Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световете на живописеца Васил Стоев и скулптора Веселин Ламбрев

Живопис и скулптура – две изложби, обединени под общото заглавие „Светове”, представя столичната галерия "Контраст". До 26 март ценителите на изкуството могат да се докоснат до различните естетически светове и чувствителност на двама от най-значимите съвременни пловдивски творци – живописеца Васил Стоев и скулптора Веселин Ламбрев.

За живописните мистификации на заобикалящия ни свят в платната на Васил Стоев и за философските интерпретации на връзката между природа и цивилизация в пластиките на Веселин Ламбрев, както и за идеята да бъдат представени едновременно двама толкова различни като светоусещане, извървян житейски път и художествена реализация творци, Красимира Шопова разговаря с Аксиния Джурова – куратор на двете експозиции в „Светове”.

Галерия „Контраст“ представя двама пловдивчани – майстора на „живописното мистифициране“ Васил Стоев и скулптора Веселин Ламбрев. Различни като чувствителност, извървян житейски път, творческа реализация и най-вече собствен свят, рискът да се покажат заедно не е случаен. Трансхуманизмът с неговата бездуховност, неподозираният доскоро релативизъм, скептицизъм и нихилизъм са изключително предизвикателство към всички, особено към хората на изкуството и по-точно тези, които продължават да се вълнуват от загубата на традиционните ценности. Има опасност дори тези, които говорят за духовност, да се превърнат в новите дисиденти. За двамата пловдивчани творческият акт все още е възприеман като генератор на духовни послания.

Васил Стоев, оформил се под влиянието на пловдивската бохема, успя бързо да изгради своя неповторим, рафиниран стил, характерен с приказно-метафоричните си сюжети, далеч от обективната реалност, пренасящ ни от драматичното ни време в един изпълнен с цвят и надежда свят. И това се усеща, освен в деликатните като настроение пейзажи, но и в двата основни цикъла, показани в изложбата „Сънят на Франсиско Гоя“ и „Коридори на съдбата“. Неговият терен за творческа свобода е този на богатата му фантазия, природна интелигентност и фина чувствителност. Символико-образната интерпретация на цвета в картините му е постигната чрез редуване на матово приглушени повърхности, създаващи усещане за пустота, на фона на които моделира фигуративни акценти с очертаването на контурите и загатната на места сянка. Така Васил Стоев още веднъж ни се представя като майстор на контраста между живописната мазга и монохромните повърхности на фона, похват отдавна оценен извън пределите на страната ни и в последните десетилетия, и у нас.

Пластиките на Веселин Ламбрев покриват широк хронологичен диапазон – от 90-те години на ХХ век насам. Тази своеобразна ретроспекция дава възможност да се проследи пътя, който изминава скулпторът от Художествената академия и неговия учител, един от най-добрите български скулптори Димитър Бойков-Хесапа, през ателието на Вежди Рашидов до изработването на свой собствен стил. Така Веселин Ламбрев ни предлага пластики, осъществени в различни стилистични похвати и решения – от бягството от натурата, разчленяването на формата и нейната деформация до затварянето ѝ в собствения обем. Тематичният диапазон варира от християнския цикъл („Храм I и II“, „Божията частица“, „Ореол“) до екстаза на „Нестинарка“ и „Метаморфози“ на времето. На места скулпторът използва съзнателно и пародийния похват, без да излиза от фигуративността.

И двете изложби в Галерия „Контраст“ на двама творци с различни светове са в посока на съхранението на изконната роля на изкуството да възвисява, нещо толкова нужно на всички ни днес.

Аксиния Джурова

Снимки – Галерия „Контраст“




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Слуховият рог", или как се превежда апокалиптичен роман за възрастни

Сюрреалистичен и възхитително чудноват "Слуховият рог" е апокалиптичен роман, който ни отвежда в мистериозен старчески дом. Главната героиня, енергичната 92-годишна Мариан, е отведена там от своето нетърпеливо семейство. В този странен свят тя се сблъсква с необичайни ритуали, палави монахини, левитиращи абатиси, звероподобни хора и човекоподобни..

обновено на 30.07.24 в 10:58
Жени Михайлова, Димитър Стойнов, Антонио Таркуинио

Дни на италианската култура в Двореца - Балчик до края на юли

Продължава Седмицата на италианската култура (21-30 юли) в Държавен културен институт Културен център "Двореца" – Балчик, която се откри за седма поредна година. Началото бе дадено в Каменната зала на Двореца с изложбата "Операта – културно наследство на човечеството", тя съдържа колекция от творби живопис на редица известни италиански майстори,..

публикувано на 29.07.24 в 13:06
Бернхард Шлинк

Нов роман на Бернхард Шлинк

Бернхард Шлинк стана един от най-известните световни писатели с "Четецът", който беше филмиран и с номинации за "Оскар".  Новият му роман "Внучката", както пишат издателите, е "обвързан идейно" с прочутата му творба. Тук отново авторът разказва за любовта, но през историята на родината му, разделена след Втората световна война и последиците от това...

публикувано на 29.07.24 в 10:31

Марио Варгас Льоса и "Лудориите на лошото момиче” с ново издание

Излезе от печат един от шедьоврите на Нобеловия лауреат Марио Варгас Льоса. "Лудориите на лошото момиче " в превод на Катя Диманова вече е на книжния ни пазар. Това е любовен роман, съвършено нов за мен жанр. Във всички мои предишни книги има любовна интрига, но аз никога не съм я извеждал на преден план. Сега вече се чувствам достатъчно съзрял,..

публикувано на 28.07.24 в 10:25

Фестивалът "КиноГледка" с първо издание

На 2 и 3 август в лятното кино на с. Ново село, област Видин, ще се проведе първото издание на кинофестивала "КиноГледка". Двудневната му програма включва нови български филми. Вечерите са с вход свободен. "КиноГледка" е проект с три основни цели: Да запознае Новоселяни, приятели и гости с българското независимо кино и да възвърне..

публикувано на 28.07.24 в 09:05