Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асен Ненов: Колкото по-малко фосилни горива използваме, толкова повече мир ще има

Снимка: Pixabay

Как войната в Украйна ще повлияе на използването на енергийни ресурси в Европа? Как домакинствата, а и бизнесът, могат да помогнат на намаляването на зависимостта от изкопаеми горива?

Фосилните горива – като нефта, въглищата и природния газ – днес съставляват почти пет шести от консумацията на основни енергийни източници по света.

Темата коментира в “Нашият ден“ Асен Ненов от фондация „Екоцентрик”:

“Когато преди няколко години по някакви причини се спряха доставките от Русия на газ, тогава около две-три седмици много градове в България останаха без отопление поради това, че котлите на топлофикациите са на газ.

Тогава всички стояхме две седмици на студено и разбрахме какво значи Путин да ти е недоволен за нещо. Ние знаем какво е това и можем да издържим известно време. Зимата отмина, в момента мислите ни по-скоро са за следващата зима.

Нашите икономии ще бъдат като жест към мира. Колкото по-малко фосилни горива ползваме, толкова повече мир ще има. Тази машина за война, която Путин произведе, не може да функционира безкрайно време в такива икономически условия, каквито бяха създадени в последните 10 години.“


Енергийната бедност

“Тя може да се разпознае по плесента на стената. Веднага става ясно, че има воден лост между външната и вътрешната стена, което изведнъж ни прави енергийно бедни. Вярно е, че голяма част от сградите в страната се нуждаят от още изолиране.

Доколкото разбирам, зависимостта от руски газ не е чак такава, защото той е 12% от енергийния микс.

Имам кола, която за съжаление е на дизел. Това ще е последната ми кола на това гориво. Гледайки към войната, не трябва да се отклоняваме от основната цел, намаляване на въглеводороди и изпускането на отпадъка от този процес. Това е нещо ключово, за да може в следващите 100 години да започнем да намаляваме въздействието на климата върху нас.“

Чуйте разговора в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Аптеките на миналото: Пътешествие из историята на Пловдив

През август в ефира на предаването "Нашият ден" припомняме някои от най-ярките интервюта и разговори. В рубриката "Разговорът" ви предложихме да слушате отново разказа за старите аптеки на Пловдив, прозвучал в ефира на предаването миналия септември. Интересният материал с госпожа Татяна Йорданова от Архитектурно-исторически резерват..

публикувано на 19.08.24 в 13:29

Габрово отбелязва 147 години от Шипченската епопея с богата програма

В Габрово започват честванията по повод 147 години от Шипченската епопея и 90 години от освещаването на Паметника на свободата. Събитията са под патронажа на президента на Република България и се организират от областната администрация – Габрово, със съдействието на Национален парк-музей "Шипка-Бузлуджа" Програмата включва разнообразни събития,..

обновено на 19.08.24 в 13:03

Екстремни изживявания и добри дела. Поглед към живота на един оператор

Влади Веков е телевизионен и филмов оператор по професия, работещ в Българската национална телевизия, но любовта му към планината, спорта и хората разширява кръгозора му и го подтиква да се занимава с различни дейности, които му позволяват да изразява себе си. В ефира на предаването "Нашият ден" той споделя своята дълбока връзка с природата и как тя..

обновено на 19.08.24 в 11:43

Духовната храна и ние

В днешното евангелско четиво на пръв поглед основно място заема чудесното нахранване на няколко хиляди души с две риби и пет хляба. Нека се замислим кое е накарало хилядното множество да последва Спасителя в пустинята, изоставило ежедневните си тегоби. Силата на словото със своята истинност така захласва народа, че той забравя времето и телесните си..

публикувано на 18.08.24 в 09:10

45 години от откриването на Международната детска асамблея "Знаме на мира"

На 16 август 1979 г. в София е открита първата Международна детска асамблея "Знаме на мира" с  девиз "Единство, творчество, красота" и основен принцип: "Всеки може да бъде творец в Асамблеята на мира". Асамблеята продължава до 25 август 1979 г . Организирана е по инициатива на председателя на Комитета за култура Людмила Живкова, а неин..

публикувано на 16.08.24 в 12:18