Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адв. Екимджиев: Смешен е плачът на активистите на ГЕРБ за репресия и полицейска бруталност

Това от снощи са едни неприятни, но "меки форми" на неизкоренена милиционерщина

адв. Михаил Екимджиев
Снимка: личен архив

Бившият премиер Бойко Борисов беше изведен от дома си снощи в 22.30 ч. от служители на полицията. Арестуван след обиск в дома му в Банкя и отведен в Главна дирекция Национална полиция при безпрецедентна акция на ГДБОП. От МВР уточняват, че задържането на лидера на ГЕРБ е станало в рамките на мащабна операция във връзка със 120-те сигнала за престъпления в България, обявени от европейския главен прокурор Лаура Кьовеши. Адвокатът на Борисов Менко Менков обаче съобщи, че бившият министър-председател е арестуван заради сигнал за изнудване. 

Повече за това и законосъобразността на действията на полицията говори в предаването "Законът и Темида" адв. Михаил Екимджиев:

"В такива ситуации има неща, които знаем, че знаем, неща, които знаем, че не знаем, и неща, които не знаем, че не знаем... Това, което видяхме, съдържа и смущаващи елементи. Първо, видяхме, че адвокатът на г-н Борисов не беше допуснат до своя подзащитен близо половин час, което няма разумно и легитимно обяснение. Леко притеснително е, че тази акция се провежда по тъмно – не че има нормативна забрана, но все пак създава един горчив, конспиративен привкус. Той обаче може да бъде оправдан с твърдяната неотложност

Защото, ако има опасност заподозряното лице да се укрие или да унищожи документи, такъв тип действия биха били оправдани не само в 8 вечерта, но и в 3 през нощта. Хипотетично, ако допуснем, че МВР беше по по-тривиалната процедура да поиска предварително разрешение за претърсването и изземването от Специализирания наказателен съд, бъдете уверени, че Иван Гешев на първата минута щеше да знае това, а на втората – и Бойко Борисов... И след като Борисов разбере, можеше да е вече в Дубай или в Сърбия... Отделно, не е изключено, ако Борисов беше разбрал предварително за това претърсване и изземване в неговата домашна крепост в Банкя, биха могли да бъдат унищожени доказателства. Тук не знаем и се надявам скоро Бойко Рашков да даде разяснения какво е наложило тази неотложност. 

Говорейки за тези "меки" форми на полицейщина, ще спомена, че снощи се чух с г-жа Менда Стоянова, която не можеше да повярва на очите и на ушите си, когато съобщават по телевизията, че е арестувана. Това също е недопустимо в правовата държава и е абсолютно ненужно

Арестът означава едно лице да бъде лишено от възможност за свободно придвижване. Не е задължително лицето да е с белезници или да е пльоснат на земята (както правеше дясната ръка на Борисов Цветанов по времето на ранния ГЕРБ). Достатъчно е, че той е вкъщи под контрола на полицията. Това също е форма на арест. Неслучайно има и такава мярка за неотклонение, която се нарича "домашен арест".

Видях едни смешни вопли и смешен плач от активисти на ГЕРБ за това, че това било политическа репресия и полицейска бруталност. Може би не е забравено какво означава истинска полицейска бруталност от 2010 година, когато ГЕРБ бяха в апогея си... Това, което видяхме снощи са едни неприятни, но "меки форми" на неизкоренена милиционерщина, които, за съжаление, са още витални у нашата полиция.

Това е смешен плач на едни политически клоуни, които имат най голям принос за десетки осъждания на България в Страсбург по време на 12-годишното управление на ГЕРБ."

Адвокат Екимджиев подчерта, че ние не знаем с какви доказателства разполага Европейската прокуратура и до каква степен тя е готова да ръководи тази акция или поне да подкрепи МВР. Защото, ако разчитаме на българската прокуратура, провалът ѝ е предрешен. Аз дори не изключвам Гешев да се опита да предприеме контраофанзива чрез измислени репресивни мерки срещу представители на управляващото мнозинство и правителство. 

Надеждата е свързана с Европейската прокуратура и нейната подкрепа, както и с очакваното посещение на американския секретар по отбраната днес, защото и от там може да дойде подкрепа, примерно с данни за корупция за изграждането на руския газопровод през България, и там вече, ако нещата се размиришат, и дяволът не би могъл да спаси Борисов."

Чуйте повече от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мальовица посреща първото издание на Националния туристически фестивал

От 19 до 21 юли ще се състои първото издание на Националния туристически фестивал в курортния комплекс "Мальовица", на Меча поляна. В трите фестивални дни в подножието на връх Мальовица ще се съберат туристически дружества от цялата страна, почитатели на активния начин на живот и носители на златни значки от националното движение "Опознай..

публикувано на 15.07.24 в 09:34

Как да се храним в жегите?

В първия ден от народните горещници в "Нашият ден" слушаме съветите на диетолога проф. Теодора Ханджиева-Дърленска за това как да се храним и какво да пием в жегите. Горещото време е голямо предизвикателство за човешкия организъм, а най-уязвими са възрастните хора и малките деца, пояснява проф. Ханджиева-Дърленска. Съветът на..

публикувано на 15.07.24 в 09:10

Велизар Шаламанов: Какво означава да зачеркнеш един народ

Какво се крие зад прецизното нападение на болницата "Охматдит" в Киев? Какво лежи под останките ѝ? Какво представлява пактът "Украински договор" в помощ на Киев, който бе обявен в рамките на срещата на върха на НАТО във Вашингтон. Как пакетът от инициативи, както и ангажиментът за помощ към Украйна, докато надделее срещу агресията на Русия , ще..

публикувано на 15.07.24 в 08:50
Милен Митев и Антон Митов

Какво видя в Украйна генералният директор на БНР Милен Митев

Генералният директор на БНР Милен Митев участва в проведената в Украйна 19-ата Световна среща на българските медии, организирана от БТА. Среща по време на война – между "Как да управляваме вселената, без да привличаме вниманието на санитарите" и късметът. Как се влиза в Украйна – граничен контрол и неволи. За живота, сгодите и несгодите на..

публикувано на 13.07.24 в 16:01

Житница – селото на работливите и весели хора

Житница е красиво село, разположено в китната Тракийска низина, на около 30 километра от Пловдив, в територията на община Калояново. В него живеят над 1400 човека. Селото се гордее с ниската безработица, чистотата, богатия социален, религиозен и културен живот. Жителите на селото са католици. Католически храм "Успение на Дева Мария" е построен през 1923..

публикувано на 13.07.24 в 09:35