Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерите на ЕС приеха пакет от нови санкции срещу Русия

| обновено на 25.02.22 в 07:33
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейските лидери приеха пакет от санкции срещу Русия в 5 ключови области - финансовия, енергийния, транспортния сектор, контрол върху износа, забрана за износ на финанси и визова политика. Това каза след продължилото до късно през нощта заседание председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Президентът Путин избра да върне войната в Европа и в момента сме свидетели на пълномащабна интервенция в Украйна, каза Фон дер Лайен. Ние ще държим Кремъл отговорен за това, бе категорична тя. За финансовите санкции тя поясни, че с тях се орязва достъпа на Русия до най-важните капиталови пазари:

„На прицел са 70 на сто от руския банков пазар, както и ключови държавни фирми, в т.ч. в сферата на отбраната. Тези санкции ще увеличат разходите по заемите на Русия, ще повишат инфлацията и постепенно ще подкопаят руската индустриална база. На прицел е и руският елит, чиито депозити пречупваме, така че повече да не могат да крият парите си в данъчния европейски рай.“

Нашата забрана за износ ще удари нефта, като направи невъзможно за Русия да усъвършенства своите нефтени рафинерии, които ѝ донесоха приход от 24 млрд. евро през 2019-та година, каза още тя.

В санкциите влиза и забрана за износ на всякакви самолети, както и части и оборудване за тях за руските авиолинии. Това ще удари по ключови сектори от икономиката и свързаността, тъй като 3/4 от руските самолети са построени в ЕС, САЩ и Канада. Ограничава се достъпът до ключови технологии като полупроводници, а дипломатите и бизнесът вече няма да имат привилегирован достъп до ЕС.

Светът се събужда в контекста на войната, каза президентът на Франция Еманюел Макрон. Той допълни, че санкциите са насочени и срещу Беларус, който е съучастник на руския режим. По отношение на защитата, която Франция ще предостави на съюзниците си, в т.ч. и в рамките на НАТО той поясни:

„Франция ще продължи да играе изцяло ролята си на гарант за съюзниците от НАТО, като изпрати в Естония нов контингент, като ускори участието си в еърполисинга над небето на Балтика от март и също така ще ускори разгръщането на войски в Румъния.“

И двамата подчертаха, че ЕС е останал единен в позицията си срещу действията на Кремъл, въпреки опитите му да внесе разделение. Макрон съобщи, че е провел, по думите му, бърз, прям и откровен разговор с президента Путин по молба на украинския му колега Зеленский с молба да спре военните действия и да проведат разговор. Той призна, че резултат не е имало.

Върховният представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел обяви вчера, че това ще са най-тежките санкции, които Евросъюзът е пускал някога в действие.

На този етап руските кредитни институции няма да бъдат изключвани от международната платежна системата SWIFT. Според германския канцлер Олаф Шолц някои санкции трябва да останат в арсенала на Европейския съюз за по-късен етап.

На влизане белгийският премиер Александър де Кроо каза, че трябват санкции, които не лаят, а хапят и поясни, че те трябва да засегнат предимно военнопромишления комплекс на страната, както и нейния елит. Премиерът на Словения Янез Янша заяви, че много добре влиза в положението на украинците, тъй като неговата страна е била в подобна ситуация.

"Не мисля, че Путин е човек, с когото може да се преговаря", каза премиерът на Финландия Сана Марин. Тя заяви, че вероятно ще има мигранти, с които трябва да покажем солидарност.

Днес се очаква извънреден Съвет "Външни работи", на които ще бъде одобрен новия пакет санкции срещу Русия, съобщи на влизане в Европейския съвет върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел. 

Запитан възможно ли руският президент да нахлуе в други европейски страни, той отговори: "С Путин нищо не е изключено.“

В речта си пред европейските лидери председателката на Европейския парламент Роберта Мецола призова за "масивни, безпрецедентни и сурови" санкции срещу Русия, в т.ч. и "с по-далечен обхват" като изключването на Русия от системата SWIFT. Тя апелира мерките да включват и индивидуални санкции, без никой да бъде изключван от тях. Мецола определи спирането на сертификацията на "Северен поток 2" като правилно решение и допълни, че санкциите са дошли твърде късно, след като вече немислимото се е случило.

Междувременно европейските лидери призоваха за приемане на допълнителни мерки и срещу Беларус.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Камала Харис

Много видни демократи дадоха подкрепата си за Камала Харис в президентската надпревара

Почти денонощие, след като президентът на САЩ Джо Байдън обяви в писмено обръщение, че се оттегля от надпреварата за нов мандат в Белия дом, погледите са насочени към неговия вицепрезидент Камала Харис, която той посочи като свой потенциален наследник. Джо Байдън обяви, че се отказва да се бори за втори мандат на изборите през ноември..

публикувано на 22.07.24 в 18:05

Нови израелски заповеди за евакуация на населени места заради подновени палестински нападения

Израел издаде нови заповеди за евакуация на някои населени места заради подновените палестински нападения, включително с ракети. На този фон премиерът Бенямин Нетаняху замина за Съединените щати за разговори с президента Джо Байдън, посветени на конфликта в ивицата Газа.  Нетаняху заминава утре за САЩ, за да се срещне с Байдън във вторник..

публикувано на 22.07.24 в 17:59

Продължава гасенето на пожара в планина Славянка, Жандармерията ще помага

Екипи на Жандармерията се включват в охраната на граничната зона в планината Славянка, обхваната от пожар на територията на  съседна Гърция.  Има риск пожарът в граничната планина Славянка да премине от Гърция и на наша територия Българските огнеборци с превантивни действия на двата фронта на пожара в планина Славянка Три денонощия..

публикувано на 22.07.24 в 17:59

Проф. Ива Христова: Броят на заболелите от Covid-19 у нас расте - двойно за седмица

В Гърция се отчитат големи стойности на заболели от Covid-19, но и у нас имаме повишаване двойно и даже над 2 пъти за изтеклата седмица в сравнение с предишната, в която имахме 50% от предходната. Това предупреди директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова в интервю пред БНР. "Това означава 69 случая за седмица, а миналата 32.   Не се..

публикувано на 22.07.24 в 17:57

ПСС: Починали са мъжът и детето, които бяха ударени от мълния в Стара планина

Мъжът и детето, които бяха ударени от мълния под връх Жълтец в Стара планина, са починали. Второто дете, което е подало сигнала, е спасено.  Това съобщиха за БНР от Планинската спасителна служба: "Детето, което е подало сигнала, вече е стоварено с хеликоптер на стадиона в Карлово. Пострадалите, доколкото имаме информация за нашите колеги,..

публикувано на 22.07.24 в 17:44

Соломон Паси обяви Николай Ненчев за следващ посланик на България в Украйна

Бившият министър на отбраната Николай Ненчев беше обявен като следващия посланик на България в Украйна. Това направи председателят на Атлантическия клуб в България Соломон Паси, който в рамките на конференцията "75 години НАТО" обяви: "Също така, вече имаме одобрен нов дипломатически български представител за Украйна, който също излиза от..

публикувано на 22.07.24 в 17:34
 Пожар в село Воден

Към момента пожарът в крайграничната община Болярово е овладян и локализиран

Към момента пожарът в крайграничната община Болярово е овладян и локализиран. На място остават десетки дежурни екипи, които ще следят за обстановката.  Вече са монтирани и първите фургони за хората, останали без домове. За трайното решение на жилищния проблем местната власт ще настоява за отпускане на средства от държавния бюджет...

публикувано на 22.07.24 в 17:20