Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антоанета Колева: Плаши ме сивотата на онези 23% от българите, които “нямат мнение“ за войната

Бежанци преминават на руска територия в района на Ростов на Дон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

“В последните седмици социалните мрежи се превърнаха в място на “люти битки“, в които България е много тъжно изключение, в което преобладаваща сила започват да имат мненията на защитниците на агресията срещу Украйна“ – казва в “Нашият ден“ на БНР издателят Антоанета Колева:

“Разговорите във Фейсбук са разговори между множества от хора и в никакъв случай не мога да кажа, че аз съм част от някакво морално мнозинство, а би ми се искало да бъде така, защото осъждането на агресията и причиняването на смърт е нещо, което трябва да бъде безапелационно. Защото, ако се колебаем в това осъждане, това означава, че сриваме основите на нашата цивилизация.“

16% от българите подкрепят агресията на Русия

“Това е обидно нецивилизована позиция. Когато изкажеш болката и състраданието си с хората, които в момента губят близките си и цялата си идея за бъдеще, често получаваш невъобразимо груби коментари в социалните мрежи, това не просто противоречи на всякакви морални принципи, но и на конституцията, в която подобни неща категорично са забранени и отхвърлени.

Жена в бомбоубежище очаква сутринта и отпадането на комендантския час

Плаши ме повече онази сивотата на 23% от моите съграждани, които казват, че “нямат мнение“. Това дори е по-страшно, защото тези хора дори не биха влезли в разговори.

“Мисля, че наистина механизмите за контрол над съдържанието на Фейсбук в България са дълбоко сбъркани. Тази петиция се опитва да се бори против цензурата на анонимността, против цензурата на огромните пълчища от тролове, които са в състояние да блокират всеки едни разумен профил, в който образован и доказал себе си човек, известен учен и т.н., се опитва именно през аргументи и факти да защити някаква позиция.

Върху такива прояви се спускат оргии от тролове, вследствие на тяхното докладване и анонимно действие на някакви механизми на изкуствен интелект, такива профили биват свалени, докато профили, призоваващи към неща, забранени по конституция, биват оставяни. В петицията е посочен профилът на българския политик Костадин Костадинов, който прави директни призиви, наказуеми по българските закони, но те стоят недокоснати.

Ако младите трябва да бъдат учени на нещо, за да имаме бъдеще като общество, то е на ясно разграничаване на добро и злото и на морални позиции.“

Чуйте разговора в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фестивалът "Улица Хмел" или още нещо за бирата

Фестивалът на българската крафт бира "Улица Хмел", ще се проведе следващият уикенд – 27-29 септември, до НДК в столицата и за втора поредна година ще събере над 20 местни български пивоварни. Посетителите на феста ще могат да се насладят на огромното разнообразие от различни стилове бира – съвременни и традиционни, както и ще могат да си  побъбрят с..

обновено на 21.09.24 в 10:44
Милена Якимова

Кой иска да ни каже, че демокрацията е смешка

Фондацията за хуманитарни и социални изследвания - София (ФХСИ) представи резултат от новото си проучване за 2024 година. Какви са промените в поведението на "Машината"  от "сайтове - гъби" и защо започнаха да трият съдържание с проруска пропаганда, както и какво се случи, след като г-н Делян Пеевски  сезира прокуратурата срещу "Машината",..

публикувано на 21.09.24 в 08:50

Иля, ветеран от Мариупол: За да ни дадат закуска, трябваше да пеем химна на Русия

Иля е сред защитниците на Мариупол. Когато попада в плен, все още не е навършил двадесет години. Срещнах го в Киев, докато бях в Украйна през август тази година. Иля посещава хъба "YOUkraine", в който се опитват да помогнат на ветераните да преодолеят преживяното в плен, а то е наистина кошмар, който трудно можем да си представим. Разказът на Иля за..

публикувано на 20.09.24 в 18:05

Андрей Петсяк: Докато воюваш, място за паника няма

Преди войната от 2022 година Андрей Петцяк е лекар физиотерапевт. След нахлуването на Русия в Украйна той се записва като доброволец в морската пехота на украинската армия и е военен лекар по време на сраженията в делтата на р. Днепър при Херсон. С него се видяхме в Лвов през август 2024 г. при посещението ни в Украйна.. На английско-украински,..

публикувано на 20.09.24 в 16:45

Маргарита Шурупова: Законопроектът на "Възраждане" е бомба със закъснител

Какви са приликите и разликите между Закона за чуждестранните агенти в Русия, САЩ и проектозакона на ПП "Възраждане", провери и коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" руската журналистка Маргарита Шурупова . "Много ми е забавно, като слушам мнението на ПП "Възраждане", че техният проектозакон не прилича на руския. Всъщност това..

публикувано на 20.09.24 в 16:00