Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Езикът на чистата любов – всяка майка е „учителка“ по подразбиране

Снимка: Pixabay

Мъдрата природа така е устроила жените, че ставайки майки, те без дори да си дават сметка за това започват да преподават език на рожбите си, при това толкова успешно, че в майчиното „училище“ всички без изключение достигат равнището на преподавателките си, освен когато са възпрепятствани от здравни или ментални проблеми.

Всеизвестно е, че детето учи език, имитирайки възрастните. Любопитна подробност е, че възрастните също имитират „речта“ на малките – гукането, първите срички, смешните думички, като това привидно вдетиняване има много важна функция. То е сигнал към детето, че е на прав път и че общуването е успешно. Защото тъкмо огромната нужда от общуване е мощният мотив на всяко човешко същество да „учи“ езика на родителите си.

Здравата емоционална връзка и живият непосредствен контакт не могат да бъдат заменени с опосредствани чрез различни технологии, колкото и те да са съвършени. Ако знанията и опитът на учените за усвояването на майчиния език бъдат правилно ползвани и за езиковото обучение в по-късните години, резултатите биха били значително по-добри. Това важи с особена сила за децата с майчин език, различен от българския, но е валидно и за всички други.

Преподаването на български език като набор от граматически правила не просто затруднява и отегчава децата, но и ги лишава от нормалната мотивация на общуването и любознателността. За интуитивната „преподавателска“ роля на майката и за ползите от осмислянето и прилагането ѝ в обучението разговаряме с проф. Живка Колева-Златева от Великотърновския университет.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Музеят на мозайките в турския град Шанлъурфа представя една от най-ценните колекции на мозаечното изкуство

Какви истории разказват мозайките

Музеят на мозайките в град Шанлъурфа е нов музей, но съхранява едни от най-добрите образци на древното мозаечно изкуство. През 2006 г., по време на строителни дейности, на това място е открит голям римски комплекс и по-късно е изграден музеят. Разположен е на голяма площ – от близо 6 декара, и днес тук могат да се видят множество изображения на..

публикувано на 02.08.24 в 14:10
доц. Катя Михайлова

Необходимо е експерти достоверно да оценят културното ни наследство

България е домакин на 47-ата сесия на Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО през 2025 г. Българската страна издигна кандидатурата си за председател и домакин, след като министърът на културата Найден Тодоров проведе поредица от срещи с делегати от различните държави, на които се установи положителна нагласа и желание да подкрепят България...

публикувано на 02.08.24 в 11:18

Разказ за Алиолувата къща в Казанлък

Алиолувата къща в Казанлък е паметник на културата и своеобразен културен център, в който сега, в разгара на лятото, текат театрални репетиции. Тя е построена в средата на 19 век от български майстори за богат турски бей, а днес се приема, че Алиолувата къща е една от най-интересните къщи в града и е обявена за паметник на културата с местно значение...

публикувано на 02.08.24 в 08:05
доц. Любомир Цонев

Добре е в България да се създаде лаборатория за луминесцентно датиране

"Луминесцентното датиране е свързано с тъй наречените "дозиметри" в атомната физика, та за това този метод използва изследването на естествените кварцови песъчинки, които се намират навсякъде около нас, като природни дозиметри", разказва в предаването "Следобед за любопитните" физикът доц. Любомир Цонев. "Тези частици, – допълва той, – могат да..

публикувано на 01.08.24 в 09:35

Антарктида – познатата и непозната земя: 2 епизод – Българската база

С думите на инж. Петър Сапунджиев, инженер по електроника, започваме втория епизод за Антарктида на Радиоенциклопедия, в който ще разкажем повече за базата ни на остров Ливингстън. Инж. Сапунджиев се запознава по-подробно с дейността на Българския антарктически институт, докато работи върху специално измервателно устройство, необходимо за базата ни на..

публикувано на 30.07.24 в 16:30