Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проблемите в законодателството за децата с увреждания след навършване на 18 години

Има ли политика на геноцид към най-уязвимите – хората с тежки увреждания

На държавата би струвало много по-евтино да се отглеждат тези хора в семейна среда и да се подпомагат семействата, които ги отглеждат

Снимка: БГНЕС

Какви са проблемите в законодателството, свързано със съдбите и потребностите на децата с увреждане, навършили 18 години?

Това е "вечна" тема, по която се говори от години в България, но нищо не се случва. С години политиците "използват" майките на деца с увреждания за свой "престиж" и в крайна сметка Законът за личната помощ отново е внесен за разглеждане от една от новите политически партии в НС.

Кои са причините – отговор търси предаването "Законът и Темида", заедно със събеседниците – Вера Иванова, председател на Конфедерацията за защита правата на децата и майка на 26-годишния Даниел с детска церебрална парализа, и Димитрина Русева – майка на дете с увреждане на 24 години. 

Как се справят майките и има ли налице престъпно бездействие спрямо децата с увреждане над 18-годишна възраст, Вера Иванова коментира:

"Ние живеем в ада – и то не заради уврежданията на децата ни, а в ада, на който ни обрече държавата още с навършването на пълнолетие на тези деца. Политиката на държавата, която продължава, за съжаление, и при това правителство, е ТЯХ ДА ГИ НЯМА, буквално. Те са живи човешки същества, но са невидими за всеки депутат и управляваща коалиция и всеки в това Народно събрание... Тази политика продължава от години и в момента е в пълна сила. 

Това са деца, които никога не порастват – те остават бебета за цял живот – цял живот на памперси... След 18 години, когато положението става все по-тежко, точно тогава държавата спира помощта. През 2018 г. извоювахме тези тежки случаи да имат право на личен асистент, само че през 2020 г. се осакатиха текстовете и ние вече втора година сме отново на палатка пред парламента, за да върнем текстовете и закона на хората – този закон не касае само нашите деца. Този закон касае всеки, който в определен момент може получи нужда от асистент. 

Докога ще продължава тази политика на геноцид към най-уязвимите и хората с най-тежки увреждания?

Чуйте повече от звуковия файл.

Димитрина Русева също направи своя коментар по темата:

"Аз съм във вечна бойна готовност... За една майка да си гледа детето никога не е геройство, но при безхаберието на държавата и институциите... 
Никой не можа да проумее, че колкото и да се даде за тези хора, на държавата ще струва много по-евтино, да не кажа на половина, да се отглеждат тези хора в семейна среда и да се подпомагат семействата, които ги отглеждат. 

Трябва да се промени тази прогнила система на ТЕЛК, защото цялата сбърканост тръгва от там. Всички знаят за фалшивите ТЕЛК-ове, за злоупотребите там, за изтичането на средства. Това беше нашата борба – тази система да отпадне изобщо като вход за подпомагане на хората, изпаднали в някакъв тип нужда. Искаме закон, който да подпомага реално хората, който да ограничи всякакъв тип злоупотреби, защото в този закон няма посредници, няма откъде да изтекат средства. За съжаление, хората с увреждания се оказаха доста печеливш бизнес... Ако може, нека политиците да сменят в главите си идеята, че тези хора с увреждания трябва да се държат винаги на социалното дъно, защото в момента всичко, което се изчислява, всичко се изравнява с линия на бедност. Никога не се мисли, че тези хора имат доста повече потребности и че с тези средства всъщност живеят обикновено двама души."

Чуйте повече от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Любомир Топалов – за Америка, през Япония и Виетнам

Проф. Любомир Топалов е преподавател в Университета в Бостън в САЩ. Бил е и 10 години преподавател по политология и международни отношения в Университета "Мейджи“ в Токио. Автор е на книгата "Политическа икономия на популизма“. Пътят на един радиоводещ в БНР до преподавател в Америка и Япония. Краткият престой по неволя във Виетнам. Защо земята..

публикувано на 22.07.24 в 12:20
Национална купа за ветроходни яхти

Балчик беше домакин на Националната купа за килови яхти

Балчик се гордее с един от най-старите и емблематични морски клубове в България. Създаден през 1946 година, този клуб е първият в страната, който построява собствена сграда през 1965 година и яхтено пристанище през 1985 година. През годините клубът е обучил хиляди младежи и всяка година подготвя около 70-80 души за капитан-лодкари. Природната..

публикувано на 22.07.24 в 10:18

Андрей Захаров: Путин започна не само войната в Украйна, но и гражданска война в Русия

Какви опасности грозят всеки, обявен за чуждестранен агент в Русия, как се използва "Законът за чуждестранните агенти" срещу изразилите различно мнение там и има ли бъдеще опозицията в РФ, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Андрей Захаров , руски журналист, който живее в България и е обявен за международно издирване от..

публикувано на 21.07.24 в 14:16
СУ

Да възпитаваш в любов към България

В деня след като страната ни чества 187-ата годишнина от рождението на Васил Левски, в "Нашият ден" разговаряме за това как се възпитават младите хора в любов към България и в следване на заветите на Апостола. Мариана Манчева , дългогодишен директор на Средно училище "Васил Левски", Карлово споделя, че всеки ден в родния град на Апостола..

публикувано на 21.07.24 в 10:46
Любомир Аламанов

Любомир Аламанов: Поведението на ГЕРБ е абсолютно безотговорно

Какво ни казаха политическите играчи с действията си по време на политическа криза, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Любомир Аламанов , комуникационен експерт. Нетрадиционното предложение на ПП/ДБ "Това беше пример за една много добра политическа комуникация – честна и открита, която успя да постигне няколко цели. На..

публикувано на 21.07.24 в 08:25