Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международен ден на астрономическите обсерватории

Снимка: Rawpixel

На 16 март се отбелязва Международният ден на астрономическите обсерватории. Денят е празнуван за пръв път през 1990 година в Италия по инициатива на Асоциацията на италианските астрономически обсерватории. През 1994 г. – и във Франция, а през 1995 г. – в още 6 европейски държави. Целта е разпространение на знанията по астрономия.

Обсерваторията е място, предназначено за научни наблюдения на земни и небесни явления. Обсерватории се строят за целите на астрономията, климатологията, геологията, метеорологията, океанологията и вулканологията.

Темата коментира в “Нашият ден“ доц. д-р Владимир Божилов, астрофизик и астроном от катедра “Астрономия“ на Физическия факултет на СУ „Св. Кл. Охридски“:

“Българските учени и по-конкретно астрономи и астрофизици от трите институции у нас, които се занимават професионално с астрономия – колегите от Софийския университет, от университета в Шумен и разбира се, тези от Института по астрономия с Националната астрономическа обсерватория “Рожен“ към БАН, работим в тесен контакт със специалисти от целия свят и мога с гордост да кажа, че имаме ключови приноси в редица области.

Конкретно от Катедра Астрономия работим заедно с колегите от Института по астрономия и колегите от университета в Шумен по един от най-големите национални проекти с международен принос – проекта “РАЦИО“.

Това е на практика втората най-голяма инвестиция в научна инфраструктура след построяването на обсерваторията “Рожен“ на нашата държава. По този проект вече има оборудвани нови телескопи в БАН, нов телескоп в университета в Шумен, предстои тази година и нов телескоп за Софийския университет. С този инструментариум наблюдаваме редица интересни обекти като сърцата на далечните галактики, т.нар. “активни галактични ядра“, където имаме ключови приноси буквално всяка година.

Обсерваторията в Рожен

С колеги изследваме активно галактиката Андромеда. В Андромеда български астрономи сме открили над 1/6 от всички явления, които се наричат “нови“. Това е специфично явление, при което две звезди живеят заедно, едната изсмуква вещество от другата и от време на време го изхвърля и в небето се вижда сякаш светва по-ярка точка.

Третият ключов принос, това е търсенето на планети около други звезди. Такива планети се наричат екзопланети. От 1 март в България се върна един от водещите топ специалисти в областта на екзопланетите.

Една от основните роли на науката е и нейната комуникация с обществото. В началото на ХХ в. светът се променя поради няколко научни открития. Едно от тях е откриването на квантовата механика, която води до цялата микротехнология и до компютрите, дори до флашките, които днес използваме, за да споделяме информация. Това е тази революция, която ражда технологията.“

Тъмната енергия

“Това е една от най-големите загадки, която предстои да бъде решена. От гледна точка на природата на Вселената има много неща, които не знаем, но вече знаем, че не ги знаем. От чисто приложна гледна точка – в началото на този век Космосът стана достъпен. В началото на ХХI в. визионерът Мъск показа със своите частни космически ракети, че Космосът е достъпен и то на една стократно по-ниска цена от преди."

Чуйте целия разговор в звуковия файл.

Темата коментира в “Нашият ден“ д-р Никола Петров, директор на НАО „Рожен“:

“До края на март със сигурност обсерваторията “Рожен“ няма да бъдем отворена за туристи. Надявам се от края на април отново да отворим за посетители. През деня организираме посещения до големия телескоп и беседа за това какво работим. Трябва да кажем, че няма как една единствена институция, в частност нашата обсерватория и всички наши колеги, да бъдем единствени като островче в света, което да може да покаже нещо абсолютно нова.

Националната астрономическа обсерватория Рожен

Стигнали сме до такова развитие, че всички астрономи по между си в цял свят да работят съвместно. Университетите са мястото, в което се произвеждат следващите нови кадри, с които да можем да захраним и следващите научни изследвания и наблюдения с телескопите в “Рожен“. Преди това пък са се справяли нашите колеги, които са на места по градовете и имат по-малки обсерватории и планетариуми.“

Чуйте целия разговор в звуковия файл.

Темата коментира в “Нашият ден“ проф. д-р Драгомир Марчев от Катедрата по физика и астрономия на Шуменския университет:

Националната астрономическа обсерватория Рожен

“Ние, астрономите у нас, даваме пример за единство. Когато трите институции, които се занимават с астрономия, са обединени, се виждат резултатите.“

Чуйте целия разговор в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Тодор Кантарджиев

Коклюш: Ваксинираните преди 10 години могат да се разкашлят, но няма да е тежко

Загрижеността сред обществото нараства с нарастващия брой случаи на коклюш, като служебният министър на здравеопазването, Галя Кондева, сподели, че регистрираните заболели са около 400. Това обаче е далеч от очаквания пик, заяви тя в интервю за БНТ. Министерството на здравеопазването очаква пикът да бъде достигнат до края на май. Ще обяви ли..

обновено на 24.04.24 в 11:26
Тихомир Безлов

Има ли скок в нивата на корупция, или е само усещане?

В студиото на "Нашият ден" гост беше Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. В разговора, фокусиран върху неполитическите сфери на сложната политическа манипулация, Безлов коментира темата за актуалното състояние на корупцията у нас и усещането за нея.  "Политическата криза и появата на нови партии на сцената, както и дългият..

обновено на 24.04.24 в 10:23

Виртуални игри: Наистина ли са вредни?

В рубриката "Време за наука“ на предаването "Нашият ден" Никола Кереков подчерта някои неочаквани ползи от компютърните игри, като постави в центъра на вниманието си широкия спектър от аспекти, които обхваща тази индустрия. Подчертавайки, че гейминг индустрията е истински мастодонт, Кереков изтъква значителните печалби, които тя генерира...

обновено на 23.04.24 в 13:24

Стоян Ставру: Близостта до човека формира мнението за правата на даден вид животно

Нашият вид Homo sapiens има невероятно влияние върху биомасата на планетата. При това, докато човешката популация съставлява само 0,01% от общата биомаса на Земята, е впечатляващо как той е оказал толкова голямо влияние върху екосистемата. Според последните изследвания, водени от международни научни екипи, човешкият вид е причинил значително..

обновено на 23.04.24 в 12:27
Александър Кашъмов

Свободата на словото и достъпът до информация – какво е новото?

Световният ден на книгата и авторското право е повод за сериозно размисляне за свободата на словото и достъпа до информация . В ефира на "Нашият ден" гостува адв. Александър Кашъмов, чийто ангажимент по отношение на правата на човека и свободата на изразяване е безспорен. Кашъмов подчертава значението на свободния достъп до информация за..

обновено на 23.04.24 в 11:08