Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Хомо Фабер": Ръчно творчество за по-човешки свят

28
Колекцията „Стълпове“ на Стопан (Калин и Иво Даскалови) / фотография: © Росина Пенчева

"Хомо Фабер": Ръчно творчество за по-човешки свят е събитие, което предлага нова перспектива към творчеството и майсторството, а темата е "Живи съкровища от Европа и Япония". Това е празник на изкуството да създаваш ръчни произведения чрез уникални техники, неразривно свързани с региона, в който живеят майсторите и с демонстрации на живо в изложбените зали, които представят техники, предавани от поколение на поколение. 

В "Артефир" гостуват фотографката Росина Пенчева, посланик за София към Мрежата на "Хомо Фабер", книговезецът Калин Даскалов-Стопан и дизайнерът на бижута Димитър Станков представиха страната ни на тазгодишното изложение за съвременни занаяти и дизайн във Венеция. То се проведе от 10 април до 1 май 2022 г, на остров Сан Джорджо Маджоре, Венеция, и представи в 15 имерсивни изложби, разположени на 4000 кв. м изложбено пространство, изключителните майсторски постижения на човешката ръка.

"В качеството ни на посланици към мрежата на "Хомо Фабер" – аз конкретно за София, а колегите от Регионалния етнографски музей на открито Етър – за цяла България, имаме задачата да проучваме, подбираме и препоръчваме на кураторите на фондация Микеланджело български майстори – занаятчии с високи художествени умения и да популяризираме дейността, мисията и целите на организацията, посветила се на опазването и популяризирането на съвременните занаяти. 

В рамките на изложението двама българи се представят в изложбата Следващата Европа (Next of Europe), с куратори: Жан Бланшер (галерист, артист) и Стефано Боери (архитект и урбанист). Това са: семейното дуо Стопан – Калин и Иво Даскалови, книговезец и бижутер, базирани в София и Димитър Станков, бижутерия и предмети на изкуството, базиран в Белгия.

Димитър Станков участва с обектите Iber и Galatna, които е изработил от рециклирана мед, а след това е патинирал и лакирал. Те са част от колекцията му Grani, която изследва връзката между гайдарската музика и традиционните български ритуали сурва и нестинарство.

Калин Даскалов, Росина Пенчева и Невена Праматарова

Стопан (занаятчийската фамилия Даскалови) представя колекцията „Стълпове“ (Pillars), която е история за изгубените корени и опита да бъдат проследени назад. Вдъхновен от орнаментиката на български и византийски подвързии, се предава отношението на старите майстори и техните съкровищни ​​подвързии, но в настоящето. Процесът по припомняне е изобразен чрез промяната на типични пропорции, които крият и разкриват миналото, но същевременно раждат нов потенциал. Книгите са подвързани в козя кожа, украсена с 24-каратов златен лист. Сребърните елементи са изработени от сребро проба 950 и върху тях са монтирани цитрини, сапфири и гранати в различни размери.

Уникалната образователна програма "Млади посланици" събира някои от най-талантливите студенти по приложни изкуства и дизайн в пространства на "Хомо Фабер". Тяхната роля е да разказват на посетителите подробности за съдържанието на всяко от 15-те изложбени пространства. Сред младите посланици от цяла Европа е Петя Танева –студентка от Националната художествена академия в София, специалност Метал. Тя е позиционирана в изложбата Следващата Европа, където има възможността да презентира включените в нея български творби."

Чуйте повече от звуковия файл.

Снимките са предоставени от Росина Пенчева, творчески продуцент и фотограф


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Високо във въздуха: вълнуващо пътешествие с хвърчила на "Топлофест"

Ежегодният фестивал "Топлофест" на РЦСИ "Топлоцентрала" на 13 и 14 юли (събота и неделя) ще представи богата програма с творчески работилници за изработване и управление на хвърчила, които ще разкрият тайните на летенето за малки и големи. В събитието със специалното участие на Международния фестивал на хвърчилата Via Pontika Kite Fest..

публикувано на 11.07.24 в 08:05

58-ият Международен кинофестивал Карлови Вари

Завърши 58-ият Международен кинофестивал Карлови Вари. От 1956 г. Карлови Вари е сертифициран с най-високата А категория сред филмовите кинофоруми. От 1994 г. Карлови Вари коренно промени облика си благодарение на актьора Иржи Бартошка (президент) и авторитетната кинокритичка Ева Заоралова (1932-2022), художествен директор). Вече 30 години..

публикувано на 10.07.24 в 17:25

Албена Тодорова, която пише с неудобство и нежност за своя град

"Литературните маршрути" са специално създадените от фондация "Прочети София" градски турове, водени от писатели, поети и изследователи. Днес поетесата Албена Тодорова ще заведе участниците в "кухнята на писането“, за да надникнат в творческия процес на писатели като Йордан Йовков, Елисавета Багряна, Атанас Далчев. За предстоящия днес в..

публикувано на 10.07.24 в 12:16

"Родопи филм фест" призовава: "Слушай музиката!"

Ден преди откриването на IV Международен документален "Родопи филм фест" (RIFE) в Смолян (11-14 юли) в "Нашият ден" разговаряме с Илина Перянова , режисьор и програматор на фестивала. Тазгодишното издание на "Родопи филм фест" поставя на фокус музиката в нейните вълнуващи кинопроявления под мотото "Слушай музиката!".  "Светът е..

публикувано на 10.07.24 в 11:14

Фотографска изложба на актрисата Джесика Ланг в България

Прочутата кино и театрална актриса Джесика Ланг, носителка на две награди "Оскар" ("Тутси“ 1983 –поддържаща роля, "Синьо небе“ 1995 – най-добра актриса), в продължение на почти две десетилетия гради кариера като художествен фотограф.  Първата по рода си нейна ретроспектива в България е в рамките на платформата "Майстори на фотографията" и включва..

публикувано на 10.07.24 в 11:03