години Източният блок приключи своето съществуване, от 2003 г. досега се прави почти успешен опит за разбиване на Третия свят и от 2016 г., това което се случи във Великобритания и в САЩ – Брекзит и антиглобализма на Тръмп, Байдън продължи една политика, ориентирана към глобализация, която да минава под знака на банките.

САЩ вече трудно могат да бъдат определени като суперсилата, която ще бъде водеща в еднополярния свят, но е факт, че третият етап е свързан с разпадането на Западния свят. И той е ориентиран към това, че за голямо съжаление Европа отново е обект на експеримент.

Но най-лошото, че е и обект за разграждане на държавността, на институциите и съответно на поставянето на този блок, който върви с термините ЕС и Северноатлантическия пакт.


В ЕС не е толкова явно, но в НАТО е легитимирано основното позициране на САЩ по отношение на военни действия и операции и на взимане на военни решения.

Това, което започна да ескалира от миналата година, на практика от 2004 с “Оранжевата революция“, след това с много сериозния радикален вариант за преструктуриране на политическата система. Тези, които бяха поставени начело на държавата, определиха и очертаха Украйна като един неподготвен жертвен агнец, на практика получи своеобразен завършек.

През последните дни много се говори на темата за нарушение на принципите на международното право. То има два ключови термина – суверенитет и легитимност. И двете в последните десетилетия много активно се нарушават от САЩ, които казваха, където и да отидат, че налагат демокрацията. Винаги ни внушават, че демокрацията е политическа стабилност, икономически просперитет и социално равноправие, но такова нещо го няма там, където са Щатите.

Европа е поставена в ситуация, от една страна, да съчувства на Украйна, от друга, непрекъснато да коментира, че не може да помогне, а третото са икономически санкции.“

Володимир Зеленски,  президент на Украйна

Денацификация и демилитаризация

“В последния месец, декември и януари само САЩ стовариха над 8 тона военна техника и оръжие в Киев. Нещо подобно, но не в такива размери, направи и Великобритания. Нито една  друга държава не изкара и не вкара оръжие в Украйна. Въоръжава се Украйна с идеята тя да бъде милитаризирана.

Цензурата много сериозно прикрива това, което от 15 години върви, да издигаш в култ Власов и Бандера, за които има доказани факти, че унищожават руснаци, украинци и поляци преди и по време на Втората световна война.“

Донбас

“Много удобно се забравя да се говори какво е в Донбас. През 2014-2015 г. именно в Донбас бяха регистрирани между 13 и 15 хил. жертви – убити, ранени и изгонени хора. Когато се използват факти, трябва да се говори за фактите и от двете страни.

Декември месец се случи нещо, което удобно се забравя. Тогава Русия с Индия и Китай преподписаха серия от много важни споразумения, които потвърдиха политическото, икономическото, енергийното, но най-важното военно-техническо сътрудничество между тези три държави.“

Прогнози

"Това ще продължи максимум до десетина дни, ако следваме казуса Грузия и Южна Осетия и Русия. Като се имат предвид сценариите, особено в постсъветското пространство, то е по-различно, по-особено, по-специфично, там аналогиите са нужни, защото те се повтарят. На 7-и срещу 8-и август започна Грузия срещу Южна Осетия, руснаците дойдоха отгоре през Северна Осетия, стигнаха на 12 август на 80 км от Тбилиси. Тук, тъй като пространството е много по-голямо, съм склонна да приема, че ако започна от 24 февруари – не искам да бъда лош или добър пророк, но мисля, че до края на другата седмица (даже и малко по-рано), ще се стигне до дипломатически преговори, защото дотогава ще се осъществи това, което беше поставено като официална позиция и това трябва да се приема буквално, без да се наслагват някакви фразеологии, термини, изпразнени от съдържание и откровено войнствена риторика. 

Русия заяви: "Искаме специализирана операция, за да запазим независимостта и живота на тези, които са в Донецка и Луганска област". Мисля, че това вече са го направили. Онова, което ще се случи през следващите дни, зависи не от това, което ние ще следваме и ще коментираме, а ще бъдат вече преговори на задкулисието, което (икономическите санкции ги видяхме, но, честно казано, те не са толкова съществени). Цялата ситуация ще върви в посока задкулисие, дипломация, преговори Москва – Вашингтон. Макрон ще играе тази роля, която играеше френският външен министър Кушнер по време на Грузинския казус. Трябва да следим не толкова какво говори Байдън или държавният секретар, а чрез Макрон ще можем да разбираме как вървят процесите в дипломатически план. Смешно е да се говори, че украинците щели да дадат отпор и щели да обърнат развитието на военните действия. Въпросът не е какво ще направи Украйна, а какво ще се разберат Москва и Вашингтон, а това според мен е вече предначертано. 

След дипломатическото решаване на военните процеси ние ще видим и един друг елемент, който ще е свързан вече и с финансовото ситуиране в САЩ. Отиваме към заключителния етап на познати проекти и стъпка към следващия. Битката между държавността и финансово-спекулативния капитал ще продължи вече във формат рецесия, криза. И Държавният федерален резерв заяви, че вече няма да финансира проекти, защото нещата вървят да не се печатат вече долари, т.е. инфлацията стига до своя определен край. Ако помните 2008 г. след Кавказката война влязохме в Ипотечната криза, сега ще влезем в Глобалната финансова криза. 

Позицията и сигурността на България

"В политически план ние, както и всички останали държави от Европа, казахме "Подкрепяме Украйна". Действия няма да има. Резюмето е, че само говорим, слава богу. Не само ние, но и Европа, ще бъде само до говоренето." 

Чуйте целия разговор в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20

"Млад благотворител" – конкурс насърчава ученическото добротворчество

Станислава Рашева от Фондация "Благотворител", която е организатор на конкурса "Млад благотворител", споделя за важността на този инициатива. Вече от седем години конкурсът вдъхновява и обучава учениците от осми до дванадесети клас да бъдат активни и съпричастни към обществото още от млада възраст. Тя посочва, че идеята за конкурса възниква през..

обновено на 26.04.24 в 11:13

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54