Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българка спечели над 50 световни награди за подводна фотография

Пламена Милева снима гол модел сред костенурки и скатове

7
Снимка: Пламена Милева

Екипът на „Покана за пътуване“ ви е водил къде ли не – до пустини и ледници, високи планини и вулканични кратери, но на пръстите на едната ръка можем да преброим пътешествията… под вода. Пламена Милева е носител на над 50 награди от световни конкурси, обиколила е света и е превърнала подводната фотография от хоби в професия. Любовта към морета е в кръвта на младата дама. Нормално – тя е от Варна. Със снимането под вода тя започва да се занимава през 2010 година. Тримесечният ѝ син е нейният пръв модел. Майчиното и професионалното чувство се сблъскват, когато създава кадри докато бебето ѝ е под повърхността.

В последствие тя работи с професионален модел, когото е обучила специално. Откакто видях снимките ѝ се чудя как да я представя – като жената амфибия или вълшебницата на обектива. Запитах я как се правят подводни снимки, защото една от тях държи рекорда за фотос на дълбочина – 32 метра и 70 сантиметра.


За работата си Пламена Милева споделя: „За мен фотографията е специална. Чрез нея аз изследвам красотата във всичките ѝ измерения. Тя ми дава изразните средствата, за да предам емоциите и копнежите ми към съвършеното човешко творение.“


Подводният фотограф Пламена Милева е живяла 8 месеца на Тенерифе и е направила доста от забележителните си снимки там. Вероятно много от слушателите на „Покана за пътуване“ са ходили на този испански остров, но малцина са го виждали под водата като моята събеседничка. А тя дори е заснела там зашеметяваща фотосесия с опасни огромни скатове и гол модел.


Надявам се, че Пламена Милева ще осъществи мечтата си да снима отблизо сини китове и ще дойде в „Покана за пътуване“ да разкаже. А в галерията можете да видите фантастичните ѝ подводни снимки.


Снимките и видеата от процеса на работа са предоставени специално за БНР от Пламена Милева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
пивоварна

Пивовари: Епизод 2 – Пивоварната, Дълбок зимник и хълмът – правим бира, не боза!

В пет епизода представяме историята на българското пиво от навлизането на пивоварството у нас след Освобождението до наши дни. Разкриваме тайните на технологичните процеси в миналото и сега.  Във всеки епизод с помощта на потомци, краеведи, историци, разказваме личната истории на едни от първите пивовари в България: братя Прошек, д-р Кожухаров,..

публикувано на 12.08.24 в 18:00
 Катерина Тумбалова

Еврика! Успешни българи: Катерина Тумбалова

Катерина Тумбалова е носител на именната стипендия "Академик Ростислав Каишев" за "Постижения в овладяването на химията и химичните технологии". Тя е лауреат на фондация "Еврика" за учебната 2023/ 2024 година. Катерина е все още студентка във Факултета по химия и фармация на СУ, специалност "Екохимия", но вече две години работи и в Института по обща и..

публикувано на 12.08.24 в 17:00
д-р Джина Дундова - Панчева

Д-р Джина Дундова - Панчева: Главоболието може да е болест, но може и да е симптом

"Главоболието може да бъде както самостоятелна нозологична единица т.е. самостоятелна болест, така много често може да бъде симптом, който придружава редица други заболявания или състояния. Много голяма е тази тема и трябва да се направят редица изследвания, за да се диагностицира даден пациент. Често това състояние може да е в резултат на..

публикувано на 12.08.24 в 11:27

Пикът на метеорния поток Персеиди настъпва днес

Едно от най-ефектните астрономически събития – метеорният поток Персеиди – ще бележи своя пик в нощта на 12 август. Какво представлява това космическо явление, откъде идва името му и кога и къде можем да му се насладим, разказва астрономът Пенчо Маркишки , автор на "Гид на любителя астроном". По думите на Маркишки метеорен поток в..

публикувано на 12.08.24 в 09:51
Мария Маца, директор на Италианския културен институт

"Висящото кафе" е дошло у нас от Неапол

Когато попитах директора на Италианския културен институт Мария Маца за коя част от родната ѝ страна би искала да говорим, тя мигновено отсече – Кампания. Но преди да започнем разходката с нея из тази италианска област,   помолих г-жа Маца да се представи с няколко думи. Оказа се, че по образование тя е оперна певица, но преди да започне..

публикувано на 11.08.24 в 08:35