Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдържание на:

„Йенуфа“, опера в три действия от Леош Яначек

Снимка: roh.org.uk

Либрето: Леош Яначек по пиесата на Габриела Прейсова
Премиера: 21 януари 1904 г. в театър „Махен“, Бърно
Премиера за България: 1977 г. в София, диригент – Недялко Недялков, режисьор – Стефан Трифонов, художник – Мариана Попова

Действащи лица:
• Старата Бурия, мелничарка – алт
• Стева Бурия, неин внук – тенор
• Лаца Клемен, неин доведен внук – тенор
• Клисарката, вдовица, снаха на Бурия – мецосопран
• Йенуфа, заварена дъщеря на Клисарката – сопран
• Работник в мелницата – баритон
• Кмет на селото – бас
• Жена на кмета – мецосопран
• Каролка, тяхна дъщеря – мецосопран
• Борена, прислужничка в мелницата – сопран
• Янек, овчарче – сопран
• Кума – мецосопран
Селяни, селянки, работници в мелницата, музиканти, деца.

Действието се развива в моравско село в края на XIX век.

Първо действие
В мелницата на старата Бурия Йенуфа чака своя любим Стева да се завърне от града. Тя се притеснява, че може да го вземат за войник, а това ще забави тяхната сватба, което ще е голямо нещастие за Йенуфа, защото тя очаква дете от Стева. Доведеният му брат – Лаца, е влюбен в Йенуфа и е ядосан, че старата Бурия предпочита Стева. Скоро заедно със свои другари пристига и той самият. Радостен, че не е бил взет за войник, пияният Стева се хвали с успеха си сред жените. Започва музика и той кара Йенуфа да танцува с него. Клисарката – мащехата на Йенуфа, прекратява празненството и възмутена от държанието на Стева му заявява, че ако не спре да пиянства за една година, няма да му позволи да се ожени за Йенуфа. Младежът не е особено обезпокоен от това. Всички си тръгват. Лаца се опитва да утеши разстроената девойка, като ѝ казва, че Стева е пияница и прахосник, но тя защитава своя любим. Лаца ѝ признава любовта си, но Йенуфа го отблъсква и той ядосан ѝ казва, че едва ли Стева щеше да я харесва, ако не беше красива, затова порязва бузата ѝ с ножа си.

Второ действие
Минали са месеци и Йенуфа е родила, а мащехата ѝ я държи затворена, за да не бъде разкрит позорът им. Тъй като девойката още не се чувства добре, Клисарката ѝ дава приспивателно, а докато тя спи, вика Стева, за да го накара да се ожени за Йенуфа. Младежът вече не се интересува от нея, откакто е загубила красотата си. Той приема да дава пари за детето, но настоява никой да не разбира, че е негово, защото е сгоден за красивата дъщеря на кмета – Каролка. Стева си тръгва, а пристига Лаца, който иска Йенуфа за жена. Клисарката му разказва всичко, но го лъже, че детето е умряло, за да не се откаже той от желанието си да се ожени за Йенуфа. След като Лаца си тръгва, мащехата осъзнава, че наистина ще трябва да убие детето. Завива го в шал и излиза. Скоро Йенуфа се събужда и казва молитва за бебето, но тогава Клисарката се прибира и ѝ съобщава, че детето е починало, докато е спяла. Лаца идва, успокоява Йенуфа и отново иска ръката ѝ, като този път девойката казва „да“.

Трето действие
Пролет е и е дошло време за сватбата на Йенуфа и Лаца. Всички са весели, освен Клисарката, която се измъчва заради извършеното престъпление. Девойки пеят сватбарска песен, а сред гостите са и Стева с Каролка. Скоро обаче се чуват викове: открили са тялото на дете под топящите се ледове на реката. Йенуфа веднага познава шапчицата на бебето си и всички решават, че тя е виновна за смъртта му. Тогава Клисарката признава за деянието, а Йенуфа прощава на мащехата си. Селяните я отвеждат към затвора, а младоженците остават сами. Йенуфа казва на Лаца, че не очаква от него да остане с нея, но той споделя, че я обича и че иска да прекара остатъка от живота си с любимата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
AVA Trio (Джузепе Доронцо, Есат Екинджиолу, Пино Базиле)

"Аларма Пънк Джаз" на покрива с AVA Trio

Новата музикална седмица на "Аларма Пънк Джаз"   ще започне на Откритата сцена " 8 декември "на терасата на последния етаж на Националния студентски дом  (пл. "Народно събрание" 10). Под открито небе в понеделник вечер, 29 юли, от 20.00 ч.  ще свирят "средиземноморските авангардисти" AVA Trio  (Италия/Турция/Нидерландия), чието..

публикувано на 27.07.24 в 16:31
Владимир Атлантов в ролята на Герман в

Владимир Атлантов в "Дама пика" на Чайковски

В съботната вечер (26 юли от 20 часа) ще бъдем в Болшой театър , за да съпреживеем висшето емоционално откровение на знаменития руски тенор – ролята на Герман. Тук и критиката, и публиката са единодушни: Атлантов изкачва височина, недостижима за съперниците му. Най-желаната тенорова партия в руския репертоар е негова запазена марка! Чувства..

публикувано на 27.07.24 в 08:05

Японски авангарден джаз в неделя вечер

Един от най-великите саксофонисти в историята на японския джаз и на японската авангардна музика въобще, живата легенда на фрий джаза от последните 6 десетилетия (в световен мащаб) Акира Саката идва за първи път в България по покана на концертната серия "Аларма Пънк Джаз" на БНР заедно с най-новата си формация от Европа – Еntasis ...

публикувано на 25.07.24 в 19:24

Международният фестивал на музиката и изкуствата Jam on the River за шести път

Предстои шестото издание на Международния фестивал на музиката и изкуствата Jam on the River, което ще се проведе в село Дебнево, община Троян. Основател на форума и участник в музикалната програма е Вероника Тодорова . Началото ще бъде на 31 юли в двора на Основно училище "Иван Вазов" в село Дебнево, където ще се представят децата от..

публикувано на 25.07.24 в 08:10

"Музикална магия" – национално турне на Плевенската филхармония с маестро Йордан Камджалов на Южното Черноморие

Националното турне "Музикална магия" на Плевенската филхармония и маестро Йордан Камджалов със солист Атанас Маринов продължава с концерти в района на южното Черноморие. Обичаните музикантите ще гостуват в Созопол, Карнобат, Бургас и Несебър. Програмата на концертите включва произведения от бележити композитори като Панчо Владигеров,..

публикувано на 22.07.24 в 16:45