Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Война и културно наследство – как съхраняваме историята

Катедралата “Св. София“ в Киев
Снимка: Уикипедия

На територията на Украйна има седем обекта, вписани в списъка на Световното културно наследство, като катедралата “Св. София“ и свързаните с нея манастирски сгради в Киев и ансамбълът на историческия център на Лвов, които са неразделна част от общото културно наследство на Европа.

Темата коментира в “Нашият ден“ доц. Михаил Груев, председател Държавна агенция “Архиви“:

“Сентенцията, че красотата ще спаси света, звучи като клише, но може би в днешния свят тя излиза от клишето и придобива истински смисъл.

Вглеждането в паметта и следите от миналото и в културно-историческото наследство може все пак да ни направи малко по-добри и да намали това ожесточение, с което върви войната в момента и някак да направи по-близък нейния край. Всички се надяваме на това.

И като хора, и като християни на първо място трябва да поставим човешкия живот, неговата защита трябва да бъде първото, което да ни води. Може би второто, не по-малко важно, е запазването на културно-историческото наследство, то трябва да бъде пазено и защитавано.

Манастирът „Бернандин“ в град Лвов

Призивът за защита на културно-историческото наследство си заслужава да бъде чут от руската страна, а и изобщо от всички, които имат някакво отношение към този конфликт, защото това, което се случва в момента в Украйна, а и в други страни, които се намират в този конфликт, е именно безжалостното унищожаване на всичко, което човешката цивилизация е съградила векове наред. И като граждани, и като хора трябва да се противопоставим.“

Това, което правят архивите и останалите културни институции е увеличаването на т.нар. “застрахователен фонд“, който всяка една активна институция има. Това са микрофилмови копия, които се съхраняват на друго място, различно от мястото, в което се съхраняват оригиналите. В случая на въоръжен конфликти или на природно бедствие и загубата на оригиналите ще останат микрофилмовите копия.

Другият процес, който върви паралелно, е дигитализацията, на която трябва да се гледа като на втори, резервен вариант. Искам да уверя всички, че на този етап документалното наследство на нацията е гарантирано.“

Чуйте целия разговор в звуковия файл.


Снимки: Уикипедия
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Социално включване в действие

Проектът "Социално включване в действие" събра доброволци от петнадесет страни, сред които Полша, Словения, Словакия, Чехия, Румъния, Португалия, Турция и др. Организацията, стояща зад проекта, е Си Ви Ес България.  Идеята обхваща различни дейности и граждански инициативи, които да приобщават различни социални групи. Хора в неравностойно положение,..

публикувано на 20.05.22 в 17:39
Правосъдният министър Надежда Йорданова и водещата Анелия Торошанова (от ляво надясно)

Предизвикателствата пред съдебната реформа в България

Специализираното правосъдие вече е в историята. НС прие окончателно разработените от Министерството на правосъдието промени в Закона за съдебната власт, с които се закриват Специализираният наказателен съд, Апелативният специализиран наказателен съд и съответните им специализирани прокуратури. Това е първа стъпка в България да има един закон за всички...

публикувано на 20.05.22 в 12:30

Covid добавката влиза в пенсиите. Да, скокът ще е 20%

Вече е ясна формулата, по която ще се преизчисляват пенсиите от 1 юли. Процентът няма да е еднакъв за всички възрастни, а ще зависи от пенсията. В интервю за NOVA социалният министър Георги Гьоков разясни какво точно ще се случи с пенсиите от юли. Пенсиите ще се увеличат с 10%, а не с 20% “До този момент Covid добавката не..

публикувано на 20.05.22 в 12:00

Ще се превърне ли Турция в космическа сила?

Турция има амбициозни планове да се превърне в космическа сила. Тя прие десетгодишната си космическа програма и още догодина планира да изпрати в космоса първия си космонавт. Турция планира активно усвояване на Космоса с руска помощ Турция с успешен тест на хибриден двигател за лунарна мисия Темата коментира в “Нашият ден“ Мина..

публикувано на 20.05.22 в 11:04
Щерьо Ножаров

Антиинфлационните мерки са грешно разчетени

Партиите в Народното събрание очаквано не показаха единомислие спрямо пакета от антиинфлационни мерки, които правителството представи на брифинг в Министерския съвет. Без изненада опозицията намери кусури в представените предложения, определяйки мерките като “закъснели“, “проинфлационни“ и “популистки“. От коментарите на представители на..

публикувано на 20.05.22 в 11:00